Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Αλλωστε το Παρίσι δεν κατάφερε να πουλήσει πολλά από αυτά τα αεροσκάφη 4ης γενιάς, εκτός από 24 στην Αίγυπτο και 36 στην Ινδία, ενώ η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα εντάξει στον αεροπορικό της στόλο τέτοιου τύπου αεροσκάφη, μεταχειρισμένα και μη.
Ο υπογράφων έχει ασχοληθεί με τις σχέσεις Τουρκίας-Κατάρ από το 2015 σε διπλωματικό, στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο. Τα δύο κράτη συνδέονται πολύ στενά μεταξύ τους και η Ντόχα έχει χρηματοδοτήσει πάρα πολλές από τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Μεσοποταμία, στη Λιβύη αλλά και την εκπαίδευση του σομαλικού στρατού στην προβληματική χώρα του αφρικανικού κέρατος. Και οι δύο χώρες διατηρούν πάρα πολύ στενές σχέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Στρατιωτικές ασκήσεις
Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις άρχισαν το 2015 με την άσκηση «Victory 2015» στην Ντόχα, συνεχίστηκαν τον Μάιο του 2016 με τη συμμετοχή του εμιράτου στην άσκηση «Efes» στην Τουρκία, τον Αύγουστο του 2017 με την άσκηση «Iron Shield», τον Μάιο του 2018 με τη «Lion’s Den» και τη «Sahin», στα τέλη του ιδίου έτους με την «Al Khadad» ενώ μέσα στο 2019 πραγματοποιήθηκε στη ΒΑ. Τουρκία/περιοχή Καρς κοινή άσκηση των ειδικών δυνάμεων ως και άλλες τρεις ασκήσεις ήτοι μία στο Κατάρ με τη συμμετοχή συνοροφυλάκων των δύο κρατών, μία αεροπορική με την ονομασία «Falcon 21» ενώ τον Ιούνιο του περασμένου έτους η πολεμική αεροπορία του εμιράτου συμμετείχε και με αεροσκάφη RAFALE στην πολύ γνωστή διεθνή άσκηση της Τουρκίας «Αετός της Ανατολίας».
Η διμερής στρατιωτική συνεργασία είναι πολυεπίπεδη, διακλαδική και ανανεώθηκαν όλες οι προηγούμενες συμφωνίες (του 2015) μέσα στο 2019. Ο εμίρης του Κατάρ Αλ Θάνι επισκέπτεται πολύ συχνά την Τουρκία και ειδικά στα μεσογειακά της θέρετρα ενώ κάθε χρόνο τα μέλη της οικογένειάς του συμπεριλαμβανομένης της μητέρας του παραθερίζουν στην Αττάλεια ή τη Μερσίνα ενώ έχουν αγοράσει εκτάσεις, ξενοδοχεία, τεράστια συγκροτήματα κτιρίων κ.λπ. σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Μούγλα, Αττάλεια, Ισκεντερούν κ.α.
Ο Ερντογάν τα τελευταία χρόνια έχει επισκεφθεί επίσημα τέσσερις φορές την Ντόχα, ενώ τακτικοί επισκέπτες είναι οι Τσαβούσογλου, Ακάρ και όλοι οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων της Τουρκίας. Από κοινού οι υπουργοί Αμυνας των δύο κρατών έχουν επισκεφθεί τη Λιβύη και το Πακιστάν ενώ μαζί με τους Τούρκους στη Λιβύη έχει αναπτυχθεί μικρή ομάδα ειδικών αποστολών του Κατάρ για τη συλλογή πληροφοριών με έδρα την Αλ Χομς.
Στο Κατάρ εδρεύει το προωθημένο αρχηγείο της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ/CENTCOM στην τεράστιας έκτασης αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ (το συνολικό προσωπικό της βάσης είναι 10.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί, διπλωμάτες κ.ά.), ενώ πολύ συχνά γίνεται εναλλαγή προσωπικού της βάσης με εκείνο του κύριου αρχηγείου της διοίκησης που είναι στην Τάμπα/αεροπορική βάση Μακντίλ στη Φλόριντα).
