Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Πριν από δύο εικοσιτετράωρα η Τουρκία μέσω του υδρογραφικού/ωκεανογραφικού σταθμού της Αττάλειας εξέδωσε επιπρόσθετη NAVTEX (τη 1509/20) για άσκηση με πραγματικά πυρά νότια του Νομού Λασιθίου στην Κρήτη, ενώ Ερντογάν και Τσαβούσογλου δεν αφήσαν ούτε μία ημέρα στο να μην προκαλέσουν λεκτικά την Αθήνα, τη Λευκωσία και το Παρίσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη Navtex (1507/20) είχε εκδοθεί και την περασμένη Παρασκευή, για ασκήσεις σε περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελλόριζου μέσα στα όρια του FIR Aθηνών.
Σημειώνεται ότι την παραμονή της Συνόδου ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν για να παραστεί στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, προσκεκλημένος του Αζέρου προέδρου Ιλχάν Αλίεφ για τον εορτασμό της νίκης των αζερικών δυνάμεων (με την υποστήριξη της Αγκυρας) στο πόλεμο κατά των Αρμενίων.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει ότι η χώρα μας θα ζητήσει την επιβολή αυστηρών κυρώσεων -από έναν κατάλογο που λογικά θα έπρεπε να είχε ήδη έτοιμο από τον Αύγουστο ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Ζοζέπ Μπορέλ-, καθώς και επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία λόγω της έντονα επιθετικής και πολύπλευρα προκλητικής παρουσίας της και των παράνομων ενεργειών της σε Ανατολική Μεσόγειο-Βαρώσια και κυπριακή ΑΟΖ.
Οι σχετικές επαφές της ελληνικής πλευράς έχουν ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ αναγνωρίζεται και ο μεγάλος βαθμός δυσκολίας να υποστηριχτούν τυχόν δυνατές και ουσιώδεις κυρώσεις και πολύ περισσότερο εμπάργκο όπλων, λόγω των ισχυρότατων στρατιωτικο-οικονομικών δεσμών που συνδέουν διάφορα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με την Αγκυρα (Γερμανία-σκανδιναβικές χώρες- Ισπανία- Ιταλία- Μάλτα κ.ά.). Σταθερά υπέρ της θέσης της Αθήνας είναι η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Κύπρος και 1-2 κεντροευρωπαϊκές χώρες.
Αρθρο Δένδια
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας σε άρθρο του επεσήμανε ότι στις Βρυξέλλες θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που να καταδικάζουν την τουρκική στάση , αφού συμπεριφέρεται με πρακτικές του 19ου αιώνα και όχι του 21ου, ενώ επιπρόσθετα θα πρέπει «να σταλεί μήνυμα όχι της Ελλάδος αλλά της Ευρώπης», χαρακτηρίζοντας τις πρόσφατες διπλωματικές κινήσεις «καλής θέλησης» της Αγκυρας ως προσχηματικές που δεν θα πρέπει να εκληφθούν σοβαρά από την Ε.Ε. γιατί η υπομονή έχει εξαντληθεί, και ενώ ο τουρκικός αναθεωρητισμός συνεχίζεται αμείωτος και είναι καλά σχεδιασμένος.
Επίσης ο Ελληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι τη στάση της Ελλάδας δεν την υπαγορεύει μία τιμωρητική διάθεση προς την Τουρκία, «αλλά η ανάγκη υπεράσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, κάτι που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση». Στην εισαγωγή του άρθρου του ο Νίκος Δένδιας επισημαίνει ότι η χώρα μας επιθυμεί μία ειλικρινή σχέση και εποικοδομητικό διάλογο με τον ανατολικό της γείτονα , που όμως ενεργεί με στρατιωτικά μέσα για να οικοδομήσει στην ευρύτερη περιοχή μας μία «νέα Γιάλτα» στα μέτρα της και με προφανή έμφαση το στον νεο-οθωμανισμό και τον εθνικιστικό Ισλαμισμό.
Η Τουρκία -τονίζει ο Eλληνας ΥΠΕΞ- «πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι προσυπογράφει την ιδέα αυτού του διαλόγου». Ομως, αυτή η επιλογή της Τουρκίας πρέπει «να έχει στοιχεία διάρκειας, να μην αποτελεί σημαία ευκαιρίας». Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει: «Η Τουρκία διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ξένα εδάφη, καταλαμβάνει τμήματα γειτονικών κρατών, απειλεί με πόλεμο, αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα ευρωπαϊκών χωρών, μεταφέρει τζιχαντιστές από τη Συρία, αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών υποστηρίζοντας ακραία κινήματα, εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της χώρας. Με άλλα λόγια, στοχεύει στη δημιουργία μιας ελεγχόμενης σφαίρας επιρροής της».
Αντίδραση τουρκικού ΥΠΕΞ
Με μία ανάρτηση στο twitter, η Αγκυρα (υπουργείο Εξωτερικών) με προκλητικό τρόπο επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της για το σύμπλεγμα Καστελλόριζου/Μεγίστης, καθώς και για τα 10 ν.μ., υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει ποτέ και ότι η Ελλάδα θα πρέπει μια ώρα αρχύτερα και «πριν να είναι αργά να δεσμευτεί για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις με την Τουρκία». Μεταξύ άλλων καταλήγει ότι η Ελλάδα «είναι το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης που κινείται πάνω στις ράγες μαξιμαλιστικών και παράνομων αξιώσεων στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών και του εναέριου χώρου» και επιδιώκει να προκαλέσει ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά οι κυρώσεις δεν έχουν κανένα μέλλον για την Τουρκία.
Επίθεση σε Μακρόν και Αρμενία
Στη γνωστή επιθετική γλώσσα κατά της Γαλλίας και του Μακρόν επανήλθε εκ νέου μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Τούρκος πρόεδρος. Μετά την τοποθέτησή του ότι για τα προβλήματα της Γαλλίας ευθύνεται αποκλειστικά ο Μακρόν, που πρέπει να απομακρυνθεί από την ηγεσία της γιατί αν παραμείνει «τα κίτρινα γιλέκα θα γίνουν κόκκινα», η νέα λεκτική επίθεση είχε να κάνει με την αζερική στρατιωτική επικράτηση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ . Υποστήριξε ότι η θέση του Παρισιού είναι μη αντικειμενική και η θέση της είναι η ίδια σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Λίβανο κ.α., προσθέτοντας ότι «αν (η Γαλλία) αγαπάει τόσο πολύ τους Αρμένιους, μπορεί να δώσει μέρος των εδαφών της όπως τη Μασσαλία!!!».
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου