Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Μέσα σε ένα ομιχλώδες γεωπολιτικό, γεωοικονομικό, στρατιωτικό, ενεργειακό και ανεξέλεγκτο περιβάλλον με υβριδικές, συμβατικές, ασύμμετρες και αόρατες απειλές καλούνται η ελληνική διπλωματία και η αντίστοιχη στρατιωτική να παρακολουθούν συνεχώς τις ιδιότυπες, περίεργες, ασταθείς, προβληματικές και κρίσιμες εξελίξεις και γεγονότα ενώ για το 2022-2023 οι υπηρεσίες πληροφοριών μας, θα πρέπει να αναβαθμιστούν και να προβαίνουν σε πιο εμπεριστατωμένες αξιολογήσεις και εκτιμήσεις γιατί είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε προ εκπλήξεων.
Η πανδημία, η απειλητική διάθεση των διαδόχων των Σοβιέτ, η κινούμενη άμμος των ενδοαραβικών σχέσεων, η κρίση στη νότια Σινική Θάλασσα, η παραπληροφόρηση, οι περιπτώσεις της ναυτικής και διαστημικής ανασφάλειας, καθώς και τα λιμνάζοντα και ελώδη νερά των διαχρονικών και άλυτων διεθνών και τοπικών θεμάτων εγείρουν μεγάλη ανησυχία και το ενδεχόμενο νέων συρράξεων είναι πάρα πολύ πιθανό.
1 Η επικρατούσα κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, έναν αιώνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, είναι βαθύτατα προβληματική. Ο Ερντογάν χαρακτηρίζεται από κυκλοθυμικές τάσεις, επιδιώκοντας χαλάρωση των εντάσεων σε ορισμένα μέτωπα (π.χ. σε Καύκασο), ενώ απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο η Αγκυρα εμφανίζεται προκλητική με έμφαση στην αμυντική οχύρωση των νησιών μας, ενώ σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο πραγματοποιεί υπερπτήσεις πάνω από ιδιαίτερα σημαντικές νησίδες και βραχονησίδες (π.χ. Παναγιά κοντά στις Οινούσες, Κανδελούσα στη Νίσυρο, Ζουράφα στις Θρακικές Σποράδες κοντά στην ακριτική Σαμοθράκη και Στρογγύλη στο σύμπλεγμα Μεγίστης/Καστελλόριζου).
Δεν φθάνουν μόνο οι εξοπλισμοί και χρειάζεται μία άλλη διαχείριση καταστάσεων και εντάσεων. Αυτοί που ισχυρίζονται ότι μπορεί να «φινλανδοποιηθεί» η Ελλάδα είναι εκτός τόπου και χρόνου. Κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. δεν «φινλανδοποιείται». Αν είναι δυνατό. Επίσης, έχει «κουράσει» το αντιγραφικό και γνωστό λεξιλόγιο για την Τουρκία, η οποία δεν έχει αναλυθεί σε βάθος. Οι ίδιες μετριότητες και χωρίς να έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει μέσα στην Τουρκία, δεν εμβαθύνουν και περιττολογούν με τα γνωστά περί αποτροπής. Πόλεμοι στον πλανήτη έγιναν και ας υπήρχε αποτροπή. Δεκάδες παραδείγματα. Το έχω επισημάνει επί χρόνια ότι η απέναντί μας χώρα ούτε τεμαχίζεται ούτε διαλύεται ούτε οικονομικά καταρρέει και δυστυχώς για εμάς θα την έχουμε πάντοτε δίπλα μας αφού η γεωγραφία δεν αλλάζει. Δεν υπάρχει περίπτωση κράτος-μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας να διασπαστεί. Ακόμα και αν η Σκωτία αποχωρήσει από τη Μ. Βρετανία, όλα θα γίνουν ειρηνικά. Επίσης είναι λάθος να προσδίδουμε βάθος αποκλειστικά σε εξοπλισμούς. Η Τουρκία είναι επικίνδυνη χώρα και χρειάζεται ειδική μελέτη και όχι στατικές και ευσεβοποθικές εκφράσεις. Εμπλέκεται σε πολλά μέτωπα, υποστηρίζεται από Αμερικανούς και Γερμανούς πολύ. Οπου εισβάλλει μόνο με αίμα διώκεται. Εχει ισχυρή αμυντική βιομηχανία. Ας μην «αγιοποιούμε» την αποτροπή. Πόλεμοι έγιναν εκεί που δεν το περίμενες. Είναι ο πόλεμος που πρέπει να καταργηθεί ως μέσο επίλυσης διακρατικών διαφορών.
Ένταση στο Αιγαίο: Πήραν φόρα οι Τούρκοι - Επτά παραβάσεις στο FIR Αθηνών από τα μαχητικά τους
2 Βρισκόμαστε μπροστά σε βαθιά ενεργειακή και οικονομική κρίση, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ σοβαρές, εξελικτικές και ύπουλες επιπτώσεις από τα διαδοχικά κύματα της πανδημίας. Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν έχουμε αναλύσει σε βάθος τις γεωπολιτικές και γεωοικονομικές επιπτώσεις της COVID-19. Εχω δει και διαβάσει πολλές εξειδικευμένες μελέτες για αυτά τα θέματα από σοβαρούς αναλυτές σε σοβαρά κράτη. Στη χώρα μας ασχολούμαστε επιφανειακά για την καθημερινότητα της πανδημικής κρίσης. Είναι καιρός να αξιολογήσουμε σε βάθος την πανδημική διπλωματία, τη γεωγραφία των εμβολίων, τη γεωπολιτική της κρίσης, το πώς κινήθηκαν τα διάφορα κράτη και ποια είναι τα κύρια συμπεράσματα για να δούμε τα επόμενα βήματα για την επόμενη πανδημία ή την πιθανή περίπτωση στο μέλλον ραδιολογικής ή βιολογικής επίθεσης.
3 Μέσα στο 2022 θα πρέπει να παρακολουθούμε καθημερινά τις νέες τεχνολογίες και τις προεκτάσεις τους, τη δυναμική κατάσταση στη νότια Σινική Θάλασσα και την κινεζική απειλή για την Ταϊβάν. Τις τουρκικές διεισδύσεις σε Αφρική, Λατινική Αμερική και Κόλπο των πετρελαίων. Είναι πολύ σημαντικό να αξιολογήσουμε τη μεγάλη ένταση στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο και τις επιπτώσεις στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. και στη μελλοντική κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική. Να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις αναφορικά με τη «Στρατηγική Πυξίδα» της Ε.Ε., το νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ, τη ρευστή κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια και το μέτωπο Ισραήλ-Ιράν. Και ασφαλώς να ενδοσκοπήσουμε σε αυτές τις 2-3 σελίδες που διάβασε προ ημερών ο νέος Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης στην ακροαματική διαδικασία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στη Γερουσία.
Εν κατακλείδι εισερχόμαστε σε πολύ κρίσιμη χρονική περίοδο και καλούμαστε «να κολυμπήσουμε σε πολύ βαθιά και αχαρτογράφητα παγκόσμια, ευρωπαϊκά και περιφερειακά νερά».
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Οριστικό: Απελαύνεται από την Αυστραλία ο Τζόκοβιτς – Τι ειπώθηκε στη δίκη
- Κορονοϊός 15/01: 17.447 νέα κρούσματα, 78 θάνατοι και 686 διασωληνωμένοι
- Τροχαίο – Τζώρτζης Μονογυιός: Δεν γνωρίζει τι έχει συμβεί η σύζυγος του – Το «κλειδί» της υπόθεσης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr