Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, στα εγκληματολογικά εργαστήρια έφτασαν συνολικά, από την πρώτη στιγμή μέχρι και χτες, 107 δείγματα από νεκρούς και ανθρώπινα μέλη. Από την έρευνα ταυτοποιήθηκαν οι 55 νεκροί.
Μια φοιτήτρια και ένας μετανάστης που ταξίδευαν με τη μοιραία αμαξοστοιχία στα Τέμπη παραμένουν αταυτοποίητοι, γιατί ακόμη δεν έχουν βρεθεί ίχνη τους, σχεδόν μία εβδομάδα μετά το τραγικό συμβάν Σε ρεπορτάζ του το Mega ανέφερε ότι πρόκειται για την 23χρονη Εριέττα και έναν 34χρονο από το Μπαγκλαντές.
Οι γονείς της Εριέττας, φοιτήτριας της Αρχιτεκτονικής, έχουν να επικοινωνήσουν μαζί της από το βράδυ της Τρίτης. Ως τώρα δεν έχουν από πουθενά νέα για την μοναχοκόρη τους.
Ώρες αγωνίας και για την οικογένεια του 34χρονου από το Μπαγκλαντές, την εξαφάνιση του οποίου δήλωσε στις Αρχές ένας φίλος του. Ο άνδρας ταξίδεψε με το μοιραίο τρένο από την Αθήνα για την Θεσσαλονίκη προκειμένου να εκδώσει τα χαρτιά παραμονής του στη χώρα. Και στις δύο περιπτώσεις οι αρχές έχουν δείγματα DNA, τα οποία όμως δεν ταιριάζουν με καμία σορό.
Στο τόπο του δυστυχήματος, το μακάβριο έργο της πυροσβεστικής σχεδόν τέλειωσε, καθώς έχουν απομακρυνθεί όλα τα βαγόνια και συντρίμμια από την φοβερή σύγκρουση των δύο τρένων και απομένει ένας τελευταίος έλεγχος για τυχόν βιολογικό υλικό στο έδαφος, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες και αναμένεται να ανακοινωθεί η λήξη των ερευνών.
Τραγωδία στα Τέμπη: Οι τραγικές ιστορίες
«Μαμά μου, έλα να με πάρεις, τράκαραν τα τρένα και σκοτωθήκαμε, πήραμε φωτιά!». Ενας εκκωφαντικός θόρυβος και μετά η κόλαση. Βαγόνια τυλίγονται στις φλόγες, ακούγονται ουρλιαχτά, κραυγές απόγνωσης από τους εγκλωβισμένους στα συντρίμμια που άφησε πίσω η μοιραία σύγκρουση των δυο τρένων. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας τα Τέμπη γίνονται τόπος μαρτυρίου. Δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους νέα παιδιά, φοιτητές που επέστρεφαν στις σχολές τους, σβήνουν κάτω από τις πυρακτωμένες σιδεριές. Ο πόνος αβάσταχτος για τους γονείς που κηδεύουν ό,τι πολυτιμότερο είχαν. Οσοι επέζησαν από το δρομολόγιο του τρόμου ξυπνούν τα βράδια από τους εφιάλτες. Είναι το σοκ, που όμως δεν «λύγισε» τους νεαρούς και μη επιβάτες οι οποίοι με αυτοθυσία κουβάλησαν στις πλάτες τραυματίες, κρατούσαν το χέρι τους, οδηγώντας τους σε ξέφωτο.
ΘΩΜΗ, ΧΡΥΣΑ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
«Ισως φτάσουμε…»
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Κάθε βαγόνι και μια διαφορετική τραγική ιστορία. Οπως αυτή με τις δίδυμες αδελφές και την ξαδέλφη τους που ταξίδευαν για πρώτη φορά με το τρένο και μάλιστα «ανέβαζαν» στιγμές μέσα από το βαγόνι. Οι 20χρονες Θώμη και Χρύσα Πλακιά και η Αναστασία επέβαιναν, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στο 5ο βαγόνι, όμως αποφάσισαν κάποια στιγμή να πάνε στο κυλικείο. Οπως ανέφερε ένας 28χρονος συνεπιβάτης τους, τις άκουσε να λένε «πάμε στο κυλικείο να κάτσουμε μέχρι να αδειάσει κάτι».
Κορίτσια με ήθος και αγάπη για τη ζωή, σπούδαζαν στη Θεσσαλονίκη. Επέστρεφαν στις σχολές τους μετά το τριήμερο της Αποκριάς, το οποίο πέρασαν με τις οικογένειές τους στον τόπο τους, στο Καστράκι Καλαμπάκας. Τραγική ειρωνεία; Λίγα λεπτά πριν από το ταξίδι είχαν αναρτήσει βίντεο στα social media σχολιάζοντας τις καθυστερήσεις στα δρομολόγια. «Ισως φτάσουμε κάποτε». Στο τέλος του βίντεο, μάλιστα, μία από τις τρεις κοπέλες ακούγεται να λέει «Φίλε, ποτέ ξανά με τρένο…».
ΒΑΪΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Τελευταίο ταξίδι
Θλίψη. Μόνο αυτό το συναίσθημα κυριαρχεί στους συγγενείς και φίλους του 34χρονου Βάιου Βλάχου, από την Καρδίτσα. Ο Βάιος ταξίδευε με το δρομολόγιο του θανάτου για τη Θεσσαλονίκη μαζί με τη σύντροφό του και το σκυλί τους. Η κοπέλα του εντοπίστηκε ζωντανή και μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όμως εκείνος παρέμενε αγνοούμενος από το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Οι προσπάθειες του αδελφού του για να εντοπιστεί συγκλόνισαν το πανελλήνιο.
ΕΛΠΙΔΑ ΧΟΥΠΑ
Αριστη μαθήτρια
Η «οικογένεια κουτσουρεύτηκε» είπε με λυγμούς ο πατέρας της 28χρονης Ελπίδας Χούπα, από την Αταλάντη, που ταυτοποιήθηκε ανάμεσα στους νεκρούς. «Να πάρω το κορίτσι μου στην κάσα. Αυτό περιμένω. Μπήκε κοπελάρα! Πλήρωσε το εισιτήριο και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ τι μου επέστρεψε, κάσα;» ανέφερε στις κάμερες ο τραγικός πατέρας που ήλπιζε μέχρι και την τελευταία στιγμή να βρίσκεται στη ζωή το παιδί του. Η νεαρή κοπέλα ήταν απόφοιτος της σχολής Πολιτικών Μηχανικών στη Πάτρα, στη συνέχεια, αφού έδωσε κατακτήτριες στο ΑΠΘ, κατάφερε να περάσει στην Αρχιτεκτονική. «Από τα τριακόσια παιδιά ήταν ένα από τα δεκατρία που έμπαιναν στην Αρχιτεκτονική. Ηταν μια άριστη μαθήτρια. Αφού τα αδέλφια της ανησυχούσαν που έριχνε τόσο διάβασμα», είπε ο πατέρας της, Χρήστος Χούπας.
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΜΙΤΣΚΑ
Τρίτο βαγόνι, θέση 67
Το μοιραίο βράδυ η 23χρονη Ιφιγένεια Μίτσκα ταξίδευε με τον αρραβωνιαστικό της στον τρίτο συρμό. Κατά τη σύγκρουση η κοπέλα τραυματίστηκε σοβαρά. Σπούδαζε Διοίκηση Επιχειρήσεων και με τον σύντροφό της επέστρεφαν στα Γιαννιτσά από όπου καταγόταν. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας ο αρραβωνιαστικός της υπέστη εγκαύματα από τις θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν μετά τη φωτιά.
«Η Ιφιγένεια καθόταν στον τρίτο βαγόνι, στη θέση 67, στο παράθυρο και δίπλα ο αρραβωνιαστικός της, ο οποίος επέζησε με κάποια εγκαύματα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν. Δεν έφτασε η φωτιά στο τρίτο βαγόνι, αλλά είχαν αναπτυχθεί μεγάλες θερμοκρασίες», ανέφερε (Alpha) ο δικηγόρος της οικογένειας. «Με το που έγινε η σύγκρουση έψαξε να βρει την Ιφιγένεια, τη βρήκε, μαζί με ένα άλλο παιδί, τη μετέφεραν σε άλλο σημείο μέσα στο βαγόνι από τα πόδια και το κεφάλι και διαπίστωσαν ότι είχε αίματα στο κεφάλι και απ’ ό,τι θυμάται είχε σφυγμό. Παρέλαβαν το παιδί οι διασώστες και είπε πάρτε και την κοπελιά μου, όμως έκτοτε αγνοούνταν».
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ
Θρηνεί η Κύπρος
Στο πένθος έχει βυθιστεί και η Κύπρος που κλαίει για τα δυο νεαρά παιδιά, την 24χρονη Αναστασία Αδαμίδου και τον 23χρονο Κυπριανό Παπαϊωάννου.
Η 24χρονη Αναστασία είχε μεταβεί με άλλες φίλες της στη Βουλγαρία πριν από λίγες ημέρες για την ορκωμοσία μια φίλης τους. Στη συνέχεια από την Αθήνα μετέβαινε στη Θεσσαλονίκη. Το δρομολόγιο που επέλεξε να ταξιδέψει της έκοψε τόσο άδικα το νήμα της ζωής. Κορίτσι με στόχους και ιδιαίτερη καλοσύνη, είχε αποφοιτήσει πρόσφατα από την Οδοντιατρική σχολή και συνέχιζε τις σπουδές της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου έκανε το μεταπτυχιακό της. Η σορός της ταυτοποιήθηκε με τη μέθοδο του DNA. Οπως αποκάλυψε στενό της πρόσωπο, «πρόλαβε το τρένο για δυο λεπτά…».
Ο Κυπριανός Παπαϊωάννου σπούδαζε στη Θεσσαλονίκη και επέστρεφε στην πόλη μετά από ταξίδι που έκανε για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας με την αρραβωνιαστικιά του. Μάλιστα, όπως λένε πληροφορίες, ο 23χρονος αποφάσισε να ταξιδέψει με το τρένο ενώ η σύντροφός του όχι. «Κύπρο μας, καλό σου ταξίδι…» έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook το Μουσικό Σχολείο Αμμοχώστου.
ΑΘΗΝΑ ΚΑΤΣΑΡΑ
Η πρώτη κηδεία
Μητέρα ενός μικρού παιδιού, η 34χρονη Αθηνά έσβησε πληγωμένη κάτω από τα συντρίμμια. Οπως έγινε γνωστό, επέβαινε μαζί με τον σύζυγό της στο τρίτο βαγόνι, ωστόσο μαρτυρίες ανέφεραν ότι λίγο πριν απ’ τη σφοδρή σύγκρουση η άτυχη γυναίκα πήγε στο κυλικείο για να πάρει καφέ. Σύμφωνα δε με άλλες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, δευτερόλεπτα πριν, ο σύζυγός της σηκώθηκε από το κάθισμά του για να πάει τουαλέτα σε άλλο βαγόνι, πιο πίσω στον συρμό. Η σύγκρουση τον βρήκε όρθιο. Εσπασε δύο πλευρά και το ισχίο του. Η επόμενη μέρα τον βρήκε να αναρρώνει στο νοσοκομείο.
Η κηδεία της 34χρονης έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής. «Η αδερφούλα μου δεν είναι πια κοντά μας…». Με τα λόγια αυτά ο μικρός της αδελφός ανακοίνωσε τον χαμό της.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΡΝΑΖΗΣ
Πατέρας και γιος
Στη λίστα με τα θύματα συμπεριλαμβάνονται και τα ονόματα του 54χρονου Βαγγέλη Μπουρνάζη και του 15χρονου γιου του, Παναγιώτη. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 54χρονος ήταν πρώην αστυνομικός. Ο Παναγιώτης έμπαιζε μπάσκετ στον Πρωτέα Θεσσαλονίκης, με την ομάδα του να εκδίδει συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατό του. Ο Βαγγέλης Μπουρνάζης, λένε οι πληροφορίες, ήθελε να πάει στην Αθήνα μαζί με τον μικρό του γιο για να δουν την κόρη του μεγαλύτερου γιου του. Μάλιστα, το τραγικό είναι ότι πριν από δυο χρόνια η μοίρα είχε χτυπήσει την οικογένεια, καθώς έφυγε από καρκίνο η σύζυγος και μητέρα των παιδιών.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΟΣ
Περίμενε το ρεπό του
«Σχόλαγες το μεσημέρι, είχες ρεπό, μου είπες βιάζεσαι να πας να ετοιμαστείς για να πάρεις το τρένο να πας να δεις την οικογένειά σου στη Θεσσαλονίκη, σε χτύπησα στον ώμο και σου είπα, άντε, δρόμο, τα λέμε με το καλό όταν γυρίσεις! Πού να φανταστώ ότι δεν θα τα λέγαμε ποτέ ξανά. Καλό σου ταξίδι, μικρέ…», αναφέρεται σε άλλη ανάρτηση, με την οποία συγγενείς και φίλοι αποχαιρετούν και τον 23χρονο Νικήτα Καραθεοδώρου, υπαρχιπυροσβέστη από τη Θεσσαλονίκη.
