Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ επεσήμανε: «Oπως ξέρετε, η επόμενη συνάντηση πρόκειται να γίνει στην Τουρκία. Eτσι είναι η σειρά, η τελευταία είχε γίνει το 2016 στην Αθήνα, οπότε η Τουρκία που πρόκειται να φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση πρέπει να προτείνει και τη σχετική ημερομηνία. Αναμένουμε από την τουρκική πλευρά».
Σημειώνεται ότι ο Νίκος Δένδιας στην Πρίστινα επισκέφθηκε το ιστορικό σερβο-ορθόδοξο μοναστήρι της Gracanica (είναι πολιτιστικό μνημείο της UNESCO).
Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Κοσόβου, όπου είχε σειρά σημαντικών συναντήσεων με την αλβανόφωνη πολιτική ηγεσία και ειδικότερα με τον πρωθυπουργό Αβντούλα Χότι, την υπουργό Εξωτερικών Μελίζα Χαραντινάι-Στούμπλα και την Πρόεδρο της Βουλής Βιόσα Οσμάνι, με τους οποίους συζήτησε τις διμερείς επαφές, την κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια, την πρόσφατη αμερικανική πρωτοβουλία για τις σχέσεις Βελιγραδίου-Πρίστινας, το ρόλο του ΝΑΤΟ κ.ά. Επίσης συναντήθηκε με στελέχη της Ελληνικής Δύναμης Κοσόβου (ΕΛΔΥΚΟ) -βρίσκονται περίπου 110 άτομα στο Κόσοβο-, η οποία συμμετέχει από το 1999 στη νατοϊκή/διευρυμένη δύναμη KFOR και με μη νατοϊκά κράτη, σε εφαρμογή της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Μητσοτάκης-συνομιλίες
Σχετικά με τις επικείμενες συνομιλίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» τόνισε από την πλευρά του ότι αποτελεί «ένα ενθαρρυντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» η περίπτωση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, επισημαίνοντας παράλληλα την πάγια θέση της Αθήνας ότι το θέμα που θα συζητηθεί θα είναι ακριβώς αυτό που αναφέρουν τα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. (1-2 Οκτωβρίου), δηλαδή η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής καταδικάζει απερίφραστα την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και ξεκαθάρισε ότι «η απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει ένα τμήμα στο παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου (Βαρώσια), στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου, συνιστά μία απαράδεκτη πρόκληση και αποδυναμώνει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι με την Αγκυρα. Ο ένας είναι του διαλόγου και η χώρα μας πιστεύει σε αυτόν, ενώ ο άλλος είναι της έντασης, των μονομερών ενεργειών ως και της κλιμάκωσης και αναπόφευκτα θα οδηγήσει -βάσει των αποφάσεων της Συνόδου- σε επιβολή κυρώσεων.
Επισκέψεις Γερμανού ΥΠΕΞ
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας έρχεται για μία ακόμα φορά στο τρίγωνο Αθήνα-Αγκυρα-Λευκωσία ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας. Η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού είναι σημαντική γιατί λαμβάνει χώρα αμέσως μετά το άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου από την Αγκυρα και τις κατοχικές αρχές στα Βαρώσια/Αμμόχωστο και την απόφαση της Αγκυρας να αποσύρει το ερευνητικό/υδρογραφικό πλοίο «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά» μετά από πολλές εβδομάδες παρουσία και πολλαπλές ερευνητικές δραστηριότητες μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ (ανατολικά των κατεχόμενων επαρχιών Αμμοχώστου και Τρικώμου).
Στο μεταξύ χθες στη Νέα Υόρκη συζητήθηκε η προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη για την προκλητική απόφαση της Αγκυρας να προβεί σε μερικό άνοιγμα στα Βαρώσια σε σύνοδο (κεκλεισμένων των θυρών του ΣΑ/ΟΗΕ) με προεδρεύουσα αυτόν το μήνα τη Ρωσική Ομοσπονδία. Το ΣΑ/ΟΗΕ ενημέρωσαν η βοηθός γ.γ. για τις πολιτικές υποθέσεις Ρόζμαρι ντι Κάρλο, ως και μέσω τηλεδιάσκεψης η ειδική αντιπρόσωπος του γ.γ./ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχερ.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΠΕΛΟΖΙ
Πυρά Τραμπ κατά Αγκυρας
Σε μία άλλη εξέλιξη, σε εφαρμογή της Εκτελεστικής Οδηγίας 13894 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με επιστολή του προς την πρόεδρο του Κογκρέσου Νάνσι Πελόζι (Δημοκρατική-Καλιφόρνια) επισημαίνει ότι η Αγκυρα με τη στάση της στη Μεσοποταμία υπονομεύει τις προσπάθειες του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή Συρίας-Ιράκ.
ΚΟΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ
Πέταξε με Rafale ο Α/ΓΕΑ
Τέλος, ο Α/ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Γιώργος Μπλιούμης Π.Α. πέταξε ως συγκυβερνήτης με αεροσκάφος RAFALE της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας στη βάση Μοντ ντε Μαρσάν, στο πλαίσιο της κοινής άσκησης VOLFA 2020. Ο Ελληνας αρχηγός ενημερώθηκε για τις δυνατότητες του αεροσκάφους, επισκέφθηκε τον εξομοιωτή πτήσης, ενώ είχε και επαφές στα κεντρικά γραφεία της κατασκευάστριας εταιρίας Ντασό.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση