Η 11χρονη, όπως μεταδίδει η Washington Post, το μοιραίο πρωινό έφτασε καθυστερημένη στο σχολείο, ωστόσο, μία ώρα αργότερα προσπαθούσε να επιβιώσει από τα πυρά του δράστη.
Έχοντας δει την καλύτερη φίλη της να πέφτει νεκρή, η μικρή Μάια αποφάσισε να παραστήσει την νεκρή και η ίδια. Η 11χρονη ξάπλωσε δίπλα στο άψυχο σώμα της φίλης της, αλλά προτού το κάνει, πασαλείφθηκε με λίγο αίμα από τις πληγές της. Έτσι, κατάφερε να διαφύγει της προσοχής του Ράμος, ο οποίος στην πραγματικότητα είχε καταφέρει απλώς να την τραυματίσει.
Αυτή την στιγμή, το πανέξυπνο κορίτσι νοσηλεύεται με μερικά τραύματα στην πλάτη και τον λαιμό της, από θραύσματα σφαίρας. Ούτε λόγος, βέβαια, για το ψυχικό τραύμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει από εδώ και πέρα, έχοντας βιώσει, και μάλιστα τόσο νωρίς στη ζωή της, ένα τέτοιο γεγονός.
Μακελειό στο Τέξας: 19 παιδάκια σκοτώθηκαν και στις ΗΠΑ ακόμη υπάρχει διχασμός για την οπλοκατοχή
Οξεία πόλωση σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο έχει πυροδοτήσει στην Αμερική η μαζική δολοφονία 19 μαθητών Δημοτικού και δύο διδασκαλισσών στο Γιουβάλντε του Τέξας την Τρίτη από τον 18χρονο Σαλβαδόρ Ράμος, ο οποίος βρήκε επίσης το θάνατο από πυρά αστυνομικών.
Χθες, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Αμποτ, που απέδωσε την τραγωδία στη «διανοητική διαταραχή» του δράστη και υποστήριξε ότι η αυστηροποίηση των νόμων περί οπλοφορίας «δεν αποτελεί πραγματική λύση», είχε έντονο φραστικό επεισόδιο με τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, Μπέτο Ο’Ρουρκ. Ενα κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών που διεκδίκησε το προεδρικό χρίσμα το 2020 και τώρα θέλει να γίνει κυβερνήτης του Τέξας στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Ο’Ρουρκ επιτέθηκε στον Αμποτ κουνώντας το δάχτυλο και καθιστώντας τον υπεύθυνο για το μακελειό. Την ώρα που η ασφάλεια τον απομάκρυνε, έναν συνεργάτης του κυβερνήτη από το πάνελ ακούστηκε να τον βρίζει επειδή διέκοψε τη συνέντευξη Τύπου. Σε άλλα τέτοια περιστατικά Δημοκρατικοί βουλευτές έκαναν υβριστικές αναρτήσεις σε λογαριασμούς Ρεπουμπλικανών αντιπάλων τους, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Γ@ τις προσευχές σας! Αυτές δεν αρκούν στα θύματα».
Θέση στην διαμάχη πήρε και ο φιλορεπουμπλικανός Ελον Μάσκ, ιδιοκτήτης της Tesla και της SpaceX, υποψήφιος αγοραστής του twitter και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Αν και ένθερμος οπαδός της οπλοκατοχής, ο Μασκ πρότεινε να καθιερωθεί ειδική άδεια για την αγορά βαρέων επιθετικών τυφεκίων, όπως το ημιαυτόματο AR-15, που αγόρασε χωρίς καμία προϋπόθεση και έλεγχο ο μακελάρης του Γιουβάλντε αμέσως μετά την ενηλικίωσή του.
Στο μεταξύ, ενώ ακόμη δεν έχει στεγνώσει το αίμα των θυμάτων, η διαβόητη Εθνική Ενωση Οπλοκατοχής (National Rifle Association) ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να εγκαινιάσει σήμερα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, το προγραμματισμένο ετήσιο συνέδριό της στην ίδια Πολιτεία, και συγκεκριμένα στο Χιούστον. Η προβοκατόρικη, υπό τις περιστάσεις, συνάθροιση 55.000 σκληρών οπαδών της οπλοκατοχής από όλη την αμερικανική επικράτεια στην πιο «προοδευτική πόλη του κατά τα άλλα συντηρητικού Τέξας», έχει θέσει επί ποδός την Αστυνομία, που φοβάται επεισόδια και συγκρούσεις με αντίπαλους διαδηλωτές.
Στο συνέδριο επιβεβαίωσαν ότι θα μιλήσουν ο πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ και ο τοπικός κυβερνήτης, Γκρεγκ Αμποτ. Ολοι τους εξέφρασαν τη λύπη τους για το μακελειό και αποδοκίμασαν τον δράστη, διαφωνώντας όμως με την επιβολή περιορισμών και ελέγχων στην κατοχή όπλων, που υποστηρίζει ότι κατοχυρώνεται σε «απόλυτο βαθμό» από τη Δεύτερη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος.
Εντελώς αντίθετη άποψη εξέφρασε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, διαβεβαιώνοντας ότι θα δώσει μάχη στο Κογκρέσο για να τεθούν αυστηροί νομοθετικοί έλεγχοι και περιορισμοί σε όσους αποκτούν όπλα. «Η Δεύτερη Τροπολογία δεν είναι απόλυτη. Ακόμη κι όταν ψηφίστηκε, το 1791, δεν μπορούσες να έχεις στην κατοχή σου ένα… κανόνι ή συγκεκριμένους τύπους όπλων. Υπάρχουν πάντα περιορισμοί», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
ΗΠΑ: Η πολιτική ρεβάνς του Ντόναλντ Τραμπ
Η Δεύτερη Τροπολογία, τμήμα του Νόμου περί Δικαιωμάτων, που περιλαμβάνεται στο corpus του αμερικανικού Συντάγματος, ορίζει συγκεκριμένα: «Μια καλά οργανωμένη Πολιτοφυλακή, απαραίτητη για την ασφάλεια μιας ελεύθερης Πολιτείας, [όπως και] το δικαίωμα του λαού να διατηρεί και να φέρει όπλα, δεν μπορούν να παραβιαστούν».
Από την πλευρά του, ο Αστον Γουντς, ιδρυτής του κινήματος Black Lives Matter στο Χιούστον, τόνισε πως οι οπαδοί της οπλοφορίας «δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην κοινότητά μας και ο δήμος πρέπει να τους πετάξει έξω». Ο Γουντς είναι ένας από τους βασικούς οργανωτές των διαδηλώσεων που θα γίνουν έξω από το συνεδριακό κέντρο «Τζορτζ Ρ. Μπράουν», στο εσωτερικό του οποίου οι νοσταλγοί του Φαρ Ουέστ θα περιεργάζονται εκθέματα πυροβόλων όπλων και άλλα παραφερνάλια, ακούγοντας ομιλίες επιφανών Ρεπουμπλικανών.
Ο Γουντς συνέδεσε την οπλοκατοχή στην Αμερική με τη βία κατά των μαύρων, υπογραμμίζοντας: «Είτε σκοτωθείς αυτοκτονώντας είτε από όπλο αστυνομικού είτε από μαζικό δολοφόνο, το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να ελέγξουμε την πρόσβαση στα φονικά όπλα. Αυτά τα πράγματα συνδέονται μεταξύ τους».
Μεταξύ των διαδηλωτών θα βρίσκονται και δύο γυναίκες ακτιβίστριες: Η Μέγκαν Χάνσεν και η αιδεσιμότατη (προτεστάντις ιερέας) Τερέζα Κιμ Πεσινόφσκι, που θα ηγηθούν σιωπηρής πορείας στο Χιούστον και θα διαβάσουν τα ονόματα των θυμάτων του Γιουβάλντε.
Ωστόσο, η NRA, ένα από τα ισχυρότερα πολιτικά λόμπι στην Αμερική, ξοδεύει 5 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να επηρεάσει πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς βουλευτές και γερουσιαστές να μη συγκατατεθούν στους εξονυχιστικούς ελέγχους για το παρελθόν των υποψήφιων αγοραστών όπλων και στην απαγόρευση βαρέων επιθετικών όπλων, όπως το ημιαυτόματο AR-15 που χρησιμοποίησε ο 18χρονος Ράμος για να θερίσει 10χρονα παιδιά και δασκάλους.
Πάντως, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της βίας στην Αμερική, η Γερουσία επρόκειτο χθες να ψηφίσει έναν νέο νόμο περί εσωτερικής τρομοκρατίας, ο οποίος έχει ήδη περάσει από την -ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς- Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον προώθησε νωρίτερα τον Μάιο στο Κογκρέσο ύστερα από τη μαζική δολοφονία 10 μαύρων σε σούπερ μάρκετ του Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη, από έναν, επίσης 18χρονο, ρατσιστή.
Η πλειοψηφία των Αμερικανών θέλει πιο αυστηρή νομοθεσία
Η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών τάσσεται υπέρ του να καταρτιστεί αυστηρότερη νομοθεσία για τα όπλα μετά το μακελειό του Γιουβάλντε, αλλά έχει ελάχιστες ελπίδες πως το Κογκρέσο θα την υιοθετήσει. Αυτό τουλάχιστον έδειξε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters.
Συγκεκριμένα, το 84% του δείγματος είπε ότι τάσσεται υπέρ των ελέγχων ποινικού μητρώου στους αγοραστές όπλων, ενώ το 70% υπέρ του να επιτρέπεται οι Αρχές να απαγορεύουν την πώληση όπλων σε ανθρώπους που κρίνονται επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια. Επίσης, το 72% τάσσεται υπέρ του να αυξηθεί το όριο ηλικίας νόμιμης αγοράς όπλων από τα 18 στα 21 έτη.
Ωστόσο, μόλις το 35% δήλωσε βέβαιο πως τα μέλη του Κογκρέσου θα καταστήσουν αυστηρότερη τη νομοθεσία για τα όπλα φέτος, ενώ το 49% είπε πως δεν είναι καθόλου σίγουρο. Επί της ουσίας πάντως, οι Αμερικανοί διχάζονται για τις πολιτικές που εφαρμόζονται ήδη σε πολλές Πολιτείες κι έχουν μετατρέψει τα όπλα σε μέρος της καθημερινότητας. Το 54% έκρινε ότι η οπλοφορία είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας από επιθέσεις και το 45% τάχθηκε υπέρ της ιδέας να οπλοφορούν εκπαιδευτικοί ή μέλη του σχολικού προσωπικού!
Τέλος, το 43% θεωρεί πως νομιμόφρονες πολίτες πρέπει να μπορούν να οπλοφορούν στην εκκλησία, στη δουλειά ή σε καταστήματα. Το 69% τάσσεται υπέρ νομοθεσίας που θα επιτρέπει να χορηγούνται άδειες οπλοφορίας με όρο πως τα όπλα θα μένουν κρυμμένα.
Ειδήσεις σήμερα
Ελληνοτουρκικά: Γιοκ στους τούρκικους ισχυρισμούς για τα νησιά – Αυτή είναι επιστολή Δένδια στον ΟΗΕ
Πάτρα: Η ανακρίτρια αποφασίζει για εκταφή της Τζωρτζίνας
Αλλάζουν όλα στα ΑΕΙ: Διπλά πτυχία, start ups και τέλος στις φοιτητικές παρατάξεις