Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος* Η συνάντηση Νίκου Δένδια-Μεβλούτ Τσαβούσογλου ορίστηκε για τις 14 Απριλίου, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να την ανακοινώνει στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του του Καζακστάν Μοχτάρ Τιλεουμπέρτι. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προχώρησε μάλιστα παραπέρα κάνοντας λόγο και για πιθανή διμερή συνάντηση των Κ. Μητσοτάκη και Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε ως «επωφελή για τις δύο xώρες».
Η προσεχής συνάντηση των επικεφαλής των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών ανακοινώθηκε χθες μετά τη λήξη του 62ου γύρου των διερευνητικών διπλωματικών συνομιλιών στην Αθήνα και μόλις είχε περατωθεί η συνάντηση με επίκεντρο πολιτικά θέματα του εκτελούντα χρέη γ.γ. του ΥΠΕΞ, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, με τον επικεφαλής της τριμελούς τουρκικής αντιπροσωπείας, πρέσβη Σεντάτ Ονάλ.
Η τουρκική μεταστροφή προς τη χώρα μας αποτελεί συνέχεια των τελευταίων κινήσεων και «ανοιγμάτων» της Αγκυρας προς σειρά κρατών με στόχο την ομαλοποίηση των εξωτερικών σχέσεών της, που έχουν δοκιμαστεί πολύ τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια (π.χ. Ισραήλ-Σαουδική Αραβία-Αίγυπτος-Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και ενώ σε γνωστούς ευρωπαϊκούς κύκλους γίνεται εκτενής αναφορά στη λεγόμενη «θετική ατζέντα» Ε.Ε.-Τουρκίας (για Τελωνειακή Ενωση, μεταναστευτικό, βίζα κ.ά.).
Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα, ένας υπολογίσιμος αριθμός ξένων ηγετών, ως και διεθνών παραγόντων, μέσω «δικών τους καναλιών» παρακινούσαν τις δύο πλευρές να αναπτύξουν εκ νέου δυναμική εποικοδομητικού διάλογου. Μεταξύ αυτών, η αμερικανική πλευρά μέσω του ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Αμυνα Ζοζέπ Μπορέλ, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ κ.ά.
Σε μια πιθανή μελλοντική συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν είχε κατ’ αρχάς αναφερθεί μετά την επίσημη επίσκεψή του στην Αγκυρα, ως και την ολιγόωρη ιδιωτική στην Αθήνα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, που είχε προσφερθεί να τη φιλοξενήσει στα Τίρανα.
Παρά τα «ανοίγματα» της Αγκυρας προς όλες τις κατευθύνσεις, επιδιώκοντας τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, δεν απουσιάζουν οι καθημερινές λεκτικές προκλήσεις και εκφράσεις επιθετικής συμπεριφοράς, όπως η χθεσινή απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο (εμμέσως) διά του επικεφαλής της διεύθυνσης επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος, απευθυνόμενος σε συμπόσιο με θέμα «Την πορεία της Τουρκίας χθες, σήμερα και αύριο», τόνισε ότι η Τουρκία δίνει έναν αγώνα εναντίον όλων εκείνων που επιδιώκουν να φυλακιστεί το τουρκικό έθνος στον κόλπο της Αττάλειας. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «κόβουμε τα χέρια εκείνων που πάνε να αγγίξουν τους ναούς μας και εξαλείφουμε τη νοοτροπία των σταυροφόρων που πάει να εμφανιστεί και πάλι έπειτα από 100 χρόνια», είπε κάνοντας μία έμμεση αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή και τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας κατά των Ελλήνων το 1922, προσθέτοντας: «Η αποφασιστική στάση της Τουρκίας, η οποία είναι προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και την περιφερειακή σταθερότητα έφερε επιτέλους πιο κοντά στις θέσεις μας τις χώρες με τις οποίες συνορεύουμε σήμερα στη θάλασσα!!!».
Για πολλοστή φορά δεν παρέλειψε να τονίσει τις ενεργειακές εξελίξεις και διαμοιρασμό των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι «οι ενεργειακοί πόροι στην περιοχή αποτελούν τον κοινό πλούτο όλων των δυνάμεων της περιοχής και ιδίως των Τουρκοκυπρίων. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να κάνουμε την ενέργεια καύσιμο της ειρήνης και όχι της σύγκρουσης».
Από τη δική του πλευρά ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις θέσεις της Αγκυρας για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μιλώντας σε έντονα προκλητικό ύφος στο συνέδριο της νεολαίας του κόμματός του, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία είναι πλέον σε θέση να παίρνει εκείνη τις αποφάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Αμέσως μετά στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τα μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (μουσουλμάνο-Σέρβο και Κροάτη), που πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τις πάγιες τουρκικές θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας προκλητικά πως δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία διαδικασία στην περιοχή χωρίς τη συγκατάθεσή της Αγκυρας, προειδοποιώντας σε διαφορετική περίπτωση ακόμη και με θερμό επεισόδιο. Ειδικότερα δήλωσε: «Επικρατεί ένα χάος στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν είναι σαφές ποιος κάνει τι με ποιον. Δεν θα δώσουμε την ευκαιρία να προχωρήσει καμία διαδικασία χωρίς την Τουρκία και αυτό να γίνει αιτία να ζεσταθούν τα νερά. Η Τουρκία είναι πλέον σε θέση να παίρνει εκείνη τις αποφάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιθυμία μου είναι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση χωρίς να ζήσουμε κάτι θερμό».
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις σχέσεις της χώρας του με το Κάιρο, χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία Αθήνας-Καΐρου ως «προσωρινό λάθος» και πρόσθεσε πως ο λαός της Αιγύπτου δεν είναι εναντίον της Τουρκίας. «Αναφορικά με την Αίγυπτο, δεν νομίζω πως ο λαός της Αιγύπτου θα είναι εναντίον μας. Πιστεύω πως πρόκειται για ένα προσωρινό λάθος». Πάντως επανέλαβε ότι έχουν υπάρξει επαφές και συνομιλίες των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των δύο κρατών.
Οσον αφορά τη Σαουδική Αραβία, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως το Ριάντ προχώρησε τελευταία σε μία «θετική στροφή» προς την Τουρκία (ενώ έχει συνομιλήσει με τον βασιλιά Σαλμάν), ενώ παράλληλα πραγματοποιεί αεροπορικές ασκήσεις με την Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη. Χαρακτηριστικά είπε ότι «η Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί κοινή άσκηση με την Ελλάδα, αλλά ζητάει να προμηθευτεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη/drones από την Αγκυρα, γιατί η Τουρκία σε αυτές τις τεχνολογίες και συστήματα είναι στις 3-4 κορυφαίες του κόσμου».
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr