Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Η επίσκεψη θεωρείται πολύ σημαντική στο φως των συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών της Ε.Ε., όπου συζήτησαν μεταξύ άλλων τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, καθώς και την έκθεση του αρμόδιου επιτρόπου για τις Εξωτερικές Σχέσεις, την Αμυνα και την Ασφάλεια, Ισπανού Ζοζέπ Μπορέλ.
Επιπρόσθετα, πέραν των συγκεκριμένων θεμάτων μιας αρκετά διευρυμένης διμερούς ατζέντας λόγω της «θετικής σύγκλισης» των τελευταίων εβδομάδων, θα συζητηθούν επίσης οι εξελίξεις στο Κυπριακό (εν όψει της πενταμερούς στα τέλη Απριλίου στη Γενεύη), καθώς και μείζονα περιφερειακά θέματα, όπως η ανθρωπιστική κατάσταση στη Βόρεια Συρία, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η επικρατούσα μεταβατική κατάσταση στη Λιβύη, τα θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και πώς εκτιμά η Αγκυρα την ενίσχυση των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ε.Ε. σε στρατηγικό πλαίσιο, μετά τα επιπλέον θετικά βήματα και την παρέμβαση του προέδρου Μπάιντεν, ως και του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, αλλά και της κατ’ ιδίαν συνάντησης Μπλίνκεν-Μπορέλ.
Οι επικεφαλής της Ε.Ε. θα συζητήσουν τα θέματα της φιλελευθεροποίησης της βίζας, το προσεχές διαθέσιμο ποσό από την Ε.Ε. στην Τουρκία για το ακανθώδες προσφυγο-μεταναστευτικό ζήτημα, τις πολιτικές σχέσεις της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες, καθώς και την Τελωνειακή Ενωση. Παράλληλα, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων της Τουρκίας, θα τεθούν σε πολιτικό πλαίσιο κρίσιμα ζητήματα, όπως η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, οι κυρώσεις της Ε.Ε. στη Μόσχα, ενώ η Ε.Ε. θα ενημερωθεί για το πού βρίσκονται οι επικείμενες συνομιλίες που θα λάβουν χώρα στην τουρκική πρωτεύουσα ανάμεσα στους εκπροσώπους των διαφόρων αφγανικών ομάδων (νόμιμη κυβέρνηση της Καμπούλ με Ταλιμπάν) για την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν.
Για τις προσεχείς επαφές Ε.Ε.-Τουρκίας μίλησε προ ημερών στην Αγκυρα, σε στελέχη των ΜΜΕ, ο εκεί εκπρόσωπος της Ε.Ε., Νικόλαους Μέγερ Λάντρουτ, που μεταξύ άλλων έδωσε έμφαση στα θέματα των προσφύγων από τη Συρία, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στα οικονομικά, στα κλιματικά ζητήματα, καθώς και στην κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο (δέκα χρόνια συριακού εμφυλίου, ιρανικές φιλοδοξίες κ.ά.).
Για την περαιτέρω συνεργασία της Αγκυρας με τα τουρκόφωνα κράτη της Κεντρικής Ασίας συζήτησε χθες στην πρωτεύουσα Ντουσάνμπε του Τατζικιστάν με τους ηγέτες της χώρας ο ΥΠΕΞ Τσαβούσγλου, ενώ χθες η Αγκυρα δέχθηκε 27 σοβαρά τραυματίες Αζέρους στρατιωτικούς σε τουρκικό στρατιωτικό νοσοκομείο (προερχόμενους από τον πρόσφατο πόλεμο με τους Αρμένιους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ).
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Σε φάση αναβάθμισης είναι η ειδική αποστολή εκπαιδευτών του ΝΑΤΟ στο Ιράκ. Παρόμοιες τέτοιες αποστολές είχαν σταλεί σε Κόσοβο-Βοσνία/ Ερζεγοβίνη και Αφγανιστάν. Στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες έχει αποφασιστεί η περαιτέρω ενίσχυση της νατοϊκής δύναμης, η οποία τελεί υπό τη διοίκηση Δανού αντιστρατήγου για το 2021 (διαδέχθηκε Καναδό και για το 2022 θα αναλάβει Ιταλός). Προφανώς οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα κληθούν να ενισχύσουν τη δύναμη οικονομικά, αλλά και σε επάνδρωση στελεχών. Μέχρι στιγμής η δύναμη ενεργεί μόνο μέσα στη Βαγδάτη και είναι άγνωστο αν θα καλύψει και άλλες περιοχές.
Επί του παρόντος τα στελέχη του ΝΑΤΟ εργάζονται πάνω στην «επαγγελματοποίηση» των Ιρακινών στρατιωτικών και προσφέρουν εκπαίδευση στα σχολεία στρατιωτικής Ιατρικής, διοικητικής μέριμνας, καθώς και απενεργοποίησης/καταστροφής ναρκών-εκρηκτικών μηχανισμών κ.λπ. Η Τουρκία μέχρι στιγμής συμμετέχει με 25 εκπαιδευτές, ενώ μέσα στην άνοιξη θα στείλει και άλλους 60, και μάλιστα ορισμένους με εμπειρία από την πρόσφατη αποναρκοθέτηση περιοχών στη Λιβύη (περιοχή Ταρχούνα). Επί του παρόντος δεν υπάρχουν Ελληνες στρατιωτικοί στο Ιράκ, ενώ αναμένεται να ενταχθούν στη νατοϊκή αποστολή Ισπανοί, Νορβηγοί και Ολλανδοί.
Λόγω της παρουσίας Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ κυριαρχεί «σκεπτικισμός» για τυχόν προώθηση νατοϊκών στελεχών σε Κιρκούκ, Βόρεια Μοσούλη, αφού για οποιαδήποτε αποστολή του ΝΑΤΟ απαιτείται ομοφωνία, οπότε η Αγκυρα μπορεί να μπλοκάρει μία τέτοια απόφαση. Παράγοντες του ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι στο προσεχές μέλλον δεν αποκλείεται η Συμμαχία -υπό προϋποθέσεις- να αναλάβει επιμέρους αποστολές της αντιτρομοκρατικής συμμαχικής επιχείρησης ΙΝΗΕRENT RESOLVE κατά του ISIS (συμμετέχουν, από το 2014, 75 κράτη και οργανισμοί), αν και θα χρειαστούν αρκετά επίπονες συζητήσεις ανάμεσα στα 30 συμμαχικά κράτη, καθώς και ορισμένα άλλα με τα οποία το ΝΑΤΟ (προερχόμενα) από άλλες ηπείρους συνεργάζεται σε διεθνείς αποστολές (KFOR-ISAF-RESOLUTE SUPPORT). Τέλος, η νατοϊκή δύναμη -μέσω αμερικανικών συστημάτων πληροφοριών-ενημερώνεται για τη δράση των φιλο-ιρανικών/σιιτικών ομάδων/PMF, που ενεργούν στα περίχωρα της Βαγδάτης.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr