Ο Τσαβούσογλου κάλεσε μέσα στον Ιανουάριο την Αθήνα να προχωρήσει στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών με την Αγκυρα, υποστηρίζοντας διάλογο χωρίς προϋποθέσεις για όλα τα θέματα (!) που είχαν συζητηθεί μέχρι τη διακοπή τους το 2016, στην διάρκεια των προηγούμενων 60 γύρων των διπλωματικο-διερευνητικών επαφών, σε πρεσβευτικό επίπεδο.
Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Η εξέλιξη αυτή έλαβε χώρα τρεις ημέρες μετά την τηλεδιάσκεψη του Ερντογάν με τους ανώτατους εκπροσώπους της Ε.Ε., ήτοι τη Γερμανίδα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Ισπανό επίτροπο Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ, ως επίσης και μετά την επιστροφή του Τσαβούσογλου από την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας Λισαβόνα (η οποία προεδρεύει για το πρώτο εξάμηνο της Ε.Ε.), αλλά και τη γειτονική Μαδρίτη, που πάντα επιδεικνύει σχετική «κατανόηση» στις θέσεις της Αγκυρας. Και ασφαλώς δέκα ημέρες πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί και θα συζητήσει για όλα τα θέματα με τον επίτροπο Μπορέλ.
Χαρακτηριστικά είπε ότι «ως Τουρκία απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση στην Αθήνα» και συνέχισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ότι «μας έλεγαν πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές όσο το ερευνητικό πλοίο “Oruc Reis” βρίσκεται στην περιοχή. Το πλοίο έφυγε από εκεί και για περίπου 6 μήνες και κάνει έρευνες σε άλλη περιοχή.
Eτσι, η Ελλάδα δεν έχει καμία δικαιολογία. Είναι φανερό το τι θα συζητήσουμε στις διερευνητικές επαφές, η ατζέντα είναι γνωστή», χωρίς πάντως να διευκρινίσει κάποια από τα επιμέρους… Προφανώς στην πράξη θα δούμε την τουρκική συμπεριφορά…
Η τοποθέτηση Τσαβούσογλου και τα περί θεμάτων που έχουν καταγραφεί στις 5.000 και πλέον σελίδες των 60 γύρων των διμερών συνομιλιών (βάσει πληροφοριών του υπογράφοντα) εγείρουν «επιμέρους ερωτηματικά», ενώ η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει με σαφήνεια ότι στον όποιο διάλογο με την Αγκυρα μπορούν να συζητηθούν μόνο η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ) και τίποτα παραπάνω.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπήρξε αρκετά γενικόλογος στην ανακοίνωσή του και μένει να φανεί στην πράξη αν εμμένει στις γνωστές μαξιμαλιστικές θέσεις της Αγκυρας, που δεν είναι τίποτα παραπάνω από μονομερείς και εμφανείς τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος του εθνικού εναέριου, χερσαίου και θαλασσίου χώρου μας , καθώς και στην πλήρη αναθεωρητική αντίληψη της χώρας του απέναντι σε ισχύοντα νομικά καθεστώτα και συνθήκες στην περιοχή. Από τις πρώτες επαφές θα διαφανούν οι προθέσεις της Αγκυρας (που μας έχουν συνηθίσει διαχρονικά οι Τούρκοι).
Από χθες το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου είχε τονίσει ότι «η χώρα μας έχει εκφράσει τη διάθεσή της να ανταποκριθεί σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».
Από την πλευρά της Ε.Ε. (προφανώς ικανοποιημένη από την εξέλιξη), ο αρμόδιος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο τόνισε ότι «η ομαλοποίηση ή οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και η δέσμευση μεταξύ αυτών των δύο χωρών για αυτές είναι σημαντικό μέρος των σχέσεων της Ε.Ε. με την Αγκυρα, προσθέτοντας «ότι η ανανέωση ή η έναρξη των συνομιλιών είναι κάτι που η Ε.Ε. αναμένει και κάτι που αναμένουμε ότι θα τροφοδοτήσει θετικά τη συνολική προσπάθεια για ανάπτυξη του θετικού δρόμου στις σχέσεις μας».
Εμπλοκή Ράμα
Πάντως προβληματισμό έχει προκαλέσει η «εμπλοκή» του ονόματος του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στα Ελληνοτουρκικά, αφού ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι ο Ράμα έχει εκφράσει το ενδιαφέρον να φιλοξενήσει τον ίδιο και τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα για να συζητήσουν τα διμερή θέματα. Επισημαίνεται το γεγονός ότι ο Ράμα πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα την περασμένη εβδομάδα, όπου υπέγραψε αρκετές διμερείς συμφωνίες με τον Ερντογάν (αποκαλύψεις έγιναν στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας μας), ενώ αμέσως μετά ήρθε για λίγες ώρες στην Αθήνα, όπου παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρόντος του Νίκου Δένδια και της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού και πρώην πρέσβειρας στα Τίρανα Ελένης Σουρανή, όπου μεταξύ άλλων συζήτησαν το θέμα της οριοθέτησης των ελληνοαλβανικών θαλασσίων ζωνών. Η πρόταση-πρόσκληση Ράμα προφανώς έχει τη στήριξη της Αγκυρας, ενώ συνδέεται και με τις προεκλογικές κινήσεις του Αλβανού πρωθυπουργού να αναβαθμίσει το ρόλο του εν όψει των πολύ κρίσιμων βουλευτικών εκλογών του Απριλίου.
Κινήσεις
Στο πλαίσιο της δυτικόστροφης κίνησης της Αγκυρας των τελευταίων εβδομάδων, ο Τσαβούσογλου ενημερώνει σήμερα για την τουρκική εξωτερική πολιτική και τις σχέσεις με την Ε.Ε. τους πρέσβεις των κρατών της Ενωσης που είναι διαπιστευμένοι εκεί, ενώ αμέσως μετά θα τους δεχθεί προσωπικά ο Ερντογάν. Στη διάρκεια της προσεχούς επίσκεψης του Τσαβούσογλου στη βελγική πρωτεύουσα (21 Νοεμβρίου) και την επικείμενη συνάντηση με τον επίτροπο Μπορέλ -σύμφωνα με πληροφορίες μου, αν και δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί- είναι πολύ πιθανή μία συνάντηση και με τον Νορβηγό γ.γ./ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (εξαρτάται από το πρόγραμμα του γ.γ. της Ατλαντικής Συμμαχίας).
Αν και η Μ. Βρετανία είναι πλέον εκτός Ε.Ε., ο πρέσβης της στην Αγκυρα σερ Ντομινίκ Σιλκότ σε χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χουριέτ» υποστήριξε ότι θα ενισχυθούν σε όλα τα επίπεδα οι σχέσεις Αγκυρας-Λονδίνου, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη την πρόσφατη συμφωνία για τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου.
Κυπριακό
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Τσαβούσογλου με τον ψευδοϋπουργό Εξωτερικών της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου Ταχτσίν Ερτουγκρούλογλου επιβεβαιώθηκε ότι η επί χρόνια συζητούμενη ομοσπονδιακή λύση/διακοινοτικές επαφές απορρίπτεται, ως και η οποιαδήποτε αναφορά στις διαπραγματεύσεις του 2017 στο ελβετικό θέρετρο του Κραν Μοντανά. Η Αγκυρα και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ έχουν ταχθεί πλέον υπέρ της λύσης των δύο ξεχωριστών κρατικών οντοτήτων.
Μάλιστα, τη συγκεκριμένη θέση εξέφρασε ο ίδιος ο Τατάρ χθες στην ειδική εκπρόσωπο του γ.γ./ΟΗΕ Τζέιν Λουτ, στη διάρκεια της συνάντησής τους. Αργότερα η κυρία Λουτ συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Νίκο Αναστασιάδη. Πάντως, ανεξάρτητα των ιδιαίτερα αρνητικών εξελίξεων στο Κυπριακό, και οι δύο πλευρές για προφανείς διπλωματικούς λόγους δεν απέρριψαν τη συμμετοχή τους σε μία άτυπη πενταμερή υπό την αιγίδα του γ.γ./ΟΗΕ (Ελλάδα-Κύπρος-Τουρκία-Μ. Βρετανία-Κατεχόμενα).
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr