Στην τουρκική πρωτεύουσα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου της εταιρίας αμυντικού υλικού Meteksan Defence Systems και της Ares Shipyard, τονίστηκε ότι το ULAQ θα είναι έτοιμο στα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ μέχρι τα τέλη Απριλίου 2021 θα πραγματοποιηθούν εκτενείς δοκιμές του πυραυλικού του συστήματος, το οποίο έχει κατασκευάσει η εκ των κορυφαίων εταιριών της χώρας σε πυραυλικές τεχνολογίες, η ROKETSAN. Χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Ares Shipyard, δρ Ουτκού Αλάντς, είπε ότι στην «αρχαία» τουρκική κουλτούρα το όνομα ULAQ σχετίζεται με τους πρέσβεις της χώρας. Επιπλέον πρόσθεσε ότι «ενισχύουμε τις ναυτικές μας δυνατότητες με νέες επιχειρησιακές σκέψεις, ενώ δυναμικά επενδύουμε σε έρευνα και ανάπτυξη».
Από τη δική του πλευρά, ο διευθύνων σύμβουλος της Meketsan Defence Systems, Σελτσούκ Αλπαρσλάν, επεσήμανε ότι «η προστασία της Γαλάζιας Πατρίδας είναι πολύ σημαντική για την Τουρκία, γιατί βρεχόμαστε από τρεις θάλασσες (Μαύρη, Αιγαίο και Μεσόγειο) και πρέπει να προστατεύσουμε την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μας!!».
Το νέο οπλικό σύστημα του τουρκικού ναυτικού δεν θα είναι αποκλειστικά ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο πλοίο, αλλά παράλληλα θα είναι εξοπλισμένο με πολύ σύγχρονα και υψηλού βαθμού τεχνολογίας συστήματα, εφοδιασμένα με τεχνητή νοημοσύνη αλλά και δυνατότητες αυτόνομης συμπεριφοράς.
Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα -και για πρώτη φορά μετά από 72 χρόνια- μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής στην ιστορική Μονή της Χώρας. Σε ανακοίνωσή του το Diyanεt (δηλαδή η ανώτατη θρησκευτική επιτροπή της Τουρκίας) υποστήριξε ότι το μη άνοιγμα οφείλεται στη συνέχιση των προετοιμασιών.
Η Μονή της Χώρας είναι η δεύτερη μετά την Αγία Σοφία που τεμενοποιείται και θεωρείται από τα πλέον ιστορικά και εμβληματικά μνημεία της Ορθοδοξίας, ενώ αναμένονταν να παραστεί ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν (όπως είχε κάνει και στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας).
Οι Τούρκοι την αποκαλούν Καριγιέ τζαμί στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, ενώ στη χθεσινή ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά για το πότε ακριβώς θα ανοίξει. Προ τριών ημερών το ανώτατο στέλεχος της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων και προσωπικός φίλος του Ερντογάν, ο Αλί Ερμπάς, είχε γράψει στο twitter ότι θα άνοιγε κανονικά σήμερα για τους πιστούς. Η Μονή της Χώρας επί βυζαντινής περιόδου λειτουργούσε ως ορθόδοξο μοναστήρι και στο εσωτερικό της βρίσκονται τεράστιας αξίας ψηφιδωτά. Από το 1958 λειτουργούσε ως μουσείο, ενώ τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους αποφασίστηκε η εκ νέου τεμενοποίησή του.
Τα χριστιανικά ψηφιδωτά στη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής -όπως και με την Αγία Σοφία- θα καλύπτονται με ειδικές κουρτίνες, ενώ μέσα στο ναό τοποθετήθηκε ένα ειδικό σύστημα ήχου.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση