Ο Θωμάς και ο δίδυμος αδελφός του, Χρήστος, είναι ιδιοκτήτες της ξακουστής Φάρμας Μόσχου, η οποία έχει μακρά ιστορία.
Ιστορικό
Το 1876, ο προ-προπάππους τους, Κωνσταντίνος Μόσχος, ξυλουργός στο επάγγελμα, βρέθηκε στην περιοχή της Καστοριάς, όπου έστησε μία μικρή φάρμα με πρόβατα. Η κτηνοτροφία περνούσε από γενιά σε γενιά, με τον κάθε εκπρόσωπό της να βάζει τη δική του πινελιά. Ετσι ο προπάππους των δίδυμων αδελφών, Δημήτρης Μόσχος, έμπορος, είχε την ιδέα της δημιουργίας ενός κρεοπωλείου, το οποίο δούλεψε στη συνέχεια για κάποιο διάστημα ο παππούς τους, Χρήστος. Επειτα τη σκυτάλη πήραν οι γονείς τους, Δημήτρης και Φιλαρέτη, που συνέχισαν την κτηνοτροφική παράδοση κι έφτιαχναν τυρί και γιαούρτι. Το νέο κεφάλαιο όμως της οικογενειακής επιχείρησης γράφτηκε με τα δίδυμα αδέλφια και συνεχίζει μέχρι σήμερα. «Η φάρμα μας διαθέτει ένα εξαιρετικό τυροκομείο. Τα κρέατα δεν τα διαθέτουμε πλέον στη λιανική, αλλά μόνο σε σταθερούς και μακροχρόνιους πελάτες μας. Η φάρμα είναι πλήρως καθετοποιημένη. Εχουμε τα δικά μας χωράφια, παράγουμε τις δικές μας ζωοτροφές, ταΐζουμε και φροντίζουμε τα δικά μας ζώα, παίρνουμε το γάλα τους και κάνουμε τις δικές μας ποικιλίες τυριού. Ολα περνάνε από τα χέρια μας», είπε στον «Ε.Τ.».
Ικανοποίηση
Δήλωσε «πανευτυχής για την εξέλιξη, ως ένα πρώτο σταθμό μιας προσπάθειας που κράτησε τουλάχιστον μία πενταετία» και αφορά όλη τη γραμμή παραγωγής της φάρμας, από την καλλιέργεια των χωραφιών που γίνεται με μεθόδους γεωργίας ακριβείας μέχρι την εφαρμογή τεχνολογιών για την ελάχιστη κατανάλωση νερού στην άρδευση της αγροτικής παραγωγής, τη βιολογική παραγωγή τυριών (κασέρι και φέτα), καθώς και την αναγνώριση της βιολογικής ταυτότητας του τυροκομείου της φάρμας. Οπως ανέφερε, η Επιτροπή αναγνώρισε ότι «τα προϊόντα μας, από την παράγωγη έως την κατανάλωση, έχουν χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα, αφού το 80% της παραγωγής μας, για να φθάσει στην φάρμα όπου επεξεργάζεται και ακολούθως στην κατανάλωση, διανύει ελάχιστες αποστάσεις».
Εδειξε συγκρατημένα αισιόδοξος για την έκβαση του τελικού διαγωνισμού και είπε ότι «έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε». Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «το αποτέλεσμα ανήκει στους δώδεκα εργαζομένους της φάρμας σε κάθε γραμμή παραγωγής», από τη σπορά των χωραφιών που γίνεται χωρίς όργωμα, την παραγωγή γάλακτος και κρέατος από τη μονάδα βοοειδών και προβάτων έως και την παραγωγή διάφορων ποικιλιών τυριών στο υπερσύγχρονο τυροκομείο, που ακολούθησαν με συνέπεια το πρόγραμμα της βιολογικής αλυσίδας σε όλη τη γραμμή παραγωγής της φάρμας.
Τι παράγουν
Τα δίδυμα αδέλφια ανέλαβαν μόλις πριν από εννέα χρόνια και σε ηλικία 26 χρόνων τη Φάρμα Μόσχου, οδηγώντας την στην επόμενη εποχή με τη δημιουργία ενός σύγχρονου τυροκομείου, όπου όμως η παράδοση πρωταγωνιστεί. Πλέον, παράγει αιγοπρόβειο τυρί, κατσικίσιο, μπάτζο, βαρελίσιο αιγοπρόβειο και βαρελίσιο μπάτζο, ανθότυρο, μυζήθρα, παστεριωμένο γάλα ημέρας, ρυζόγαλο, γιαούρτι και πλήθος άλλων προϊόντων. Το ιδιαίτερα δημοφιλές Κανιάκι είναι ένα καινοτόμο ημίσκληρο κίτρινο τυρί, τετράμηνης ωρίμανσης, από πρόβειο και γίδινο γάλα.
Να σημειωθεί ότι τα «EU Organic Awards» διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 2022 ως μέρος της προσπάθειας της Ε.Ε. για την αναγνώριση της αξίας της βιολογικής γεωργίας και παραγωγής προϊόντων. «Πλέον, περιμένουμε την επίσκεψη στελεχών της Επιτροπής στις εγκαταστάσεις μας, ενώ θα τους στείλουμε όλα τα εξτρά έγγραφα που έχουν ζητήσει», κατέληξε.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Έρχεται 10ήμερο με θερμοκρασίες Σαχάρας – Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι
Χανιά: Αποδείξεις και σπρέι στην σακούλα μαζί με το κεφάλι του Ινδού – Τι εξετάζουν οι Αρχές
Καύσωνας: Οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης από το υπουργείο Υγείας