«Η Τουρκία το δικαίωμα της αυτοάμυνας, και ίσως να το χρησιμοποιήσει όχι με επέμβαση, αλλά με αποκλεισμό, κι αυτό είναι μέρος της διπλωματικής πίεσης» δήλωσε ο Ντενίζ Τανσί, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Yeditepe.
«Η οποιαδήποτε επέμβαση της Τουρκίας προς τα νησιά θα είναι ζήτημα νόμιμης άμυνας. Δεν πρέπει να εκληφθεί διαφορετικά. Διότι δεν ξέρουμε το πού θα πλήξουν… Διότι δεν είναι να δεχθούμε τη στρατιωτικοποίηση των νησιών ενάντια στην Τουρκία και την μετατροπή τους σε οπλοστάσια» υποστήριξε, όπως αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης.
«Πόση είναι η απόσταση εδώ; 10 χιλιόμετρα. Δηλαδή ένα σύστημα πυροβολικού που μπορεί να τοποθετηθεί στις ακτές μπορεί να στοχεύσει την Τουρκία άνετα, δηλαδή τις δυνάμεις που θα κάνουν απόβαση μπορεί να τις πλήξει. ή να πλήξουν μια κίνησή μας στις θάλασσες» ανέφερε από πλευράς του στο CNN Turk ο στρατιωτικός αναλυτής Αμπντουλάχ Αγάρ για τη βόρεια Λέσβο και την απόστασή της από τις τουρκικές ακτές.
«Η απόσταση είναι μόλις 2 χιλιόμετρα, αν εγκαταστήσει μονάδες πυροβολικού, ή απέναντι από το Κουσάντασι ενώ κανονικά σε πόλεμο δεν πρέπει να χτυπηθούν οι κατοικημένες περιοχές» κινδυνολόγησε και για τη Σάμο, ξεχνώντας ότι και το ελληνικό νησί έχει κατοικημένες περιοχές…
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Σημειώνεται ότι είναι έτοιμη και αναμένεται να αποσταλεί τρίτη τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ. Θα αναγράφεται σε αυτή η στρατιωτικοποίηση των νησιών και στο ενδεχόμενο αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους, ενώ Λέσβος και Σάμος έχουν στοχοποιηθεί.
Τα ελληνικά νησιά θα βρεθούν στο επίκεντρο της ατζέντας της αυριανής συνεδρίασης του Συμβούλιου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας. «Η στρατιωτικοποίηση των νησιών θα εξεταστεί αναλυτικά, στρατιωτικά, πολιτικά και διπλωματικά» αναφέρουν τουρκικές πηγές.