ΑΦΗΝΟΥΜΕ στην άκρη την περίπτωση της Μυκόνου, που πληρώνει τις εξαλλοσύνες των προηγούμενων ετών σε ό,τι αφορά τις τιμές σε εστίαση, διαμονή και διασκέδαση. Η περίπτωσή της πρέπει να αποτελέσει μάθημα και για άλλες περιπτώσεις νησιών όπου φέτος παρατηρήθηκαν εξωφρενικές χρεώσεις στο τουριστικό προϊόν τους.
Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ εκτιμά ότι φέτος τα έσοδα από τον τουρισμό μπορεί να ξεπεράσουν τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ δημιουργώντας νέο ιστορικό ρεκόρ μετά τα 18,7 δισ. του 2019. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία τονωτική ένεση συνολικά για την οικονομία. Ο τουρισμός συνδέεται άμεσα με την αγροτική παραγωγή, τις υπηρεσίες, την κτηματαγορά και συνολικά τις επενδύσεις, γι’ αυτό κάθε ανοδική τάση δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία.
ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ τα δημοσιονομικά, η πορεία των εσόδων εξελίσσεται ικανοποιητικά. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου καταγράφηκε υπέρβαση στόχων έναντι του προϋπολογισμού που αφήνει περιθώρια για αισιόδοξες εκτιμήσεις, ώστε στο τέλος της χρονιάς το πρωτογενές πλεόνασμα να ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ έναντι της πρόβλεψης για 1,1%.
ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ είναι ότι η καλή εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών δεν προέρχεται από την υπερφορολόγηση, όπως συνέβαινε επί κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά από την ανάπτυξη της οικονομίας. Η υπέρβαση στα έσοδα δημιουργεί περιθώρια για στοχευμένες παροχές και για μέτρα στήριξης, εφόσον χρειαστεί, στα μέτωπα της ενέργειας και των τροφίμων, αλλά με πολύ προσεκτικές κινήσεις.
ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ περιβάλλον είναι ευμετάβλητο, οι τιμές στο φυσικό αέριο παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα ανοδική πορεία και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επανάληψη της περσινής κούρσας, που είχε υποχρεώσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να εκλογικευθούν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος. Επιπλέον, το δυνατό χαρτί της οικονομίας μας, που είναι ο τουρισμός, είναι ευαίσθητος στις μεταβολές του διεθνούς σκηνικού. Γι’ αυτό κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει από τώρα ότι και το 2024 θα είναι μία καλή χρονιά για την τουριστική βιομηχανία, ώστε να προχωρήσει στις αντίστοιχες δημοσιονομικές προβολές.
OΛΑ ΑΥΤΑ δείχνουν ότι απαιτείται σύνεση σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου. Οι παροχές πρέπει να είναι στοχευμένες και να συνοδεύονται από μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ώστε τα χρήματα να κατευθύνονται σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι σε εκείνους που συστηματικά κλέβουν την εφορία.
ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ της προηγούμενης περιόδου έφεραν την οικονομική ανάπτυξη, οι μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην προσεχή ΔΕΘ πρέπει να εμπεδώσουν το θετικό κλίμα στην οικονομία και ταυτόχρονα να εκκινήσουν τις απαραίτητες τομές στη λειτουργία του κράτους, προς όφελος όλων. Αυτό θα είναι και το στοίχημα της τετραετίας.