Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Για πολλοστή φορά ο Τούρκος πρόεδρος, με ακραίο λεκτικό τρόπο, είπε ότι πριν από εκατό χρόνια «πετάξαμε τον εχθρό στη θάλασσα» (εννοώντας τους Ελληνες), ενώ παραποιώντας την τότε πραγματικότητα, τα γεγονότα, ως και την ιστορική μνήμη/γραφόμενα της εποχής, κατηγόρησε τη χώρα μας για σφαγές!!!
Ανιστόρητα
Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «η μάχη του Σαγγάριου ολοκληρώθηκε με τη νίκη της 30ής Αυγούστου, ενώ στις 9 Σεπτεμβρίου έφτασε στον τελικό της στόχο με το πέταγμα του εχθρού στη θάλασσα της Σμύρνης. Ο εχθρός, καθώς αποσυρόταν από τον Σαγγάριο, κατέστρεφε και έκαιγε κάθε μέρος και οτιδήποτε έβρισκε μπροστά του, κάνοντας αμέτρητες ντροπιαστικές σφαγές και δείχνοντας έτσι το πραγματικό του πρόσωπο»(!)
Αφού δεν παρέλειψε να επαινέσει τον Μουσταφά Κεμάλ για τις τότε στρατιωτικές επιτυχίες του, συνέδεσε τα τραγικά γεγονότα του 1921-1922 με την ιστορική μάχη του Ματζικέρτ του 1071 (ήττα του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ρωμανού του Δ’ του Διογένη από τους Σελτζούκους), με την Αλωση της Κωνσταντινούπολης, ως και με τις μάχες της Προύσας και της Αδριανούπολης, λέγοντας ότι «αποτελούν φύλλα της ένδοξης Ιστορίας μας, που αγκαλιάζει από τη μια μεριά τις πύλες της Βιέννης και από την άλλη την Ερυθρά Θάλασσα». Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο Ερντογάν έχει εμμονές με τα σημειολογικά, τις ημερομηνίες και τα ιστορικά συμβάντα, τα οποία πάντοτε συνδέει μεταξύ τους χρονικά, ενώ δεν παραλείπει να παρουσιάζει τα αναθεωρητικά, νεο-οθωμανικά και μεγαλοϊδεατικά όνειρά του.
Επικαλέστηκε τον Χριστό!
Σε μια εμφανέστατη προσπάθεια να διαφημίσει το έργο του, έφτασε σε σημείο να επικαλεστεί(!) ακόμη και τον… Ιησού Χριστό γι’ αυτό το σκοπό. Υποστήριξε ότι «κάποιοι δεν βλέπουν τα έργα του, αλλά ο Ιησούς Χριστός δίνει την απάντηση!!». Χαρακτηριστικά είπε: «Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα σε όσους δεν βλέπουν τα εργοστάσια τα οποία εγκαινιάζουμε διαδοχικά, όπως δεν βλέπουν τις υπόλοιπες παραγωγικές μονάδες και τις βιομηχανικές περιοχές που θεμελιώνουμε». Και εκεί αναφέρθηκε στον Ιησού Χριστό, που φέρεται να τον ρώτησαν «Τι είναι πιο δύσκολο από το να αναστήσεις ένα νεκρό;» και ο Ιησούς Χριστός απάντησε «Το να εξηγείς σε κάποιον που δεν καταλαβαίνει».
Ο υπουργός
Από τη δική του πλευρά ο Ακάρ, αφού αναφέρθηκε στην ηγεσία της σύγχρονης Τουρκίας υπό τον Ερντογάν, τόνισε ότι η χώρα του συγκαταλέγεται στις πιο ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις του πλανήτη, με ακμάζουσα αμυντική βιομηχανία, στρατιωτική παρουσία σε πολλά κράτη (μέσω συμμαχιών και συνεργασιών), ενώ και αυτός εξύμνησε το έργο του Κεμάλ.
Ο Ακάρ, σε μια προσπάθεια να συνδέσει το τότε με το σήμερα, δήλωσε ότι «η Τουρκία προστάτευσε την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, τα δικαιώματα και το δίκαιό της με κόστος της ζωής της, παρά τις αντίξοες συνθήκες στο παρελθόν, είναι όμως και τώρα πολύ πιο αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της με την αναπτυσσόμενη οικονομία της, τον νέο και δυναμικό πληθυσμό της και τον αποφασισμένο, αποτελεσματικό, αποτρεπτικό και σεβάσμιο στρατό της».
Στις μάχες στον ποταμό Σαγγάριο, που διήρκεσαν 22 ημέρες και 22 νύχτες σε μέτωπο πλάτους 100 χιλιομέτρων, υποστήριξε ότι «χιλιάδες ήρωες και τραυματίες μας, συμπεριλαμβανομένων πολλών αξιωματικών, σταμάτησαν την προέλαση του ελληνικού στρατού και άνοιξαν το δρόμο για τη νίκη».
Ο Χουλουσί Ακάρ περιέγραψε την τότε μάχη ως «ένα μάθημα που δόθηκε σε όσους αναζητούν περιπέτειες στην Ανατολία, ως και απάντηση σε όλες τις δυνάμεις εισβολής σε ολόκληρο τον κόσμο».
Στην ομιλία του στον Σαγγάριο – σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντος- δίπλα στον Ακάρ παρευρισκόταν ο νέος αρχηγός των αζερικών Ενόπλων Δυνάμεων αντιστράτηγος Κερίμ Βελίγιεφ, τον οποίο ο Ακάρ συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του ως επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της «αδελφικής χώρας» του Αζερμπαϊτζάν.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.