Αυτό δείχνει ότι πλέον η ΑΑΔΕ εξαντλεί κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να εντοπίσει αδήλωτες συναλλαγές.
Ταυτόχρονα, όμως, αποκαλύπτεται ένα βουνό «μαύρης οικονομίας», που αποκρύπτεται πίσω από ηλεκτρονικές συναλλαγές και ψηφιακές πλατφόρμες.
Ηδη υπάρχουν πολλές καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες οι πελάτες που χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες για να προμηθευτούν προϊόντα ή υπηρεσίες λαμβάνουν απλώς το χαρτί της συναλλαγής χωρίς αυτό να συνοδεύεται από την έκδοση νόμιμων φορολογικών στοιχείων.
Δηλαδή το σύστημα POS δεν είναι συνδεδεμένο με ταμειακή μηχανή, αλλά συνήθως οδηγεί σε τραπεζικό λογαριασμό είτε εκτός επικράτειας είτε σε άλλη εταιρία με σκοπό να μη δηλωθεί η συναλλαγή στην εφορία.
Καμία ανοχή σε διαφθορά και αδιαφορία
Τώρα, όπως φαίνεται, οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν και άλλα μέσα προκειμένου να μην πληρώνουν φόρους. Χρησιμοποιούν ψηφιακές πλατφόρμες αποκρύπτοντας τις συναλλαγές από τις επίσημες Αρχές ή πολύ απλά δεν δηλώνουν τις αγοραπωλησίες ενθυλακώνοντας τον ΦΠΑ.
Η ΑΑΔΕ θα ενεργοποιήσει σύντομα μία νέα πλατφόρμα με την οποία οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή και λαθρεμπορίου επώνυμα ή και ανώνυμα.
Πρέπει να ενεργοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί ώστε να περιορισθεί το φαινόμενο που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις μέσω της «ψηφιοποίησης» των συναλλαγών. Η εκτεταμένη χρήση των πιστωτικών καρτών περιορίζει τις αδήλωτες συναλλαγές, αρκεί όμως τα μηχανήματα POS να είναι συνδεδεμένα με τις ταμειακές μηχανές των καταστημάτων και όχι με προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.
Αδήλωτες συναλλαγές παρατηρούνται και μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, όπου απαιτείται εντατικοποίηση ελέγχων και διασταυρώσεις στοιχείων.
Η τεχνολογία ευνοεί την επίσημη οικονομία, όμως οι «επιτήδειοι» αναζητούν διαρκώς τρόπους προκειμένου να αποφύγουν την εφορία μέσω της «ψηφιακής φοροδιαφυγής». Για αυτό και απαιτούνται σαρωτικοί έλεγχοι σε όλες τις πλατφόρμες. Τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά για τα δημόσια ταμεία.