Υπό το πρίσμα αυτό, είναι ιδιαίτερα θετική η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, κατά τη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία, που πραγματοποιήθηκε στο Μπέργκενστοκ της Ελβετίας, συμμετείχε στη θεματική ομάδα εργασίας που είχε ακριβώς αυτό το αντικείμενο και στην παρέμβασή του τόνισε τις σημαντικές παγκόσμιες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία για την επισιτιστική ασφάλεια σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και τη σημασία της απρόσκοπτης παροχής βασικών διατροφικών προμηθειών.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τη σημασία των κοινών προσπαθειών προκειμένου να μην αποσταθεροποιηθούν οι αγορές και οι τιμές τροφίμων και σημείωσε ότι οι Διάδρομοι Αλληλεγγύης Ε.Ε. – Ουκρανίας, καθώς και ο διάδρομος εξαγωγών που ανέπτυξε η Ουκρανία έχουν επεκτείνει τις εξαγωγές. Μάλιστα, όπως ανέφερε, η Ελλάδα θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας, παρέχοντας θαλάσσιες μεταφορές ή κέντρα αποθήκευσης και διανομής.
Είναι σημαντικό, άλλωστε, ότι η χώρα μας υποστηρίζει, αφενός, τη δημιουργία πρόσθετων διαδρομών για τη διευκόλυνση της μεταφοράς ουκρανικών αγροτικών προϊόντων και, αφετέρου, έργα για την ενίσχυση της δυναμικότητας των Διαδρόμων Αλληλεγγύης και την απευθείας πρόσβασή τους στο Αιγαίο, ενώ είναι καθοριστικός ο ρόλος του εμπορικού της στόλου για τον παγκόσμιο επισιτιστικό εφοδιασμό.