Οι μηχανοδηγοί
Βαρύς είναι ο πόνος για τις οικογένειες, τους φίλους και τους συναδέλφους των μηχανοδηγών που σκοτώθηκαν ακαριαία. Οι αναρτήσεις των συντρόφων τους προκαλούν συγκίνηση.
«Θα είσαι πάντα ο μηχανοδηγός της καρδιάς μου. Σ’ αγαπάω πολύ. Τόσο στοργικός, ο άντρας μου, ο σύντροφός μου, ο καλύτερός μου φίλος. Καλό ταξίδι, Δημητράκη μου…», έγραψε στο προφίλ της στο Instagram η σύντροφος του μηχανοδηγού Δημήτρη Μασσαλή.
«Αχ ψυχή μου, σε περιμένω εδώ, να γυρίσεις. Να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Είμαι εδώ και περιμένω», ανάρτησε στο διαδικτυακό της προφίλ και η σύντροφός του 28χρονου Νίκου Ναλμπάντη, μηχανοδηγού στο επάγγελμα, που επέβαινε ως επιβάτης στη μοιραία αμαξοστοιχία.
Στη λίστα του θανάτου βρίσκεται και ο 35χρονος Σπύρος Βούλγαρης ο οποίος (σύμφωνα με το lamiareport) ήταν μηχανοδηγός στην Hellenic Train. Επέβαινε στην αμαξοστοιχία καθώς πήγαινε στη Θεσσαλονίκη για να παραλάβει εμπορική αμαξοστοιχία και να την οδηγήσει την επόμενη μέρα στην Αθήνα.
Τον δικό της άνθρωπο, Γιώργο Κουτσούμπα, αποχαιρετά και η Αμαλιάδα. Πατέρας δυο κοριτσιών, ξεκίνησε να εργάζεται στον ΟΣΕ και έπειτα από χρόνια εντάχθηκε στο δυναμικό της Hellenic Train.
Τραγικές απώλειες για το ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ
Τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του βιώνει και το ΑΠΘ, καθώς σκοτώθηκαν φοιτητές του, ενώ ακόμη 26 τραυματίστηκαν. Ανάμεσα στους φοιτητές που έχασαν τη ζωή τους είναι η Αγάπη Τσακλίδου, φοιτήτρια στο τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Ηταν 20 ετών και μοναχοπαίδι. Η 19χρονη Κλαούντια Λάτα που σπούδαζε στο Ιατρικό της ΣΣΑΣ, η Αναστασία Παπαγγέλη 18 ετών, φοιτήτρια Γεωπονικής με καταγωγή από τη Λυκούρια Καλαβρύτων. Επίσης, ο 20χρονος Αναστάσιος Κουτσόπουλος, φοιτητής Γεωπονικής και η Ελένη Τσίντζα 21 ετών από την Παιδαγωγική.
Στο ΑΠΘ σπούδαζαν οι δυο Κύπριοι φοιτητές Αναστασία Αδαμίδου και Κυπριανός Παπαϊωάννου, καθώς και η Θώμη Πλακιά.
Το ΠΑΜΑΚ θρηνεί την απώλεια της φοιτήτριας του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Μπέζα Φραντσέσκας.
Ο Στέφανος Γωγάκος ο οποίος επέβαινε στο πέμπτο βαγόνι εξιστορεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής όσα έζησε τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου. «Στα Τέμπη, ξαφνικά ακούγεται ένας δυνατός θόρυβος. Το βαγόνι αναταρασσόταν πάνω – κάτω. Εσπασαν όλα τα τζάμια. Ο κόσμος άρχιζε να ουρλιάζει, οι γυναίκες έκλαιγαν. Είδαμε μπροστά μας φωτιές. Από τη σύγκρουση τινάχτηκα στον αέρα και χτύπησα το κεφάλι μου στο ταβάνι. Το πρόσωπό μου γέμισε αίματα. Κάποιοι, δυστυχώς, προσπάθησαν να πηδήξουν από τα παράθυρα. Βγήκαμε τελικά από τις πόρτες και περπατήσαμε στο σκοτάδι σε χωματόδρομο. Σε ένα ξέφωτο συναντήσαμε τους διασώστες με τα ασθενοφόρα οι οποίοι και μας φρόντισαν. Στη συνέχεια με λεωφορεία επιστρέψαμε στη Θεσσαλονίκη».
Μια άλλη γυναίκα, η Μιχαέλα Φρουδαράκη εξιστόρησε (σε τοπικό μέσο) όσα αντίκρισε μετά το μοιραίο.
«Βλέπαμε μπροστά μας άτομα νεκρά, είδα μια κοπέλα να κρατάει το κομμένο της πόδι, ακρωτηριασμούς, νεκρούς, τραυματίες, αίματα παντού. Είδα έναν νεαρό νεκρό στο έδαφος, δεν ήθελα να δω άλλο…». Σε άλλο σημείο είπε: «Στην αρχή δεν είχαμε καταλάβει ότι η πόρτα ήταν ανοιχτή, ήμασταν σε σύγχυση. Το μόνο που βλέπαμε ήταν καπνός. Βλέπαμε φωτιές δίπλα μας, μικρές, το σημείο ήταν εκεί που χτύπησε το άλλο τρένο. Επικρατούσε κομφούζιο. Η μία πόρτα είχε ανοίξει κανονικά, αλλά ήταν από εκεί που είχε φωτιά και δεν μπορούσαμε να βγούμε. Ηταν ο γκρεμός».
Οργή έχουν προκαλέσει και τα λόγια «πάμε και όπου βγει» που άκουσε μέσω ασυρμάτων ένας νεαρός επιβάτης. «Οταν ακούς τον μηχανοδηγό να μιλάει με τον υπεύθυνο των εισιτηρίων, να λέει “πάμε και όπου βγει”, ξέρεις ότι κάτι δεν θα πάει καλά» είπε χαρακτηριστικά στις κάμερες.
«Ευχαριστώ, Θεέ μου!» λένε και κάποιοι που την τελευταία στιγμή είτε δεν επιβιβάστηκαν στην αμαξοστοιχία είτε άλλαξαν βαγόνι. Οπως ένας 22χρονος ο οποίος, ενώ ήταν να ταξιδέψει με το συγκεκριμένο δρομολόγιο, τελικά δεν το έκανε καθώς έχασε το πορτοφόλι του. Αλλά και ένας φοιτητής από τα Χανιά που πέντε λεπτά πριν από το δυστύχημα, ενώ βρισκόταν στο πρώτο βαγόνι όπου υπάρχει το κυλικείο, τελικά αποφάσισε να επιστρέψει στη θέση του, στο τρίτο βαγόνι.
Ζωντανός μέσα από την κόλαση βγήκε και ο 28χρονος Στέργιος Μιναέμης. «Φέρναμε τούμπες. Δεν ξέραμε πώς και πού θα σταματήσει το βαγόνι. Γέμισε το βαγόνι με καπνό, τίποτα δεν μπορούσα να δω γύρω μου και ξαφνικά είδα φως από ένα σπασμένο τζάμι και ειδοποίησα τους υπόλοιπους για να βγούμε έξω. Νόμιζα ότι θα καούμε ζωντανοί. Δεν πίστευα ότι θα καταφέρω να βγω ζωντανός».
«Μύριζε θάνατο!» περιέγραψε στις κάμερες ο 20χρονος Δημήτρης Κωσταρέλος. Ο νεαρός επέβαινε στο 2ο βαγόνι το οποίο κάηκε ολοσχερώς και νοσηλεύθηκε με ελαφριά τραύματα στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.
«Χέρι χέρι βοηθούσαμε. Είναι μια κατάσταση που ζήσαμε όλοι πρώτη φορά. Ημασταν όλοι σε σοκ, βγαίνει το ένστικτο. Δεν ήρθε κανένας να μας βοηθήσει εκείνη τη στιγμή. Υπήρχαν φράχτες που έπρεπε να ρίξουμε για να σκαρφαλώσουμε», είπε. Και πρόσθεσε: «Υπήρχε πολύ σοκ, πολύ κλάμα, πολλές φωνές από μανάδες και από παιδιά. Ανθρωποι από κάτω που κοιτούσαμε τα βαγόνια ζητούσαν βοήθεια. Θέλαμε να βοηθήσουμε όλοι, αλλά δυστυχώς δεν γινόταν εκείνη τη στιγμή».
Ειδήσεις σήμερα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλάζουν όλα στους σιδηρόδρομους
Τραγωδία στα Τέμπη: Ο μοιραίος σταθμάρχης
Παύλος Πολάκης: To παρασκήνιο της ρήξης με ΣΥΡΙΖΑ
Βασιλιάς Κάρολος: Η πολιτική τον βάζει σε μπελάδες