Για μόνιμο κίνδυνο έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας στον «Ε.Τ.». « Τα πετρώματα της περιοχής, με αλλεπάλληλα στρώματα λάβας και διαφόρων άλλων ειδών, διαλύονται πιο εύκολα. Και αυτή είναι μια μόνιμη κατάσταση στο πρανές της Καλδέρας και έτσι δημιουργήθηκαν οι παραλίες της περιοχής. Το κύριο ζήτημα είναι ότι όλες αυτές οι περιοχές έχουν αναπτυχθεί οικιστικά σε πολύ μεγάλο βαθμό και συγκεντρώνουν σταθερά αρκετούς μήνες το χρόνο πολύ κόσμο. Ο κίνδυνος είναι υψηλός και η μεγάλη προσέλευση κόσμου αυξάνει κατά πολύ την επικινδυνότητα και την έκθεση σε επικίνδυνες καταστάσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε ανάλογο περιστατικό. Θυμίζω το 2021, όπου μάλιστα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του».
Η Θηρασιά ανήκει στις Κυκλάδες και βρίσκεται στα δυτικά της Σαντορίνης και απέχει περίπου ένα μίλι από το Αμμούδι της Οίας. Το νησί αποτελούσε μικρό τμήμα της δυτικής ακτής της προϊστορικής Στρογγύλης και θεωρείται πως αποκόπηκε και δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της μεγάλης έκρηξης του 1600 π.Χ.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Το πρόβλημα είναι γνωστό στις τοπικές αρχές και στον περιφερειάρχη, ενώ με εντολή του υπουργού Βασίλη Κικίλια, ο κ. Λέκκας θα επισκεφτεί μαζί με κλιμάκιο και τη Θήρα και τη Θηρασιά το επόμενο διάστημα για να εξετάσουν τι μέτρα είναι δυνατό να εφαρμοστούν τώρα, καθώς οι μόνιμες παρεμβάσεις χρειάζονται μελέτες, πολλά χρήματα, χρόνο δεν είναι κάτι εύκολο. Το 2010 είχαν ξεκινήσει να υπάρχουν κάποια προληπτικά έργα για τη μείωση των φαινομένων.
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι μια βαθμονόμηση του κινδύνου, δηλαδή να δούμε τις πιο επικίνδυνες περιοχές και σε αυτές να παρέμβουμε, καθώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε σε όλο το πρανές της Σαντορίνης ούτε και θα ήταν σκόπιμο, καθώς οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται σε αυτό το μοναδικό μνημείο της φύσης πιθανότατα να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον», ανέφερε σε συνέντευξή του. «Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι πρωτεύουσας σημασίας αλλά μόνο “πυροσβεστικές” επεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε σε ειδικά σημεία».
Τα τρία αίτια
Τρία είναι τα κύρια αίτια που καθιστούν τη Σαντορίνη εκτεθειμένη στον κίνδυνο. «Η Σαντορίνη έχει πάντα στην καλντέρα υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έχουμε την εκδήλωση πολλών κατολισθήσεων και οι πολλές αυτές κατολισθήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι υπάρχουν τα αίτια. Τα αίτια είναι τα εξής: οι απότομες μορφολογικές κλίσεις, η υψηλή σεισμικότητα που χαρακτηρίζει τη Σαντορίνη και η αλληλουχία των πετρωμάτων. Δομείται από ηφαιστειακά πετρώματα, λάβες και πυροκλαστικά σε συνεχείς επαναλήψεις. Τα πυροκλαστικά πετρώματα διαλύονται εύκολα, ενώ οι λάβες είναι τα πιο σκληρά ίσως πετρώματα που υπάρχουν, με αποτέλεσμα όταν κάτω από έναν όγκο λάβα βρίσκεται ένα πυροκλαστικό πέτρωμα, σιγά σιγά διαβρώνεται, με αποτέλεσμα να χάνει την υποστήριξη η υπερκείμενη λάβα. Είναι ο κλασικός μηχανισμός αυτός που αναπτύσσεται στη Σαντορίνη, σε όλη την καλντέρα σχεδόν».