Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο κ. Ερντογάν αναφέρει ότι η τουρκική βούληση για επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων «είναι ισχυρή» και ζητά «παρόμοια προσέγγιση» και χωρίς «εξωτερικές παρεμβάσεις και από την ελληνική πλευρά».
Σε ό,τι αφορά τη δήλωσή του ότι «μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» λέει πως αφορούσε «τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας» και υπογραμμίζει ότι «η δομική ακεραιότητας της Αγίας Σοφίας δεν θα ζημιωθεί τόσο υλικά όσο και πνευματικά».
«Θέλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης και να ζητήσουμε ειρηνικά σε αυτή τη γεωγραφία. Τα μέσα της Δύσης προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τα λόγια μου», τόνισε, ενώ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε σε φιλικό τόνο:
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
«Κυριάκο φίλε μου δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας. Ας αυξήσουμε τη διμερή συνεργασία σε κάθε τομέα, στην οικονομία, το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία, την τεχνολογία την εκπαίδευση».
Σε ερώτηση για την υφαλοκρηπίδα και την παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο ο Ερντογάν σημείωσε πως σε μια πιθανή προσφυγή θα πρέπει να συμπεριληφθούν περισσότερα θέματα. «Υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση. Να μιλάμε για ορισμένα θέματα και να μην μιλάμε για κάποια άλλα. Γιατί είναι όλα αλληλένδετα. Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω».
Η προσέγγιση της Τουρκίας σε αυτά τα θέματα είναι να επιλύσει αυτά τα ζητήματα ειρηνικά είπε και συνέχισε λέγοντας πως «αν η Ελλάδα υιοθετήσει παρόμοια προσέγγιση, κλειστή σε εξωτερικές παρεμβάσεις, μπορούμε να κάνουμε μια καλή αρχή».
Μίλησε και για την Αγία Σοφία λέγοντας δεν θα ζημιωθεί ούτε υλικά ούτε δομικά και οι εικονογραφίες θα προστατευθούν λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η δομική ακεραιότητα του Τζαμιού της Αγίας Σοφίας δεν θα ζημιωθεί τόσο υλικά όσο και πνευματικά κι ότι οι εικονογραφίες και πάσης φύσεως στοιχεία της τέχνης δεν θα μειωθούν και θα προστατευθούν».
Τέλος, αναφέρθηκε και στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης λέγοντας πως «όλα τα ιδιωτικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν κρατικοποιηθεί από το 1971 με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει επίσημο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο οποίο μπορεί να μεταφερθεί η Θεολογική Σχολή, δεν είχε νομική υπόσταση και οι δραστηριότητες της έχουν σταματήσει. Στην πραγματικότητα η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι δυνατή μόνο ως αποτέλεσμα συνολικών νομοθετικών αλλαγών. Από την άλλη πλευρά το Πατριαρχείο του Φενέρ δεν ήταν θετικό για την επανέναρξη της εκπαίδευσης της Σχολής υπό την αιγίδα ενός κρατικού πανεπιστημίου, υπαγόμενου στην νομοθεσία του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης».
Ειδήσεις σήμερα
Κινέζικη πνευμονία: Σε επιφυλακή οι γιατροί – Τι λένε στους γονείς
Η Γερμανία δεν θέλει άλλους… εισαγόμενους ιμάμηδες από την Τουρκία