Τόσο ο ίδιος όσο και οι υπουργοί του προκαλούν την ελληνική πλευρά κάνοντας μαθήματα «ειρήνης» στο Αιγαίο ενώ δεν σταματούν τις προκλητικές δηλώσεις περί στρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, παρόλο που εκείνοι τα βαφτίζουν τουρκικά.
Στη σημερινή δήλωση του προκλητικού υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ήρθε απάντηση-«καταπέλτης» από τον κυβερνητικό μας εκπρόσωπο.
Μιλώντας στο συνέδριο των Τούρκων πρεσβευτών που γίνεται στην Άγκυρα, ο Ακάρ αναφέρθηκε στην απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία, λέγοντας πως είναι μόνο 1.950 μέτρα και οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι εκεί.
Μάλιστα αναφερόμενος σε κάποιον Έλληνα υπουργό, που φέρεται να είπε ότι «αν μπορούν ας έρθουν», εκείνος απάντησε «αν θέλει ο Θεός μπορεί να συμβεί κι αυτό».
Στις προκλήσεις του Χουλουσί Ακάρ που κατέδειξε για ακόμα μια φορά το Καστελόριζο ως στρατιωτικό στόχο της Τουρκίας ο κυβερνητικός Οικονόμου απάντησε προτείνοντας αγώνα ειρήνης ανοιχτής θαλάσσης με τη συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων κολυμβητών.
Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι τα εθνικά μας δίκαια είναι προστατευμένα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η παγκόσμια κοινότητα έχει εμπεδώσει ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό του διεθνούς δικαίου σε αντίθεση με τον αναθεωρητισμό άλλων χωρών».
«Ρητορικές υπερβολές και πλειοδοσία προκλήσεων από το πολιτικό προσωπικό της Τουρκίας δεν προσθέτει τίποτα παραπάνω στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου επισημαίνοντας: «ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, η χώρα έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή και τη σταθερότητα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε βήμα πίσω σε ότι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία».
Στο πλαίσιο της υπεράσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή. Τα ελληνικά υποβρύχια σαρώνουν το Αιγαίο. Η «πυραμίδα» του Στόλου, ο αόρατος φρουρός του Αιγαίου που ακούει στο όνομα «Παπανικολής», είναι έτοιμο , αν χρειαστεί, να απαντήσει άμεσα σε οποιαδήποτε τουρκική κίνηση, πριν καν τα τουρκικά ραντάρ καταλάβουν την ύπαρξή του.
Άλλωστε, όλοι θυμόμαστε το χουνέρι που είχαν πάθει οι γείτονες με το «καμάρι» του Πολεμικού Ναυτικού.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Χωρίς να το πάρουν χαμπάρι οι Τούρκοι, «κάτω από τη μύτη τους» παρακολουθούσαν όλες τις κινήσεις τα τέσσερα υποβρύχια τύπου «214 – Παπανικολής» που διαθέτει η χώρα μας. Το στίγμα τους δεν μπορούσε να εντοπιστεί από τα αντίπαλα ραντάρ και σόναρ και αυτό είναι και το μεγάλο τους πλεονέκτημα. Τα συγκεκριμένα πλοία διαπίστωναν εάν και κατά πόσο το Oruc Reis επιχειρούσε να προχωρήσει ή όχι σε έρευνες, αφού έβλεπαν τι γίνεται κάτω από την καρίνα του και οι Τούρκοι εξεπλάγησαν όταν είδαν ένα από αυτά να αναδύεται στο λιμάνι του Καστελόριζου.
Στο Καστελόριζο, που όπως μας λέει, ο κ. Ακάρ μπορούν να φτάσουν κολυμπώντας την ώρα που τα ραντάρ τους δεν μπορούν να δουν ούτε τη μύτη του υποβρύχιου «Παπανικολής».
Ας θυμηθούμε πώς ο Α’ ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος είχε τρολάρει τους γείτονες
Ο κ. Κωνσταντίνος Φλώρος προχώρησε σε σχεδόν ανοικτό τρολάρισμα εναντίον τους, αφού έγραψε σχετικά: «Το Υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ αναδύθηκε επιβλητικά έξω από το λιμάνι της Μεγίστης στο Καστελόριζο, δημιουργώντας στους κατοίκους του ακριτικού νησιού μας την αίσθηση της απόλυτης ασφάλειας, «διευκολύνοντας» έστω και έτσι την αγωνιώδη προσπάθεια εκείνων που επιχειρούν να το εντοπίσουν. Τα Υποβρύχιά μας παραμένουν οι «Αθέατοι» Άοκνοι φρουροί του Αιγαίου, με τα περισκόπιά τους να παρακολουθούν τα πάντα!!!».
Υποβρύχιο «Παπανικολής»: Τα χαρακτηριστικά που τρομάζουν
Ο τύπος «Παπανικολής» (τα περίφημα Type 214), έχει μέγιστο μήκος 65,30 μέτρα, μέγιστο πλάτος 6,3 μέτρα, ύψος άνευ ιστών 13 μέτρα, εκτόπισμα στην επιφάνεια 1.688 τόνους και εκτόπισμα σε κατάδυση 1.858 τόνους. Το πλήρωμα συνίσταται από 6-7 αξιωματικούς και από πλήρωμα 28-30 ανδρών.
Το υποβρύχιο «Παπανικολής» (S-114), τύπου BALAO μετασκευασμένο σε GUPPY IIA. Ήταν στο ελληνικό ναυτικό από το 1972 ως το 1993.
Διαστάσεις: 93,2/8,3/5,2 μέτρα
Εκτόπισμα 1.840/2.445 τόνων
Πλήρωμα: 80 άτομα
Το πρώτο 214, ο «Παπανικολής» κατασκευάστηκε το 2006, παρελήφθη όμως το 2010.
Υποβρύχιο «Παπανικολής»: Το σχέδιο του υπουργείο Εθνικής Αμύνης
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδιαίτερες εντολές έχουν δοθεί προς τα υποβρύχια και κυρίως στα σύγχρονα type-214 «Παπανικολής» τα οποία κινούνται με πλήρη φόρτο μάχης στις περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ όπου πιθανολογείται, σε ένα υψηλής έντασης σενάριο, πως θα επέλεγε να κινηθεί το γεωτρύπανο.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαθέτει μέσω ισραηλινών και γαλλικών δορυφόρων, εικόνα και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για το πλοίο. Παράλληλα, η Ελλάδα πραγματοποιεί συνεχείς κοινές ασκήσεις με τις δυνάμεις τις Αιγύπτου, των ΗΠΑ και της Γαλλίας που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Σε ισχύ παραμένει και η ΝΟΤΑΜ Α1781/22, με βάση την οποία οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες δέσμευσαν από τις 21 Ιουνίου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου πέντε περιοχές του Αιγαίου για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ειδήσεις σήμερα
Fuel Pass 2: Πότε μπαίνουν στους λογαριασμούς τα ποσά – Το προανήγγειλε ο Σταϊκούρας
Έρχεται ο «Μεγάλος Αδελφός» για το ιδιωτικό χρέος – Πώς θα λειτουργεί