Η τουρκική θρησκευτική αρχή Diyanet στέλνει ιμάμηδες στη Γερμανία εδώ και περίπου 30 χρόνια. Οι ιμάμηδες αυτοί εργάζονται κυρίως για την τουρκική ισλαμική ένωση Ditib, τη μεγαλύτερη ένωση τζαμιών στη Γερμανία, που αριθμεί 900 τζαμιά. Πολύ συχνά, στη Γερμανία εκφράζονται ανησυχίες για την επιρροή που φαίνεται να ασκεί η τουρκική κυβέρνηση στη γερμανο-τουρκική κοινότητα, μέσω της Ditib.
Η εντύπωση αυτή αυξήθηκε όταν οι ιμάμηδες της Ditib θεωρήθηκαν ύποπτοι για κατασκοπεία σε βάρος υποστηρικτών του κινήματος Γκιουλέν στη Γερμανία, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016. Το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Diyanet, Αλί Ερμπάς, αποκάλεσε πρόσφατα το Ισραήλ ένα «σκουριασμένο στιλέτο στην καρδιά του ισλαμικού κόσμου» επίσης προκάλεσε αντιδράσεις στη Γερμανία – όπως και το γεγονός ότι η Ditib δεν καταδίκασε αυτές τις δηλώσεις, χωρίς βέβαια και να τις υιοθετήσει.
Έτσι, σε πρώτη φάση, η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί οι ιμάμηδες των γερμανικών τζαμιών να εκπαιδεύονται στη Γερμανία. «Και πολύ άργησε» να ληφθεί μία τέτοια απόφαση,δήλωσε στην εφημερίδα taz ο ισλαμιστής λόγιος Μπιουλέντ Ουτσάρ, διευθυντής του Osnabrück Islamkolleg Germany (IKD), ενός ιδρύματος που εκπαιδεύει ιμάμηδες υπό την ευθύνη του γερμανικού κράτους, από το 2021. Ο ίδιος λέει πως τώρα μένει να «διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες» για το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί αυτή η απόφαση.
Σοκ στην πίστα Γκραν Πρι του Λας Βέγκας - «Λιποθύμησε» ο Μπραντ Πιτ
Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέιζερ, δήλωσε πρόσφατα πως η εκπαίδευση των ιμάμηδων στη Γερμανία θα πρέπει να «επεκταθεί σημαντικά», με απώτερο στόχο να τερματιστεί πλήρως η αποστολή ιμάμηδων από την Τουρκία. Κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο πριν δύο εβδομάδες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς συμφώνησαν σε αυτά τα σημεία, ωστόσο αυτό το κομμάτι της συνομιλίας τους «επισκιάστηκε» από τις δηλώσεις Ερντογάν για το μεσανατολικό, στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.
Μέχρι σήμερα, η οργάνωση Ditib με τα 900 τζαμιά προσπαθεί να αποδείξει την ανεξαρτησία της από την Άγκυρα. Παρόλα αυτά, η εκπρόσωπος εσωτερικής πολιτικής του Κόμματος των Πρασίνων, Lamya Kaddor, περιέγραψε τις σχετικής απόπειρες από της οργάνωσης ως «μη αξιόπιστες». Εάν η Ditib είναι πρόθυμη να προσλαμβάνει στο μέλλον μόνο ιμάμηδες που έχουν εκπαιδευτεί στη Γερμανία, αυτό θα ήταν «ίσως μια πρώτη προσπάθεια», δήλωσε η Kaddor στο Deutschlandfunk την περασμένη εβδομάδα.
Παρόλο που Ερντογάν και Σολτς συμφώνησαν στο να προχωρήσει το εγχείρημα της «απαγκίστρωσης» των γερμανικών τζαμιών από την Τουρκία, ορισμένα ερωτήματα παραμένουν, επισημαίνει η taz. Η Ditib φέρεται να μην απάντησε σε δημοσιογράφους, όταν ρώτησαν αν η οργάνωση είναι έτοιμη να κάνει αυτό το βήμα, ενώ στο παρελθόν είχε απαντήσει ότι «κάποιοι ιμάμηδες εκπαιδεύονται ήδη στη δική μας ακαδημία στη Γερμανία». Από μεριάς του, το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας απάντησε ότι οι συνομιλίες με τις τουρκικές θρησκευτικές αρχές Diyanet και Ditib για την ανεξαρτησία των ιμάμηδων από την Άγκυρα είχαν «σημειώσει μεγάλη πρόοδο».
Από πλευράς του, ο διευθυντής του Osnabrück Islamkolleg Germany λέει ότι το πού εκπαιδεύονται οι ιμάμηδες δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Φέτος, αποφοίτησε η πρώτη «φουρνιά» ιμάμηδων του κολλεγίου, που δρα υπό την αιγίδα του γερμανικού κράτους. Ωστόσο, δε βρίσκουν όλοι μία καλά αμειβόμενη δουλειά.
«Οι πέντε σύλλογοι τζαμιών με τους οποίους συνεργαζόμαστε έχουν μικρή οικονομική ευελιξία», αναφέρει ο Ουτσάρ. Ο ίδιος ζητά από το γερμανικό κράτος να εξισώσει τις κοινότητες των τζαμιών με τις εβραϊκές, καθολικές και προτεσταντικές κοινότητες και να τους παράσχει οικονομική υποστήριξη. Διαφορετικά, «υπάρχει κίνδυνος η εκπαίδευση ιμάμηδων στη Γερμανία να μην έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα», όπως προειδοποιεί.