Το EleftherosTypos.gr επικοινώνησε με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε εκτός της σεισμικής ακολουθίας που λαμβάνει χώρα αυτό το χρονικό διάστημα στις Κυκλάδες και στην πολυφωνία που υπάρχει μεταξύ των επιστημόνων, με αποτέλεσμα οι πολίτες και οι κάτοικοι των συγκεκριμένων νησιών είτε να σχηματίζουν λανθασμένες εντυπώσεις για την εξέλιξη των φαινομένων είτε να βρίσκονται σε έναν πανικό.
«Δεν γίνεται όποιος δηλώνει γεωεπιστήμονας να μιλάει δημόσια»
«Οι πολλές γνώμες που ακούγονται καθημερινά από επιστήμονες είναι ο «πυρήνας» του κοινωνικού προβλήματος. Βεβαίως ζούμε σε ελεύθερη κοινωνία και ο καθένας μπορεί να λέει τη γνώμη του, όμως νομίζω ότι εμείς οι επιστήμονες θα πρέπει να τοποθετούμαστε ανάλογα με την ειδικότητά μας. Δηλαδή σε αυτά που έχει δουλέψει ο καθένας επιστημονικά και τα ξέρει καλά. Δεν γίνεται νομίζω, όποιος ασχολείται με τις φυσικές καταστροφές για παράδειγμα, να έχει την ειδική γνώση για να μας πει τις διαδικασίες που γίνονται στο εσωτερικό της γης, ώστε να οδηγήσουν σε μία έκρηξη του ηφαιστείου. Αυτό μπορούν να το πουν οι ηφαιστειολόγοι και όσοι ειδικεύονται, όπως ο σεισμολόγος θα πει για τα σεισμικά φαινόμενα» σημείωσε στο EleftherosTypos.gr ο έμπειρος σεισμολόγος.
Παράλληλα, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε και για τη σύγχυση που προκαλείται στους πολίτες όταν δίνεται βήμα σε πολλούς επιστήμονες. «Προκαλείται σύγχυση, διότι δίνεται βήμα σε όποιον δηλώνει γεωλόγος, γεωεπιστήμονας ή σε παραπλήσια ειδικότητα και θέλει να μιλήσει. Αυτό προκαλεί έντονη σύγχυση στον κόσμο και φυσικά δεν είναι πάντοτε έγκυρες οι απόψεις που ακούγονται».
«Δεν υπάρχει όριο στα Ρίχτερ»
Όσον αφορά τη σεισμική δραστηριότητα, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι συνεχίζεται κανονικά, όπως τις προηγούμενες ημέρες, με το δικό του βασικό ερώτημα να είναι εάν ο προχθεσινός 5,3 Ρίχτερ σεισμός μπορεί να ήταν ο μεγαλύτερο της μετασεισμικής ακολουθίας ή θα επακολουθήσει κι ένας ακόμη μεγαλύτερος. «Εγώ και οι συνεργάτες μου εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το ερώτημα εντατικά και ελπίζω τις επόμενες ημέρες να έχουν μία πιο σαφή απάντηση».
Ακόμη, ο σεισμολόγος προσθέτει στο EleftherosTypos.gr ότι δεν δίνει μεγάλη σημασία σε αυτά που ακούγονται «περί οροφής» της μετασεισμικής δραστηριότητας. «Τη μία λένε για 5,5 Ρίχτερ, την άλλη 6 Ρίχτερ και την επομένη 6,3 Ρίχτερ. Δεν μπορώ να συμπράξω σε αυτή τη λογική, παρότι είμαι «καθαρόαιμος» σεισμολόγος. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάτι που να δείχνει μία τέτοια σεισμική δράση. Νομίζω ότι είναι πιο ρεαλιστικό το ερώτημα που βάζω εγώ».
Αλλεπάλληλοι σεισμοί στις Κυκλάδες: 6 ισχυρές δονήσεις μέσα σε μια ώρα
Επιπροσθέτως, μία ακόμη νέα ισχυρή δόνηση έγινε αισθητή το πρωί της Τετάρτης (12/2) με επίκεντρο και πάλι την ίδια περιοχή ανοιχτά της Σαντορίνης και της Αμοργού.
Οι σεισμοί στην περιοχή δεν έχουν σταματήσει εδώ και περισσότερο από δέκα μέρες.
Από το πρωί η περιοχή έχει ισχυρές δονήσεις ενώ ενδεικτικό είνα9ι πως μέσα σε μια ώρα έχουν γίνει πάνω από 7 σεισμοί με μέγεθος πάνω από τους 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Δυο σεισμοί με πολύ λίγα λεπτά διαφοράς μεγέθους 4,7 και 4,6 βαθμών σημειώθηκαν στις 11:23 και στις 11:28 ενώ ακολούθησε μια ακόμα δόνηση στις 11:32 μεγέθους 4,1 βαθμών.
Οι σεισμοί στις Κυκλάδες όπως καταγράφονται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το πρωί της Τετάρτης:
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10:37, σε απόσταση 231 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 26 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Σεισμική δόνηση 4,1 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Οίας
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10:56, σε απόσταση 229 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 25 χιλιόμετρα ανατολικά βορειοανατολικά της Οίας Σαντορίνης.
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10:29, σε απόσταση 228 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 27 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Ειδικότερα σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο σεισμός σημειώθηκε στις 10:29 το πρωί της Τετάρτης 12/2 και ήταν μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 27 Χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Σεισμοί στις Κυκλάδες: Πρωτόγνωρος γρίφος για τους επιστήμονες – Νέος σεισμός 5 ρίχτερ τα ξημερώματα
Σε «αχαρτογράφητα νερά» βρίσκονται οι επιστήμονες που εδώ και 17 ημέρες προσπαθούν να μελετήσουν την πρωτόγνωρη σεισμική δραστηριότητα που βρίσκεται σε έξαρση στις Κυκλάδες, ώστε να διαπιστώσουν τι ακριβώς συμβαίνει.Αν και εκτιμούν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η σεισμική ακολουθία να εντάσσεται στο φαινόμενο της σμηνοσειράς, ωστόσο, μετά τα 5,3 ρίχτερ που «έδωσε» το βράδυ της Δευτέρας ο Εγκέλαδος, δεν αποκλείουν και το χειρότερο, να εκδηλωθεί δηλαδή ένας ισχυρότερος σεισμός, ακόμη και της τάξεως των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:14 τα ξημερώματα της Τετάρτης μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο 24 χιλιόμετρα Νότια – Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Ο σεισμός, που είχε εστιακός βάθος 12,5 χιλιόμετρα, έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Σαντορίνη και Αμοργό, αλλά και στην Αττική.
Μία ώρα αργότερα ακολούθησε νέος σεισμός εντάσεως 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 25 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της Αμοργού με εστιακό βάθος 14,2 χλμ., καθώς και δύο δονήσεις των 4,2 και 4 Ρίχτερ λίγα λεπτά αργότερα. Είκοσι λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5 Ρίχτερ ακολούθησε νέα δόνηση εντάσεως 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο.
Και χθες οι σεισμογράφοι δεν σταματούσαν να καταγράφουν δονήσεις στον υποθαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό μεγέθους από 4 έως 4,8 ρίχτερ και φτάνοντας τα 4,9 ρίχτερ (ο συγκεκριμένος σεισμός έγινε χθες το πρωί).
Μάλιστα, σύμφωνα με τη Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, το ενδεχόμενο να ακολουθήσει κύριος σεισμός είναι ορατό. Με βάση τα στοιχεία που γνωστοποίησε την περασμένη Δευτέρα (10 Φεβρουαρίου), «καταγράφηκαν 109 σεισμοί, εκ των οποίων οι 13 ήταν πάνω απο 4 ρίχτερ και τέσσερις πάνω απο 4,5.
Ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος 5,2 (σ.σ.: τόσο δίνει το ΕΚΠΑ τα 5,3 ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας), ενώ ακολούθησε και ένας ακόμη της τάξεως των 5 ρίχτερ. Συνολικά από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού, στις 26 Ιανουαρίου, έως και την περασμένη Κυριακή (9 του μήνα) έχουν σημειωθεί πάνω από 14.000 σεισμοί. Στις 9 του μήνα καταγράφηκαν πάνω από 1.100 σεισμοί. Οι δονήσεις αυτές «μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσονται στο πλαίσιο σμηνοσειράς, που θα συνεχιστεί με αρκετούς σεισμούς παρόμοιων μεγεθών», επισημαίνει η Διεπιστημονική Επιτροπή του ΕΚΠΑ.
Παρ’ όλα αυτά, τονίζει, «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ακολουθήσει κύριος σεισμός. Αν και σε μεγάλο μέρος της η σεισμική δραστηριότητα παραμένει ενεργή σε ένα τμήμα μήκους ~12 km νοτιοδυτικά της Ανύδρου, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, τα επίκεντρα των μεγαλύτερων σεισμών εντοπίζονται βορειοανατολικά της Ανύδρου».
Με την κατάσταση να γίνεται όλο και πιο ανησυχητική για τους κατοίκους, οι σεισμολόγοι συνιστούν ψυχραιμία, χωρίς, όμως, να κρύβουν τον προβληματισμό τους για την εξέλιξη του φαινομένου.
Έρευνες
Στο μεταξύ, στη μάχη για την ανάλυση του σεισμικού φαινομένου μπήκε χθες και ένας παλιρροιογράφος, ο οποίος εγκαταστάθηκε στη βορειοανατολική ακτή της Σαντορίνης από το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι (ΕΚΠΤ) του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Γ.Ι./ΕΑΑ).
Σεισμοί στις Κυκλάδες – Παπανικολάου: Μπορεί και 6 ρίχτερ
Την εκτίμηση ότι μπορεί να σημειωθεί και ένας σεισμός της τάξεως των 6 ρίχτερ εξέφρασε από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου. «Για μένα ήταν σαφής η φαινομενική ηρεμία με μεγέθη κάτω από 5 ρίχτερ από την περασμένη Τετάρτη μέχρι προχθές. Ηταν μέσα στις φυσιολογικές διακυμάνσεις μία δραστηριότητα που είναι της τάξεως του 5. Είναι μία συνεχής δραστηριότητα που ενεργοποιεί πολλά ρήγματα στην περιοχή, μικρού έως μετρίου μεγέθους. Το ρήγμα της Ανύδρου μπορεί να δώσει 6 ρίχτερ και οι σεισμοί που έχουμε τώρα το περικυκλώνουν», είπε χαρακτηριστικά στο Mega.
Παπαδόπουλος: Το έχουμε ξαναδεί
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του ανέφερε ότι στο παρελθόν έχει υπάρξει ανάλογη ακολουθία. «Δύο παραδείγματα: (1) Φωκίδα. Από τις 2.1.1984 έγιναν 34 προσεισμοί μεγέθους μεγαλύτερου του 3,5. Ο κύριος έγινε 11.2.1984, με μέγεθος 5,5. (2) Λέσβος. Από την 1η.5.1984 έγιναν 44 προσεισμοί, μεγέθους μεγαλύτερου του 3,6. Ο κύριος έγινε 17.6.1984, με μέγεθος 5,6. Αν τότε υπήρχαν τα σημερινά σεισμογραφικά δίκτυα και λογισμικά, θα είχαν καταγραφεί εκατοντάδες μικρότεροι σεισμοί, όπως τώρα».
Σεισμοί στις Κυκλάδες – Λέκκας: Περίεργη αύξηση μεγεθών
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός», δήλωσε σχετικά με το εάν τα 5,3 ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, εξηγώντας (ΕΡΤΝews) ότι «συνήθως πρέπει να ξεπερνά κατά τουλάχιστον μισό βαθμό τους προηγούμενους, για να διακριθεί ως τέτοιος. Εδώ δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα».
Οσον αφορά στο φαινόμενο της σμηνοσειράς, ανέλυσε: «Περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Ενας τέτοιος σεισμός εκδηλώθηκε προχθές στις 22:16. Ηταν 5,3 ρίχτερ, οριακά μεγαλύτερος από τον προηγούμενο που εκδηλώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Αυτή η αύξηση των μεγεθών, που ουσιαστικά βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν είναι κάτι που δεν εντάσσεται μέσα σε αυτό που είχαμε πει την προηγούμενη φορά. Πολλοί σεισμοί, συχνοί σεισμοί, με μεγέθη κυμαινόμενα. Εχουν εκδηλωθεί πάνω από 10.000 σεισμοί αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε».
ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Όπως έγινε γνωστό, για την καταγραφή της εδαφικής κίνησης στο κέντρο της σεισμικής δραστηριότητας, από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ πραγματοποιείται απο χθες η εγκατάσταση δύο νέων μόνιμων γεωδαιτικών σταθμών GPS/GNSS στο Ακρωτήρι Κολούμπο και στη βραχονησίδα Ανυδρος, καθώς και επαναμέτρηση του μη μόνιμου δικτύου 21 σταθμών GPS σε Θήρα-Θηρασιά-Καμένη.
ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ
Μπροστά στο χειρότερο σενάριο, στον περιβάλλοντα χώρο του Νοσοκομείου Σαντορίνης τοποθετήθηκαν προληπτικά σκηνές έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να υποδεχτούν τραυματίες.
Στο νοσοκομείο, στο οποίο έγινε και άσκηση εκκένωσης, βρέθηκε και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος δήλωσε ότι το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό είναι απόλυτα προετοιμασένοι για κάθε σενάριο, ενώ έχει ενισχυθεί και με επιπλέον μονάδες.
Μένουν κλειστά τα σχολεία μέχρι την Παρασκευή (14/2)
Στα ίδια επίπεδα παραμένει η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού, δήλωσε, μετά τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση των Επιτροπών Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, ο σεισμολόγος, Κώστας Παπαζάχος.
Οπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχει μια ελαφρά μετατόπιση των επικέντρων προς την Αμοργό τις τελευταίες ημέρες, αλλά αυτό είναι συνηθισμένο. Στα ίδια επίπεδα, ανέφερε ο σεισμολόγος, είναι και η δραστηριότητα μέσα στην ηφαιστειακή καλντέρα στη Σαντορίνη, όπως είχε ανακοινωθεί στα τέλη Ιανουαρίου.
Ο κ. Παπαζάχος, ο οποίος είναι και εκπρόσωπος της επιτροπής που έχει συσταθεί για την παρακολούθηση του φαινομένου, σημείωσε πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή, και πως τα δημόσια κτίρια άντεξαν στις δονήσεις.
Μάλιστα, η Επιτροπή συνέστησε στους κατοίκους της Σαντορίνης και των γύρω περιοχών να αποφεύγουν τις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους και τα σημεία που κινδυνεύουν από κατολισθήσεις.