Η Τουρκία αμφισβητεί συνολικά το καθεστώς 152 νήσων από το βόρειο Αιγαίο ως την Κρήτη ανάμεσα τους τις Οινούσσες, την Στρογγύλη και το Φαρμακονησί η Σαμοθράκη, η Λέσβος, η Ικαρία, η Σάμος, η Ρόδος, η Κως, η Λήμνος.
Ο Ερντογάν άναψε το πράσινο φως για την επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας μετά το τέλος της τρίωρης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπό την προεδρία του.
«Συζητήθηκαν οι ολοένα αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο, η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις συμφωνίες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος. Συζητήθηκαν επίσης οι προσπάθειες της Ελλάδας να εκμεταλλευτεί τις συμμαχίες. Τονίστηκε ότι η αποφασιστική μας στάση θα συνεχιστεί για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του έθνους μας».
«Πόσα χρόνια κράτησε η ένταξη της Μακεδονίας; 11 χρόνια. Γιατί χρειάστηκαν 11 χρόνια; Γιατί η Ελλάδα ζήτησε από τη Μακεδονία να αλλάξει το όνομά της. Έγινε Βόρεια Μακεδονία. Μετά από αυτό μπόρεσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και χρειάστηκαν 11 χρόνια. Επομένως, δεν θέλουμε από μια χώρα, καμία χώρα, να αλλάξει το όνομά της» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Ο λόγος που ο Μητσοτάκης σπεύδει στις ΗΠΑ είναι επειδή φοβάται την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Η δήλωση του προέδρου Ερντογάν για επικαιροποίηση της, έχει πολλές βαθιές έννοιες.
Μουχαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Τι θα επικαιροποιήσετε; Τέτοια πράγματα δεν γίνονται
Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Μα πήγαμε και δώσαμε τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας
Μουχαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Μα τι λες να πάμε να τα πάρουμε;
Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Ίσως τα πάρουμε, ποιος ξέρει;
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Μουχαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Αυτά δεν τα δώσαμε στη Λωζάννη. Αυτά ο Σουλτάνος ήδη τα είχε παραχωρήσει. Ο Αμπντουλ Χαμίτ είχε δώσει την Κύπρο, τα νησιά είχαν παραχωρηθεί πάλι από την εποχή των Σουλτάνων. Μην το κάνετε αυτό! Εκεί ήταν οι Ιταλοί, κι άλλοι. Δεν χάθηκαν με τη Λωζάννη.
Μουχαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Δηλαδή τι θα κάνετε θα καταλάβετε τα νησιά;
Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Θα το δούμε τι θα συμβεί στο μέλλον. Μακάρι!
Μουχαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Μα τι λες; Αν είναι δυνατόν! Βλέπετε όνειρα; Δεν έχουμε βλέψεις στα νησιά κανενός! 100 με 150 χρόνια πριν έχουν υπογραφεί οι συνθήκες.
Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Εκεί υπάρχουν 152 νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Την ίδια ώρα, η Αθήνα απαντά με αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία πως θα υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή. Την ίδια ώρα το δικό της μήνυμα έστειλε η εκπαίδευση της πολεμικής αεροπορίας με το αεροπλανοφόρο «Χάρυ Τρούμαν».
Ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε την εισβολή εκ νέου στην Συρία κάτι που σημαίνει πως θα έχει ένα μέτωπο ήδη ανοιχτό αν και στα τουρκικά ΜΜΕ οι Τούρκοι στήνουν ήδη απόβαση στο Αιγαίο.
Προσπάθεια εκφοβισμού με την αποβατική άσκηση «Εφές»
Νέα προσπάθεια εκφοβισμού της Ελλάδας επιχειρείται από τη γείτονα με την αποβατική άσκηση «Εφές» που ξεκινάει το Σάββατο.
Στόχος της άσκησης είναι αποβατικές ενέργειες, ενώ ανάμεσα στις χώρες που έχουν προσκληθεί είναι και η Λιβύη.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής «LIVE NEWS», οι Τούρκοι ίσως επιχειρήσουν να στείλουν το 4ο πλωτό τους γεωτρύπανο που θα βγει για γεωτρήσεις τον Ιούλιο, κάτω από τη Γαύδο, στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Την υποψία αυτήν ενισχύει η παρουσία πολεμικών τουρκικών πλοίων και μιας πυραυλάκατου από την πλευρά της Λιβύης.
Ειδήσεις σήμερα
Κηφισιά: «Με απείλησε με μαχαίρι μπροστά στο παιδί» – Η επιστολή-κόλαφος της μητέρας του 6χρονου