Η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να απαγορεύσει την ανέγερση νέων ξενοδοχείων στη Σαντορίνη καθώς το ηφαιστειακό νησί αντιμετωπίζει ένα τοξικό μείγμα υπερανάπτυξης και μαζικού τουρισμού.
Οι αρχές, όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, σχεδιάζουν να αναστείλουν όλες τις οικοδομικές άδειες στη ζώνη της καλντέρας της Σαντορίνης, το εντυπωσιακό χείλος του νησιού από όπου ορδές τουριστών ποζάρουν για φωτογραφίες από το ηλιοβασίλεμα.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος θα ψηφιστεί από τη Βουλή. Θα στοχεύσει όλες τις νέες οικοδομικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένων των επεκτάσεων σε υπάρχουσες κατασκευές και πισίνες.
Η Σαντορίνη, μαζί με τη Μύκονο, έχει δει μια έκρηξη στον αριθμό των τουριστών τα τελευταία χρόνια, που τροφοδοτείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις εφαρμογές βραχυπρόθεσμης ενοικίασης όπως το Airbnb και την αύξηση των ταξιδιών μετά την πανδημία.
Η Σαντορίνη έχει 25.000 κατοίκους, αλλά κάθε χρόνο κατακλύζεται από 3,4 εκατομμύρια τουρίστες, γεγονός που έχει συμβάλει στην περιβαλλοντική καταστροφή και την έλλειψη νερού.
Το θέμα του υπερτουρισμού αναδείχθηκε τον περασμένο μήνα, όταν ξεναγός δημοσίευσε εικόνες από ορδές τουριστών που αποβιβάζονταν στη Σαντορίνη, στριμωγμένοι ώμο με ώμο κατά μήκος στενών δρόμων ανάμεσα στα ασβεστωμένα σπίτια.
Ο αυξανόμενος αριθμός επισκεπτών της Σαντορίνης επαναλαμβάνεται σε όλη την Ελλάδα, με τα στοιχεία να προβλέπουν ότι το 2024 θα ξεπεράσει το περσινό ρεκόρ των 33 εκατομμυρίων αφίξεων.
Η απαγόρευση ανέγερσης νέων κτιρίων κατά μήκος της καλντέρας προτάθηκε εν μέρει ως απάντηση στις παθιασμένες εκκλήσεις του δημάρχου της Σαντορίνης, ο οποίος ζήτησε να περιοριστεί η κατασκευή.
Σέρρες: Ανατροπή φορτηγού μετά από τροχαίο - Διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό
Ο 64χρονος Νίκος Ζώρζος ζήτησε από την κυβέρνηση «να σταματήσει την κατασκευή όλων των τύπων ξενοδοχειακών μονάδων, τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις και ιδιαίτερα τις στρατηγικές επενδύσεις, όχι μόνο για την καλντέρα αλλά για ολόκληρο το νησί της Σαντορίνης».
Από την πρώτη του θητεία ως δήμαρχος το 2011, άσκησε πιέσεις σε διαδοχικές κυβερνήσεις να περιορίσουν αυτό που αποκαλεί «παράλογη τουριστική ανάπτυξη», που «καταναλώνει» τον χαρακτήρα του νησιού.
Έχει υποστηρίξει ότι οι προγραμματιστές απειλούν να καταστρέψουν το τοπίο που κόβει την ανάσα που προσελκύει τους επισκέπτες στην πρώτη θέση.
«Όταν οι ανάγκες συνεχίσουν να αυξάνονται, θα δημιουργηθούν νέα διαδοχικά προβλήματα τα οποία δεν θα μπορέσουμε να επιλύσουμε – η αυξανόμενη ανάγκη για νερό και ηλεκτρισμό, για παράδειγμα, την οποία έχουμε εργαστεί σκληρά για να φτάσουμε στο σημερινό τους επίπεδο και (που) συνεχίζουμε να εργαζόμαστε», είπε στο Greek Reporter ο κ. Ζώρζος, ο οποίος ψηφίστηκε για τρίτη θητεία φέτος.
Ο δήμαρχος θέλει επίσης ένα όριο στον αριθμό των επισκεπτών κρουαζιερόπλοιων που επιτρέπεται να αποβιβάζονται κάθε μέρα, από 17.000 σε 8.000, υποστηρίζοντας ότι η συντριβή των τουριστών κάνει το νησί «αφόρητο».
Τον Ιούνιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός, είπε ότι η Αθήνα εξετάζει τον περιορισμό των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στα πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας. «Πιστεύω ότι θα το κάνουμε του χρόνου», είπε, παραδεχόμενος ότι η Σαντορίνη και η Μύκονος «υποφέρουν ξεκάθαρα».
Η Ελλάδα όχι μόνο αντιμετωπίζει αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών, αλλά βρίσκεται επίσης στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής. Τα μακρύτερα, θερμότερα καλοκαίρια προκαλούν λειψυδρία, περιβαλλοντική υποβάθμιση και πυρκαγιές.
Αλλά οποιαδήποτε μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό του μαζικού τουρισμού πρέπει να εξισορροπηθούν από τα τεράστια οικονομικά οφέλη που αποφέρει ο κλάδος.
Ο τουρισμός συνεισφέρει μεταξύ 62,8 και 75,6 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική οικονομία, περίπου το ένα τρίτο του ΑΕΠ ετησίως.
Ειδήσεις σήμερα
Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο πατέρας του, Απόστολος απαντά για το τέλος της συνεργασίας τους
Μαρινάκης: Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ συγκεκριμένες παρεμβάσεις