Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Κλιμακωτά επαναφέρει τη θρασύτατη τακτική της έντασης μέσω της έκδοσης Navtex από τον υδρογραφικό/ωκεανογραφικό σταθμό της Αττάλειας. Με νέα Navtex/850/2021 που εξέδωσε δεσμεύει περιοχή που περικλείει το Καστελλόριζο και εκτείνεται μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, ουσιαστικά δεσμεύοντας έναν υπολογίσιμο γεωγραφικό χώρο. Στη συγκεκριμένη περιοχή θα πραγματοποιήσει έρευνες το σκάφος «YUNUS-S», μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου (όπως αναφέρεται στη ναυτική οδηγία).
Αξίζει να επισημανθεί ότι μέχρι τις 8 Οκτωβρίου σχεδόν σε εγγύτατη περιοχή θα κινείται και το ερευνητικό σκάφος «Bilim-2», για το οποίο από άλλη Navtex έχει δεσμευτεί η περιοχή νότια της Ρόδου, μέχρι το ανατολικό άκρο του συμπλέγματος Μεγίστης/Καστελλόριζου. Οι έρευνες του «Bilim-2» πραγματοποιούνται εντός της δυνητικής ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και την ευθύνη για έκδοση Navtex έχει ο υδρογραφικός σταθμός του Ηρακλείου, όμως η Αγκυρα εξέδωσε δική της Νavtex, αμφισβητώντας για πολλοστή φορά τις θέσεις της Ελλάδας.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, με γραπτή δήλωσή του ανέφερε πως «το τουρκικό Ναυτικό, το οποίο είναι ένα από τα ισχυρότερα της περιοχής, υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας στο πλαίσιο του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας και κυματίζει τη σημαία μας από τον Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι και τον Ινδικό Ωκεανό, συμβάλλοντας ποικιλοτρόπως στην περιφερειακή, ως και παγκόσμια ειρήνη».
Ειρωνείες
Προφανώς εκνευρισμένος ή και έντονα προβληματισμένος ο «πατέρας» του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», αντιναύαρχος ε.α. Τζεμ Γκουρντενίζ, που μετά την αποστρατεία του (προ χρόνων) είναι ο επικεφαλής μιας «δεξαμενής σκέψης» για ναυτικά θέματα στην Κωνσταντινούπολη, υποτιμητικά δήλωσε για την ελληνογαλλική συμφωνία ότι «οι Ελληνες με δανικά στήνουν θαλάσσια δύναμη, ενώ ξοδεύονται παράλογα οι φόροι του ελληνικού λαού και τα χρήματά τους δίνουν χαρά σε εμπόρους γαλλικών όπλων και σε μεσάζοντες», προσθέτοντας ότι «λυπάται για τον ελληνικό λαό!!!». Μάλιστα πρόσθεσε ότι «οι Ελληνες έχουν πέσει στην παγίδα του Θουκυδίδη».
Ο συγκεκριμένος όρος επινοήθηκε από τον εκ των κορυφαίων διαχρονικό αναλυτή Γκρέιαμ T. Αλισον στο βιβλίο του «Προορισμένοι για πόλεμο: Μπορούν οι ΗΠΑ και η Κίνα να αποφύγουν την παγίδα του Θουκυδίδη;», για να περιγράψει την ερμηνεία του μεγάλου ιστορικού για τα αίτια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Με λίγα λόγια, η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι όταν μια ισχυρή κυρίαρχη δύναμη αντιλαμβάνεται την άνοδο μιας άλλης που απειλεί να την επισκιάσει, μοιραία οδηγείται σε σύγκρουση μαζί της.
Προβλήματα στο Κυπριακό
Στο μεταξύ, πέραν του ευρύτερου αδιεξόδου στο Κυπριακό, εξαιτίας της απαράδεκτης πολιτικής στάσης του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, που ενεργεί (από κοινού και κατ’ εντολή της Αγκυρας), έχοντας εκτρέψει την μέχρι σήμερα ακολουθητέα διαδικασία στα Ηνωμένα Εθνη, σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντος παρατηρείται από πλευράς του γ.γ./ΟΗΕ μια δυστοκία στην επιλογή του νέου εκπροσώπου που πρόκειται άμεσα να διαδεχθεί τη μέχρι σήμερα εκπρόσωπο Τζέιν Χολ Λουτ. Μετά και το επιβεβαιωθέν αρνητικό κλίμα που εκ νέου εμφανίστηκε στην πρόσφατη τριμερή της Νέας Υόρκης, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων εγείρει διάφορες περαιτέρω απαιτήσεις που εκτρέπουν εντελώς τη μέχρι τώρα πορεία στο Κυπριακό.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις