Χθες, πάλι είδαμε το Βερολίνο να τηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Κριστιάνε Χόφμαν, να δηλώνει ότι η Γερμανία «παρακολουθεί με προσοχή» τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και τις σχετικές δηλώσεις και «απευθύνει έκκληση να υπάρξει συνεννόηση με διάλογο» μεταξύ των δύο πλευρών. Απαντώντας μάλιστα σε επίμονες ερωτήσεις σχετικά με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε την έκκληση «προς τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, να τα βρουν».
Δεν περιμέναμε τίποτα περισσότερο όταν η Γερμανία κατασκευάζει υποβρύχια στην Τουρκία, αλλά βέβαια αποκαλύπτονται πλήρως οι προθέσεις τους, παρά το γεγονός ότι οι «Πράσινοι», βασικός εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, είχαν ζητήσει προ των γερμανικών εκλογών να σταματήσουν οι παραδόσεις υποβρυχίων στην Αγκυρα.
«Καμπανάκι» για τα επιτόκια καταθέσεων
Οταν βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν μπορούν να αφήνουν το παραμικρό ίχνος αμφισημίας, από τη στιγμή που υπάρχει μία χώρα, η Ελλάδα, η οποία, και είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, και σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και από την άλλη μια χώρα, η Τουρκία, που προκαλεί με αναθεωρητισμούς.
Η αλληλεγγύη θα πρέπει να αποδεικνύεται στην πράξη. Ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και στη Σύνοδο Κορυφής και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους προκλήσεις. Οι απαντήσεις θα πρέπει να είναι σαφείς και κατηγορηματικές, χωρίς να αφήνουν περιθώρια στην Αγκυρα.