Θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το κρατικό πανεπιστήμιο της Αιγύπτου Helwan και έχει τίτλο «Διδασκαλία Φυσικής Αγωγής». Από την πλευρά του ελληνικού πανεπιστημίου, την υλοποίηση του προγράμματος έχει αναλάβει το διδακτικό προσωπικό του φημισμένου Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ).
«Το πρόγραμμα είναι οκτώ εξαμήνων, θα διενεργείται στα αγγλικά και θα υλοποιείται στις εγκαταστάσεις του αιγυπτιακού πανεπιστημίου. Στο έκτο εξάμηνο, οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα -όσοι το επιθυμούν- να έρθουν στην Κομοτηνή και να παρακολουθήσουν τις παραδόσεις εδώ», είπε στον «Ε.Τ.» η πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ, Βασιλική Δέρρη. Οπως έγινε γνωστό, στελέχη των δύο πανεπιστημίων βρίσκοναν για αρκετά χρόνια σε επικοινωνία και επαφή. Πρόσφατα, καθηγητές του Καΐρου επισκέφθηκαν το Δημοκρίτειο, ξεναγήθηκαν στις Σχολές και τα Τμήματά του και πρότειναν την από κοινού υλοποίηση του συγκεκριμένου προπτυχιακού προγράμματος. Το ελληνικό ακριτικό πανεπιστήμιο ανταποκρίθηκε θετικά και η υλοποίησή του θα αρχίσει το φθινόπωρο. «Το διδακτικό προσωπικό του Τμήματος θα συμμετάσχει ενεργά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι καθηγητές θα πρέπει να μεταβαίνουν στο Κάιρο για τις παραδόσεις, εκτός και αν ορισμένα από τα μαθήματα είναι εφικτό να γίνονται εξ αποστάσεως», διευκρίνισε η κ. Δέρρη. Να σημειωθεί ότι η φοίτηση θα είναι με δίδακτρα και αναμένονται φοιτητές από όλο τον κόσμο, κυρίως δε από την αραβική χερσόνησο.
Σύμφωνα με τα στελέχη του ΔΠΘ, η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Helwan αποτελεί στρατηγική κίνηση και εντάσσεται στο πλαίσιο της διεθνοποίησης και της ανάπτυξης συνεργασιών με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα παγκοσμίως. Η υλοποίηση του προπτυχιακού προγράμματος θα ενισχύσει τη διεθνή παρουσία του ΔΠΘ και την κατάρτιση «εργαλείων» συμπόρευσης με άλλα πανεπιστήμια. Επίσης, θα δημιουργήσει ευκαιρίες για ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των δύο ιδρυμάτων και των φοιτητών και αναμένεται να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς θα προσελκύσει φοιτητές από την Αίγυπτο και άλλες χώρες. Επιπλέον, το πρόγραμμα θα παρέχει στους φοιτητές μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση στις επιστήμες της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα. Επίσης, θα προσφέρει ευκαιρίες για την ανάπτυξη της επαγγελματικής καριέρας των φοιτητών και θα τους δώσει τη δυνατότητα να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Φυσικής Αγωγής και της υγείας στην περιοχή.
«Η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Helwan για την υλοποίηση του προγράμματος σπουδών στη Φυσική Αγωγή αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που αναδεικνύει τη δυναμική και την καινοτομία του ΔΠΘ. Θα ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες ενέργειες, καθώς η εξωστρέφειά του αποτελεί στρατηγική επιλογή της διοίκησης του ιδρύματος. Το Δημοκρίτειο είναι το δεύτερο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας με το πληρέστερο πρόγραμμα σπουδών μετά το Αριστοτέλειο, παρέχοντας όλες τις βασικές επιστήμες με είκοσι εννέα Τμήματα σε επτά πόλεις και 25.000 ενεργούς φοιτητές», ανέφερε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο πρύτανης του ΔΠΘ, Φώτης Μάρης.
Το Helwan
Οι κεντρικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Helwan βρίσκονται 25 χιλιόμετρα νοτίως του κέντρου της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, στην ανατολική ακτή του Νείλου. Ιδρύθηκε πριν από 50 χρόνια και αποτελεί το τρίτο κρατικό πανεπιστήμιο στο Κάιρο. Εκτιμάται ότι οι φοιτητές του ξεπερνούν τις 200.000, εκ των οποίων οι 1.600 είναι αλλοδαποί. Διαθέτει 24 Σχολές και Τμήματα και έχει 6.600 άτομα ως προσωπικό.