«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται εδώ και πολλές εβδομάδες σε επαφή τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Τουρκία, πάντα με στόχο να καταστούν εφικτές απευθείας συνομιλίες για τα θέματα που τίθενται στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι προσπάθειες συνεχίζονται», δήλωσε ο Κρίστοφερ Μπούργκερ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί επί του παρόντος να ανακοινώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες συνομιλιών Γερμανών αξιωματούχων.
Ο κ. Μπούργκερ επιφυλάχθηκε ακόμη να τοποθετηθεί, αφού ενημερωθεί, σχετικά με το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης που παρουσίασε το Σάββατο η Τουρκία, το οποίο γνωρίζει, όπως διευκρίνισε, μόνο από τα ΜΜΕ.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις και αυτή την φορά ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμεζ, δήλωσε πως εάν οι σεισμικές έρευνες εντοπίσουν κοιτάσματα φυσικού αερίου η Άγκυρα θα στείλει γεωτρύπανο για να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, απέναντι από το Καστελλόριζο.
«Αν βρούμε κάτι θα στείλουμε γεωτρύπανο απέναντι από το Κας», διαμήνυσε ο Ντονμέζ και πρόσθεσε: «συνεχίζουμε τις εργασίες μας στην ανατολική Μεσόγειο. Πρώτα βγάζουμε την ακτινογραφία της περιοχής και μετά κάνουμε γεωτρήσεις. Κάνουμε σεισμικές έρευνες σε περιοχές που βλέπουμε ροή αερίου. Έχουμε σεισμικές έρευνες σε δική μας περιοχή απέναντι από το Κας. Μετά την εξέταση των δεδομένων και αν βρούμε πιθανότητες, τότε θα στείλουμε το πλωτό γεωτρύπανο μας να κάνουμε γεωτρήσεις».
Σε ερώτηση για το «Yavuz» στο οποίο γίνονται εργασίες συντήρησης ο Φατίχ Ντονμέζ είπε πως «το Yavuz, όπως κάθε πλοίο, επιστρέφει στο λιμάνι για συντήρηση μετά από τις ώρες λειτουργίας. Γίνονται παρεξηγήσεις επειδή γίνονται παράλληλες διπλωματικές ενέργειες. Όμως όταν τελειώσει η συντήρηση, το Yavuz θα επιστρέψει και πάλι στην περιοχή των καθηκόντων του».