Με τίτλο «Το “Αμπντουλχαμίντ Χαν” (είναι το τελευταίο που προ μηνών εντάχθηκε στον τουρκικό ερευνητικό-γεωτρητικό στόλο) ετοιμάζεται για τη Μεσόγειο», η εφημερίδα «Χουριέτ» προβάλλει τις δηλώσεις Μπιλγκίν σε εξειδικευμένο συνέδριο για την ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία.
Ετοιμασίες
Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΤΡΑΟ, το πλοίο-γεωτρύπανο βρίσκεται για τις τελικές ετοιμασίες στο λιμάνι Τάσουτζου (περιοχή Σελεύκειας/Μερσίνας) και το επόμενο διάστημα θα βγει στη Μεσόγειο για έρευνες «σε κάθε γωνιά της “Γαλάζιας Πατρίδας”», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος έκανε γνωστό πως ήδη έχει καταρτιστεί ο προγραμματισμός των εργασιών του «Αμπντουλχαμίντ Χαν» και ότι θα χρησιμοποιηθούν νέες σύγχρονες τεχνικές, χωρίς όμως να αποκαλύψει τα σημεία που θα κινηθεί το πλωτό γεωτρύπανο και αν αφορούν περιοχές για τις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος προβάλλουν έντονες ενστάσεις.
Τον περασμένο Αύγουστο, όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Ερντογάν, το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» κινήθηκε για ερευνητικές και άλλες εργασίες στο θαλάσσιο οικόπεδο Yörükler-1, στον κόλπο της Αττάλειας και εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, αποφεύγοντας επιμελώς προκλήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.
Ερωτηματικό παραμένει εάν η Αγκυρα θα αποστείλει για εργασίες το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» σε περιοχές συμφερόντων Ελλάδας και Κύπρου, αμφισβητώντας ευθέως μέρος της ελληνικής ή της κυπριακής ΑΟΖ, εντείνοντας έτσι την ήδη τεταμένη λεκτικά αντιπαράθεση με Αθήνα και Λευκωσία.
Το περασμένο καλοκαίρι ο Ερντογάν χαρακτήρισε το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» σύμβολο της Αγκυρας(!) στον ενεργειακό τομέα. Τότε είχε δηλώσει ότι «η Τουρκία διαθέτει έναν σπάνιο στόλο γεωτρητικών και ερευνητικών σκαφών στον κόσμο, με τα πλοία “Φατίχ”, “Κανουνί”, “Γιαβούζ” και “Αμπντουλχαμίντ Χαν”».
Απάντηση
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επεσήμανε ότι πάγια και αταλάντευτη θέση της Ελλάδας «είναι ο σεβασμός των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, και δεν ανέχεται αμφισβητήσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα για τους ρωσικούς S400
Σε δήλωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντά ουσιαστικά στις προχθεσινές θέσεις του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είχε αναφέρει στο Κοινοβούλιο ότι το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S400 που βρίσκεται σε αεροπορική βάση έξω από την Αγκυρα είναι έτοιμο για ενεργοποίηση αν απειληθεί η ασφάλεια της χώρας του. Ειδικότερα από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τονίζεται σε έντονο ύφος ότι η Αγκυρα πρέπει να επιστρέψει στη Μόσχα το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, γιατί προκαλεί επιχειρησιακά προβλήματα στη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ, και το 2016, στην τότε Σύνοδο Κορυφής στη Βαρσοβία, τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας είχαν συμφωνήσει να έχουν στα οπλοστάσιά τους συμβατά και παρεμφερή συστήματα. Η ανακοίνωση των Αμερικανών επισημαίνει ότι η Τουρκία εξαιτίας της αγοράς του συγκεκριμένου ρωσικού οπλικού συστήματος βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων CAATSA.
Στη Στοκχόλμη
Στο μεταξύ, στη Στοκχόλμη, βρίσκονται από χθες ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Σεντάτ Ονάλ, και ο προεδρικός/εξ απορρήτων σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν. Συμμετέχουν σήμερα στη δεύτερη συνάντηση της τριμερούς επιτροπής Τουρκίας-Φινλανδίας και Σουηδίας σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών κρατών στο ΝΑΤΟ. Ακάρ και Καλίν τόνισαν ότι είναι υπέρ της ένταξης των δύο κρατών στο ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει να ικανοποιήσουν τους όρους που έθεσε ο Ερντογάν στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο σχετικά με την τρομοκρατία και την παρουσία ατόμων που σχετίζονται με αυτή σε Ελσίνκι και Στοκχόλμη.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες οι υπουργοί Αμυνας Τουρκίας και Ρωσίας, Ακάρ και Σοϊγκού, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν κυρίως θέματα της Βόρειας Συρίας και της Ουκρανίας. Τέλος, ο Ακάρ δέχθηκε χθες στο γραφείο του τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Φλέικ, με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση σε Ουκρανία, Βόρεια Συρία, Λιβύη και Ιράκ, θέματα της αγοράς από την Αγκυρα των μαχητικών αεροσκαφών F-16, καθώς και την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης του σκανδιναβικού δίδυμου στο ΝΑΤΟ.
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
Πέφτει κι άλλο η τουρκική λίρα, στο 85% ο πληθωρισμός
Για να εξυπηρετήσει την προεκλογική ατζέντα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε χθες σε νέα επιθετική μείωση επιτοκίων από 10,5% σε 9%, παρά τον καλπάζοντα πληθωρισμό που έτρεχε με 85% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, ενώ η λίρα έπεσε στο 1 προς 19,5 στην ισοτιμία με το δολάριο.
Ηταν ο τελευταίος σταθμός στις απανωτές μειώσεις του κόστους δανεισμού στην Τουρκία. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο η κεντρική τράπεζα είχε προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων 1%, για να συνεχίσει τον Οκτώβριο περικόπτοντας άλλο 1,5%. Πάντως, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τουρκίας διαβεβαίωσε ότι ο κύκλος χαλαρώσεων θα σταματήσει εδώ – αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη διάθεση του Ερντογάν ως τις εκλογές του Ιουνίου.
Με την ανορθόδοξη θεωρία του, ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει ότι ο φθηνός δανεισμός με τα χαμηλά επιτόκια τονώνει την οικονομία, αποτελώντας αντίβαρο στον πληθωρισμό. Επιμένει επίσης ότι μια αύξηση των επιτοκίων, στην οποία στρέφονται οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, θα έπληττε την τουρκική οικονομία. Η επιμονή του αυτή, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει προκαλέσει την υποτίμηση της λίρας και οδήγησε τον πληθωρισμό υψηλότερα.
Σε κάθε περίπτωση ο αρχηγός του ΑΚΡ είχε θέσει δεδηλωμένο στόχο να μειώσει το επιτόκιο της χώρας σε μονοψήφια επίπεδα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και το υλοποίησε χθες. Ο αναλυτής της TD Securities, Κρίστιαν Μάτζιο, σχολίασε στο Bloomberg ότι αυτή η πολιτική δεν είναι βιώσιμη. «Οι τιμές δεν θα πέσουν τόσο όσο αναμένει η κεντρική τράπεζα… και τελικά το νόμισμα μπορεί να εκραγεί ξανά, ωθώντας τόσο τον πληθωρισμό όσο και τα επιτόκια υψηλότερα», τόνισε. Το Bloomberg Εconomics υπενθύμισε, εξάλλου, ότι ένας κύκλος χαλάρωσης του ίδιου μεγέθους το 2021 οδήγησε σε νομισματική κρίση και ώθησε τον πληθωρισμό στο φετινό ρεκόρ 24 ετών. Το συμπέρασμα είναι ότι όσα εργαλεία κι αν χρησιμοποιήσει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας οι επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές εν όψει των εκλογών θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω την ακρίβεια, φέρνοντας σε απόγνωση τους Τούρκους καταναλωτές.
Μητσοτάκης: Τι θα πει στο σημερινό υπουργικό Συμβούλιο