Μεταξύ των δύο κρατών υφίσταται κοινή διακλαδική στρατιωτική διοίκηση ενώ η τουρκική βάση ενεργοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 με την ονομασία «Ταρέκ Μπιν Ζιγιάντ» με αρχικό προσωπικό 400 ατόμων από μονάδα πυροβολικού, ειδικές δυνάμεις, μηχανοκίνητο πεζικό καθώς και μία μικτή διακλαδική μονάδα. Η βάση έχει επεκταθεί πολύ και μπορεί να φιλοξενήσει 4.500 άτομα, ενώ τώρα σταθμεύουν και drones. Με απόφαση του Ερντογάν μετονομάστηκε σε «Χαλίντ μπιν Ουαλίντ» (το όνομα ενός από τους κορυφαίους στρατηγούς του προφήτη Μωάμεθ του 7ου αιώνα, ο γνωστός «ανίκητος ξιφομάχος του Αλλάχ»).
› Οι συμφωνίες Τουρκίας-Κατάρ του 2019 προβλέπουν τα εξής:
- Συνεργασία και συνεκπαίδευση σε όλα τα παραγωγικά, επιτελικά σχολεία και παρουσία εκατέρωθεν συνδέσμων σε αυτά. Επίσης συνεργασία σε επίπεδο υπαξιωματικών, νοσηλευτών κ.ά.
- Πλήρης συνεργασία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής με την καταριανή ακτοφυλακή-συνοροφυλακή.
- Μόνιμη παρουσία και φοίτηση Καταριανών αξιωματικών σε όλα τα τμήματα του τουρκικού σχολείου ειρηνευτικών αποστολών, καθώς και στο νατοϊκών προδιαγραφών σχολείο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
- Κοινές ασκήσεις επιτελών/αμοιβαίες επισκέψεις σπουδαστών σχολών/ελλιμενισμός σκαφών/ανταλλαγή παρατηρητών σε ασκήσεις/ανταλλαγή πληροφοριών σε εκπαιδευτικό πλαίσιο.
- Ανταλλαγή απόρρητων και ευαίσθητων πληροφοριών για όλα τα θέματα με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή, Αφρική και Κεντρική Ασία.
- Συνεργασία σε θέματα νοσηλευτικής των στρατιωτικών/διοικητικής μέριμνας/στρατιωτικής γεωγραφίας/στρατιωτικής ιστορίας/ στρατιωτικών περιοδικών και κοινές δημοσιεύσεις άρθρων σε διεθνή στρατιωτικά περιοδικά κ.ά.
- Συμμετοχή σε ειρηνευτικές-ανθρωπιστικές αποστολές, ως και σε αντιτρομοκρατικές και αντιπειρατικές επιχειρήσεις.
- Συνεχής ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών. Παρουσία αξιωματικών εκατέρωθεν στις αντίστοιχες υπηρεσίες στρατιωτικών πληροφοριών.
- Παρουσία Τούρκων πιλότων στις αεροπορικές βάσεις του Κατάρ. Τούρκοι πιλότοι δύνανται να τοποθετηθούν σε αεροπορικές μοίρες της καταριανής αεροπορίας και αντίστροφα.
- Ναυτική συνεργασία με έμφαση στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Συνεργασία με άλλα κράτη (έχουν αναφερθεί οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, το Πακιστάν, η Γερμανία κ.ά.).
- Οι ακόλουθοι Αμυνας των δύο κρατών ανά δεκαπενθήμερο έχουν τακτική συνεργασία στις χώρες που είναι διαπιστευμένοι ενώ παρακολουθούν πάντα διεθνοπολιτικά συμπόσια που διοργανώνονται στον δυτικό και ισλαμικό κόσμο.
Στενή συνεργασία
Πληροφορίες μου διασταυρωμένες από διάφορες πηγές φέρουν να υπάρχει σε επίπεδο στρατιωτικών πληροφοριών στενή συνεργασία της Τουρκίας, του Κατάρ, του Πακιστάν, της Μαλαισίας και του Αζερμπαϊτζάν.
Είναι πλέον εμφανέστατη η βαθιά συνεργασία των δύο κρατών σε όλους τους τομείς με έμφαση στην αεροπορική συνεργασία, γεγονός που θα πρέπει να μας προβληματίσει αφού η τουρκική αεροπορία θα έχει πρόσβαση στα αεροσκάφη RAFALE, έστω και αν πάντοτε λαμβάνονται τα απαραίτητα προληπτικά… μέτρα! Αρα τα γαλλικά συστήματα δεν είναι εντελώς άγνωστα όπως ισχυρίζονται κάποιοι…
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr