Τότε πολλοί είχαν προστρέξει στο μοντέλο δασοπυρόσβεσης της Πορτογαλίας ως πρότυπο για την προστασία και του δικού μας δασικού πλούτου. Πράγματι, στην Πορτογαλία, μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2017 που είχαν αφήσει πίσω τους 117 νεκρούς και εκατομμύρια στρέμματα καμένων εκτάσεων, αναμορφώθηκε πλήρως το σύστημα διαχείρισης των δασικών περιοχών με έμφαση στην πρόληψη. Τα αποτελέσματα στο διάστημα που μεσολάβησε ήταν εντυπωσιακά καθώς ο αριθμός των πυρκαγιών είχε μειωθεί κατά 65% και οι καμένες εκτάσεις κατά 70%, όμως η θετική εικόνα του πορτογαλικού μοντέλου δεν επιβεβαιώθηκε το φετινό καλοκαίρι.
Από τις αρχές του έτους έχουν καεί στη χώρα πάνω από 920.000 στρέμματα, που συνιστά και τον βαρύτερο απολογισμό από το 2017, ενώ μόνο στον εθνικό δρυμό της Σέρα ντα Εστρέλα, ο οποίος έχει αναγνωρισθεί από την Ουνέσκο ως παγκόσμιο γεωπάρκο, οι καταστροφές εκτείνονται σε 250.000 στρέμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φλόγες στο δρυμό έκαιγαν για πάνω από 15 ημέρες, ενώ στο διάστημα αυτό τραυματίσθηκαν 24 πυροσβέστες στις προσπάθειες για την κατάσβεσή τους.
«Καμπανάκι» για τα επιτόκια καταθέσεων
Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν από τα μέσα Ιουλίου στην Ιβηρική Χερσόνησο έχουν προκαλέσει εκατοντάδες πυρκαγιές με ανυπολόγιστες καταστροφές στον δασικό πλούτο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Δυστυχώς τα μοντέλα πρόληψης δεν στάθηκαν ικανά να αποτρέψουν τις πυρκαγιές, αλλά αποτελούν τη μοναδική άμυνα απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Η Ελλάδα έζησε πέρυσι δύσκολες στιγμές και οι επόμενες εβδομάδες είναι δύσκολες λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών, που δημιουργούν κινδύνους για πυρκαγιές. Εχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών μετά τη σύσταση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, όμως εύκολες λύσεις σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα που χτυπά τη Μεσόγειο, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, δεν υπάρχουν. Χρειάζονται διαρκής προσπάθεια και επαγρύπνηση.