ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ του 2023 δεν μπορεί να εξαρτάται η τύχη ανθρώπινων ζωών από τις αποφάσεις ενός ανεύθυνου, ανεκπαίδευτου ή αμελούς υπαλλήλου, χωρίς να υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας, τεχνολογικά μέσα που θα προειδοποιούν για τους κινδύνους και θα αποτρέπουν την καταστροφή.
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ξανά με τον σιδηρόδρομο, που θεωρείται και είναι το ασφαλέστερο μέσο συγκοινωνιών παγκοσμίως, όταν γνωρίζει ότι οι αποφάσεις για την κυκλοφορία και την κίνηση των τρένων λαμβάνονται από ένα πρόσωπο;
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ότι δεν θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με έναν σταθμάρχη που μπορεί να μπερδέψει τα κουμπιά ή να ξεχάσει να γυρίσει τα κλειδιά της τροχιάς χωρίς να υπάρχει το παραμικρό σύστημα ελέγχου;
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ το αίσθημα εμπιστοσύνης που πρέπει να υπάρχει μεταξύ επιβατών και συγκοινωνιακών μέσων, μεταξύ κράτους και πολίτη;
Στοίχημα η σύγκλιση με την Ευρώπη
ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ σύστημα λειτουργίας του σιδηροδρόμου, που σε μεγάλο βαθμό παραμένει ίδιο από την εποχή του Τρικούπη, απέτυχε παταγωδώς και απαιτείται ριζική αλλαγή και όχι «μπαλώματα», ώστε να δοθούν οριστικές απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που προκάλεσε η τραγωδία στα Τέμπη.
Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ είναι εθνική, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν βιώνουμε μία εθνική τραγωδία, οι ρίζες της οποίας είναι διαχρονικές, εκτείνονται σε βάθος δεκαετιών. Για αυτόν τον λόγο απαιτείται εθνική πρωτοβουλία για την ανάταξη του σιδηροδρόμου και τη λειτουργία του ΟΣΕ βάσει των διεθνών προδιαγραφών.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αντιμετωπίσει πρωτοφανείς κρίσεις στη διάρκεια της θητείας του και έχει δείξει ότι δεν κρύβεται πίσω από τα προβλήματα ούτε διστάζει να παραδεχθεί λάθη και ολιγωρίες.
ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που όλα πήγαν λάθος και φτάσαμε στο σημείο να κρίνονται ζωές από έναν σταθμάρχη, όλα πρέπει να ξηλωθούν και να φτιαχτούν από την αρχή. Με διαδικασίες γρήγορες, βάσει των όσων ισχύουν στο εξωτερικό, και με τεχνογνωσία που υπάρχει και μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα.
ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ για την ασφάλεια του δικτύου που λιμνάζουν μεταξύ γραφειοκρατίας, πολυνομίας και αντικρουόμενων συμφερόντων πρέπει να ξεκολλήσουν και οι υπηρεσίες να αναπτυχθούν, όπως συμβαίνει με την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ αναμένουν μία σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις που θα επαναφέρουν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θρηνεί για τα θύματα του δυστυχήματος, αλλά θα προχωρήσει μπροστά, διορθώνοντας χρόνιες παθογένειες, ώστε να μην ξαναζήσουμε ποτέ τραγωδίες Τεμπών.