Και συνέχισε: «Γεγονός που αποδεικνύει την αναξιοπιστία της Τουρκίας αλλά και περιφρόνηση στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020».
Όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεδριάζει εκ νέου σήμερα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, όπου τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα θέσουν προς τους ηγέτες των χωρών μελών της Ένωσης τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και τη νέα έξοδο του Ούρουτς Ρέις σε περιοχές που επικαλύπτουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ιδίως μάλιστα το γεγονός ότι και οι δύο αυτές προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας συγκρούονται ευθέως με συγκεκριμένες παραγράφους των συμπερασμάτων του πρόσφατου Συμβουλίου Κορυφής».
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Και ο κ. Πέτσας τόνισε: «η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη θέση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός από την πρώτη έξοδο του τουρκικού ερευνητικού και συνοψίζεται στη φράση: Σταματούν οι προκλήσεις αρχίζουν οι συζητήσεις».
Αναλυτικά, ο Στέλιος Πέτσας επεσήμανε πως «όπως τότε έτσι και τώρα υπογραμμίζουμε ότι η επανάληψη των διερευνητικών δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών. Δεν μπορεί να υπάρξουν διερευνητικές όσο το Ορούτς Ρέις παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορεί η Τουρκία να προκαταλαμβάνει τη συζήτηση μ’ ένα ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που υποτίθεται ότι θέλει να οριοθετήσουμε. Η Ελλάδα επιμένει με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση στη διπλωματία και συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης των στρατηγικών συμμαχιών της. Διαπιστώνεται ήδη υιοθέτηση των θέσεών μας όχι μόνο από την ΕΕ αλλά και από τις ΗΠΑ που έχουν εγκαταλείψει την τακτική των ίσων αποστάσεων, καταγγέλλουν την Τουρκία ότι αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και την καλούν να τερματίσει αυτή την προσχεδιασμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα».
Είπε όμως ότι «ταυτόχρονα η Ελλάδα κάνει σε επιχειρησιακό επίπεδο όπως έκανε και στην προηγούμενη έξοδο του Ορούτς Ρέις, ό, τι πρέπει. Οι ένοπλες δυνάμεις κινούνται στο πλαίσιο της αποστολής τους για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Έχουν αποδείξει πολλές φορές φέτος ότι είναι ικανές να φέρουν σε πέρας το έργο τους».
Αναλυτικά η εισήγησή του
Α. Εθνικά θέματα
Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγο καιρό, η Άγκυρα αθετεί τις δεσμεύσεις της. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, κατά την πρόσφατη σύντομη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, είχε δεσμευτεί πως θα προτείνει ημερομηνία για τη διεξαγωγή στην Τουρκία του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών. Όμως, αντί της πρόσκλησης, είχαμε πρόκληση. Και μάλιστα διπλή. Γεγονός που αποδεικνύει την αναξιοπιστία της Τουρκίας, αλλά και περιφρόνηση στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020. Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει εκ νέου σήμερα.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες όπου τόσο ο ίδιος, όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα θέσουν προς τους Ηγέτες των χωρών μελών της Ένωσης τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και τη νέα έξοδο του Oruc Reis σε περιοχές που επικαλύπτουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ιδίως, μάλιστα, το γεγονός ότι και οι δύο αυτές προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας συγκρούονται ευθέως με συγκεκριμένες παραγράφους των Συμπερασμάτων του πρόσφατου Συμβουλίου Κορυφής.
Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη θέση που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός από την πρώτη έξοδο του τουρκικού ερευνητικού και συνοψίζεται στη φράση «σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις». Όπως τότε, έτσι και τώρα υπογραμμίζουμε ότι επανάληψη των διερευνητικών δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών. Δεν μπορεί να υπάρξουν διερευνητικές όσο το Oruc Reis παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Δεν μπορεί η Τουρκία να προκαταλαμβάνει τη συζήτηση με ένα ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που υποτίθεται ότι θέλει να οριοθετήσουμε.
Η Ελλάδα επιμένει με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση στη διπλωματία. Και συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης των στρατηγικών συμμαχιών της. Διαπιστώνεται, ήδη, υιοθέτηση των θέσεών μας, όχι μόνο από την Ε.Ε., αλλά και από τις Η.Π.Α., που έχουν εγκαταλείψει την τακτική των ίσων αποστάσεων, καταγγέλλουν την Τουρκία ότι αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και την καλούν να τερματίσει αυτήν την προσχεδιασμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα κάνει σε επιχειρησιακό επίπεδο -όπως έκανε και στην προηγούμενη έξοδο του Oruc Reis- ό,τι πρέπει. Οι Ένοπλες Δυνάμεις κινούνται στο πλαίσιο της αποστολής τους για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Έχουν αποδείξει πολλές φορές φέτος, ότι είναι ικανές να φέρουν σε πέρας το έργο τους.
Β. Σχέδιο Νόμου «Ρύθμιση οφειλών και παροχή 2ης ευκαιρίας»
Κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων, το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που αντιμετωπίζει το μείζον ζήτημα του ιδιαίτερα υψηλού ιδιωτικού χρέους που συσσωρεύθηκε και διογκώθηκε κατά την πολυετή οικονομική κρίση στην Πατρίδα μας. Και που αποτελούσε βαρίδι τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία. Το Σχέδιο Νόμου είναι:
Ολιστικό, καθώς θεσπίζεται ένα ενιαίο πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους.
Επιχειρηματικά γόνιμο, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα επανεκκίνησης της επιχειρηματικότητας, μέσω της δεύτερης ευκαιρίας, ενώ καταπολεμά το φαινόμενο των επιχειρήσεων «ζόμπι».
Κοινωνικά ευαίσθητο και δίκαιο, καθώς ξεκαθαρίζει «η ήρα από το στάρι» -δηλαδή τους κρυμμένους «στρατηγικούς κακοπληρωτές»- και λαμβάνεται μέριμνα για τις πραγματικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Καινοτόμο, καθώς εισάγεται προληπτικός μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης του οφειλέτη ώστε να μην χρεοκοπήσει.
Κατά συνέπεια, είναι εθνικά αναπτυξιακό, καθώς θεσπίζει ένα συνεκτικό και δυναμικό πλαίσιο για την ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και της κοινωνικής συνοχής, προστατεύοντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό τον παραγωγικό ιστό της εθνικής μας οικονομίας. Απαλλάσσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά από το μόνιμο στίγμα της οικονομικής αποτυχίας, παρέχοντάς τους ουσιαστικά διέξοδο από μια οικονομική «φυλακή», μέσω της δεύτερης ευκαιρίας.
Σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
1ον. Η προστασία της 1ης κατοικίας θεσμοθετείται πλέον ως μια πάγια πολιτική κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών.
2ον. Παρέχεται συνολική λύση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών, καθώς θεσπίζεται εξωδικαστικός μηχανισμός με αποπληρωμή σε έως 240 δόσεις, για χρέη προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων και Δημόσιο. Συνεπώς, ο οφειλέτης, εφόσον αποπληρώσει τα χρέη του σε έως 20 χρόνια, διασώζει ολόκληρη την περιουσία του και όχι μόνο την 1η κατοικία του και προστατεύει τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τον μισθό, τη σύνταξη, τα εισοδήματά του.
3ον. Παρέχεται κρατική επιδότηση των δανείων 1ης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών για 5 χρόνια, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στη συνολική ρύθμιση χρεών και να διασώσουν ολόκληρη την περιουσία τους.
4ον. Προβλέπεται διαγραφή όλων των χρεών σε περίπτωση πλήρους οικονομικής αδυναμίας ή μη βιώσιμου χρέους, με ταυτόχρονη παροχή δεύτερης ευκαιρίας, με ταχείες διαδικασίες, με τη διαγραφή χρεών, κατόπιν ρευστοποίησης του συνόλου της περιουσίας.
Γ. Για την οικονομική πολιτική και τον Προϋπολογισμό του 2021
O Προϋπολογισμός για το 2021 -και το προσχέδιό του- καταρτίστηκε σε περιβάλλον πρωτοφανούς αβεβαιότητας, σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω του απροσδιόριστου χρόνου λήξης της σοβαρότερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων εκατό ετών. Πέρα από την αβεβαιότητα που συνδέεται με την πανδημία του κορονοϊού, η Πατρίδα μας αντιμετωπίζει τις -επίσης εξωγενείς- προκλήσεις που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις μεταναστευτικές ροές, καθώς και φυσικές καταστροφές που πλήττουν χιλιάδες συμπολίτες μας, τους οποίους η Κυβέρνηση -όπως ήδη απέδειξε- οφείλει να στηρίζει.
Στην πρωτόγνωρη αυτή συγκυρία, το εισόδημα των Ελλήνων προβλέπεται στο βασικό σενάριο του Προϋπολογισμού να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητο για το σύνολο της διετίας 2020-2021. Η Κυβέρνηση στοχεύει στην υπέρβαση της κρίσης, με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια, και παράλληλα θέτει τις βάσεις για ταχεία ανάκαμψη και υψηλή, διατηρήσιμη, έξυπνη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Ισχυρός σύμμαχός μας είναι η εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών στην Ελληνική Δημοκρατία, γεγονός που αντανακλάται αφενός στο κόστος δανεισμού της χώρας, το οποίο έχει μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, και αφετέρου στην προσέλκυση μεγάλων άμεσων ξένων επενδύσεων, όπως ο υπερσύγχρονος κόμβος data center που θα κατασκευάσει η Microsoft στην Ελλάδα.
Σημαντική επίσης θα είναι η οικονομική δύναμη πυρός που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ελληνική οικονομία αναμένεται να ωφεληθεί με 32 δισ. ευρώ έως το 2026, εκ των οποίων, 19,3 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια, με ευνοϊκό επιτόκιο και όρους. Τους πόρους αυτούς δεν θα τους σπαταλήσουμε, αλλά θα τους επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα. Μέσα στο 2021 εκτιμάται ότι θα απορροφηθούν 5,5 δισ. ευρώ, ενισχύοντας κατά δύο επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες την ανάπτυξη. Σημαντικό ρόλο έχουν οι εμβληματικές πρωτοβουλίες γύρω από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, την πράσινη οικονομία, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και τις ψηφιακές δεξιότητες.
Μέσα από το ολοκληρωμένο και συνεκτικό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, θεμελιώνουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες. Αναπροσαρμόζουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας στις ανάγκες της εποχής που έρχεται και στηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας. Επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις που υποσχεθήκαμε στους Έλληνες με το Κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Μειώνουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, που έβαζαν τα προηγούμενα χρόνια φρένο στην πραγματική οικονομία και τροφοδοτούσαν την παραοικονομία. Φέρνουμε νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις δουλειάς. Η Κυβέρνηση θα εξακολουθήσει, με συνέχεια και συνέπεια, να κάνει ό,τι χρειαστεί για να ξεπεράσουμε οι Έλληνες ενωμένοι την πρωτοφανή φετινή κρίση. Για να αναγεννηθούν οι προσδοκίες των πολιτών. Για να θεμελιωθεί η πορεία που οραματιζόμαστε για μια καλύτερη Ελλάδα.
Δ. Κορονοϊός
Κλείνω με δύο λόγια για τον κορονοϊό. Η χθεσινή απόφαση του Γάλλου Προέδρου να επιβάλει νέα σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ στο Παρίσι, είναι μια αποκαλυπτική φωτογραφία της στιγμής. Που δείχνει ότι κατάσταση είναι δραματική στην Ευρώπη. Και ότι στην Ελλάδα, παρά την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, παραμένουμε σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση. Κι αυτή την επιτυχία την πιστώνεται κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα που τηρούν τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί και εφαρμόζει η Κυβέρνηση. Καλούμε λοιπόν ξανά όλους τους Έλληνες να συνεχίσουν την πιστή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων, ώστε να αποφύγουμε νέα.
Κλείνοντας, εκφράζω τα συλλυπητήρια μου για την απώλεια ενός σημαντικού ανθρώπου της Αριστεράς, του, δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Δελαστίκ.
*Τα γραφήματα που παρουσιάστηκαν στο εξής κόμβο: https://we.tl/t-IBrsEtb7EP
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr