Κατ’ αρχάς, εξετάζονται διάφορες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια σε Συρία- Καύκασο-Λιβύη και S-400 και πώς αντανακλώνται στις θέσεις, επιλογές και προσανατολισμούς της Ατλαντικής Συμμαχίας. Επίσης, καταγράφεται η προ εξαμήνου έντονη λεκτική αντιπαράθεση της Αγκυρας με το Παρίσι και ποιες επιπτώσεις είχε στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Επίσης, εξετάζονται οι σχέσεις της Τουρκίας με το Πεκίνο, που έχουν προκαλέσεις «ανησυχίες» στο στρατηγείο των Βρυξελλών.
Η μελέτη των ειδικών επικεντρώνεται σε τρία σενάρια που αφορούν τη σχέση της Αγκυρας με το ΝΑΤΟ.
1 Η Αγκυρα να αποφασίσει μονομερώς να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ και να αναζητήσει αναβαθμισμένες επαφές, ως και συμμαχίες με τον ισλαμικό κόσμο, επιδιώκοντας να καταστεί περιφερειακή δύναμη, κάτι σαν PAX OTTOMANA. Οι ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις και τα εξοπλιστικά της προγράμματα μπορούν να συνδράμουν σε μία τέτοια επιλογή, ενώ η Μόσχα και το Πεκίνο λόγω αντιδυτισμού τους θα υποστηρίζουν με τον τρόπο τους τις σχετικές κινήσεις της. Επιπρόσθετα, η Αγκυρα θα επιδιώξει πυρηνική συμμαχία με το Πακιστάν και κράτη της Κεντρικής Ασίας.
2 Η Τουρκία να επανακάμψει στο ΝΑΤΟ συνολικά και να ακολουθεί τις θέσεις της Συμμαχίας σε παγκόσμια και περιφερειακά προβλήματα.
3 Να συμπεριφέρεται όπως τα τελευταία 4 χρόνια, παραμένοντας στο ΝΑΤΟ, αλλά να διαφωνεί με διάφορες συμμαχικές επιλογές και να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με ορισμένα κράτη, όπως την Ελλάδα , τη Γαλλία και πιθανότατα ορισμένα άλλα κράτη. Δηλαδή, παραμένει ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά με δικούς της όρους. Κάτι παρεμφερές, αλλά όχι τόσο οξύ, όπως έχουν κινηθεί κατά καιρούς διάφορες χώρες της Συμμαχίας (π.χ. τα πρώτα 6-7 χρόνια της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου στην Ελλάδα).
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπερισχύσει το τρίτο σενάριο, ενώ πολλά θα κριθούν από τη χειροτέρευση ή μη της οικονομικής κατάστασης, το μέλλον του Ερντογάν, τις εκλογές του 2023, τις εξελίξεις στο Ιράν κ.ά.
Για την Τουρκία οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι «σαν ελέφαντας στο δωμάτιο. Ολοι γνωρίζουν το δύσκολο πρόβλημα, αλλά κανένας δεν αναλαμβάνει να το επιλύσει». Και υπόψη, το ΝΑΤΟ δεν αποβάλλει κράτη -μέλη του, οπότε αν είναι αποχωρούν μόνα τους. Και μέχρι σήμερα συνολικά (παρά τις διαφωνίες τους) κανένα κράτος δεν αποχώρησε. Απλά Ελλάδα και Γαλλία αποχώρησαν από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, για κάποια χρόνια, κατάλαβαν το λάθος τους, το μετάνιωσαν και επέστρεψαν…
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Νέες απειλές Ακάρ εναντίον της Ελλάδας
Μπαράζ νέων απειλών σε βάρος της χώρας μας από τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας στρατηγό ε.α. Χουλουσί Ακάρ με έμφαση τα πρόσφατα ανακοινωθέντα εξοπλιστικά προγράμματα. Χαρακτηριστικά από την Καισάρεια που μίλησε σε στρατιωτικό ακροατήριο επεσήμανε ότι «αυτή η εξοπλιστική προσπάθεια της Ελλάδας δεν είναι τίποτα άλλο παρά σπατάλη των χρημάτων του ελληνικού λαού.
Δεν συνάδει ούτε με τη λογική ούτε με τα μαθηματικά. Η Τουρκία είναι και θα είναι ένας ακλόνητος και κορυφαίος σύμμαχος του ΝΑΤΟ». Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χουριέτ», αναφερόμενος στην παρουσία και προώθηση προς Βουλγαρία και Ρουμανία αμερικανικών δυνάμεων από την Αλεξανδρούπολη στο πλαίσιο των επιχειρήσεων και αποστολών ATLANTIC RΕSOLVE και DEFENDER EUROPE 2021, ως και για τους εξοπλισμούς της χώρας μας», είπε ότι «δεν πρόκειται να πετύχουν κάτι αγοράζοντας 3-5 μαχητικά ή 3-5 πολεμικά πλοία, καθώς όλοι ξέρουν το μέγεθος του τουρκικού στρατού».
Σχετικά με το αν μέσω των αμερικανικών βάσεων και παρεχόμενων διευκολύνσεων αναβαθμίζεται η θέση της Αθήνας και μειώνεται η επιρροή της Άγκυρας ,ο Ακάρ απάντησε λέγοντας ότι δεν υπάρχει θέμα υποβάθμισης της Τουρκίας, αφού εδώ και 69 ολόκληρα χρόνια η Τουρκία είναι πολύτιμη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και παραμένει ενεργός στις συμμαχικές επιχειρήσεις, ενώ είναι στις πρώτες 8 χώρες που συνδράμουν στον συμμαχικό προϋπολογισμό.
Τέλος, το ερευνητικό/υδρογραφικό πλοίο «Τσεσμέ» λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών αποχώρησε για κάποιο διάστημα χθες από την περιοχή ερευνών στο Βόρειο Αιγαίο και παραμένει ανοικτά της Τενέδου.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr