Κόντρα στις ανεύθυνες κραυγές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε παραίτηση του πρωθυπουργού και εκλογές, που θα βύθιζαν τη χώρα σε μία περίοδο αστάθειας όταν υπάρχουν μπροστά μας σοβαρές προκλήσεις όπως η ενεργειακή κρίση, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την αυτοκριτική του για τα όσα συνέβησαν σχετικά με τη νόμιμη παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη λέγοντας ότι ήταν λάθος, αλλά ταυτόχρονα έθεσε το μείζον, που είναι να μη διολισθήσει η χώρα στις περιπέτειες του παρελθόντος.
Η διερεύνηση του θέματος δεν πρέπει να οδηγήσει στην ακύρωση του ρόλου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, που είναι κρίσιμος και ευαίσθητος για την ασφάλεια κάθε χώρας, ιδίως όταν η Ελλάδα αντιμετωπίζει ασύμμετρες απειλές όπως η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία και οι συνεχείς προκλήσεις στα ανατολικά μας σύνορα.
Κυρίως, όμως, δεν μπορεί να γίνει μηχανισμός πολιτικής αποσταθεροποίησης, που αποτελεί επιδίωξη συμφερόντων εντός και εκτός συνόρων.
Το μείζον είναι μέσα από αυτή την εσωτερική κρίση να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές για τον έλεγχο της ΕΥΠ, χωρίς να ακυρώνεται η μυστικότητα της νόμιμης δράσης της, και τη θέσπιση των απαραίτητων θεσμικών δικλίδων ασφαλείας σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών.
Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη αρκετά κενά που δημιουργούν σοβαρά ζητήματα ασφαλείας, και τα οποία πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθούν. Μόνο με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στα ζητήματα ασφαλείας θα προκύψει θετικό αποτέλεσμα για τη λειτουργία της δημοκρατίας και τους πολίτες. Και αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να οδηγηθεί η χώρα ξανά στο χείλος του γκρεμού. Οπως ορισμένοι επιθυμούν.