Τελευταίες πινελιές
Τρία χρόνια μετά την απόκτηση του ακινήτου από την Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου, το εγκαταλελειμμένο πολυκατάστημα, που είχε κλείσει οριστικά το 1998, έχει μεταμορφωθεί σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων και καταστημάτων, με τους πρώτους χώρους να έχουν ήδη παραδοθεί στους ενοικιαστές τους.
Συγκεκριμένα, οι τέσσερις πρώτοι όροφοι έχουν παραδοθεί στην εταιρία Inditex, ιδιοκτήτρια της Zara και άλλων εταιριών ενδυμάτων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως καταστήματα, αλλά και ως γραφεία. Ο πέμπτος, ο έκτος και ο έβδομος όροφος έχουν παραδοθεί στη ΔΕΗ, που τους έχει ενοικιάσει, προκειμένου να λειτουργήσουν εκεί τα γραφεία διοίκησης της εταιρίας, μετακομίζοντας έπειτα από δεκαετίες από την οδό Χαλκοκονδύλη. Τα γραφεία θα έχουν ξεχωριστή είσοδο με ένα εντυπωσιακό λόμπι στη διασταύρωση Πατησίων και Σατωβριάνδου.
Οσο για τα καταστήματα, το στοίχημα να λειτουργήσουν πριν από τα Χριστούγεννα δεν κερδήθηκε, ωστόσο οι εργασίες για την τελική τους διαμόρφωση προχωρούν με πυρετώδεις ρυθμούς από τους ενοικιαστές, ώστε να είναι έτοιμα τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτές οι γιορτές βρίσκουν σχεδόν έτοιμο και φωτισμένο το εμβληματικό «Μινιόν», που κρατάει την ιστορική ονομασία του συνδέοντας την παλιά του αίγλη με τη σύγχρονη αισθητική του κορυφαίου αρχιτέκτονα Μίνου Διγενή.
Νέα εποχή
Το «Μινιόν» αποτελείται από πέντε όμορα κτίρια συνολικής έκτασης 18.500 τ.μ. και ένα από αυτά, στη διασταύρωση των οδών Δώρου και Σατωβριάνδου, θα ξεκινήσει να διαμορφώνεται σε κτίριο κατοικιών από το νέο έτος. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία 36 έως 40 διαμερισμάτων επιφάνειας από 65 τ.μ. έως 120 τ.μ., που θα πωληθούν για μόνιμες κατοικίες. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την περιοχή γύρω από την Ομόνοια, με τη ζωή να επιστρέφει στην πλατεία ύστερα από δεκαετίες συνδυαστικά με την ανάπτυξη νέων ξενοδοχείων και άλλων επενδύσεων στους γύρω δρόμους. Η εταιρία ανάπτυξης ακινήτων Dimand απέκτησε το ακίνητο μέσω διαγωνισμού από τη Folli Follie το 2021 ξεκινώντας την ανακατασκευή του με γρήγορους ρυθμούς. Το κόστος της επένδυσης, μαζί με την αγορά, αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την εταιρία, στόχος ήταν να μεταμορφωθεί το «Μινιόν» σε ένα σύγχρονο, φιλικό προς το περιβάλλον κτίριο μικτής χρήσης με γραφεία και κατοικίες, που θα αναζωογονήσει το κέντρο της Αθήνας.
Μετρό Θεσσαλονίκης - Ταχιάος: «Είναι απολύτως ασφαλές, σε καθαρά τεχνικούς λόγους οφείλεται η διακοπή»
Με βαριά ιστορία το πρώτο mall της Αθήνας
Χτισμένο τη δεκαετία του 1940, το «Μινιόν» έγινε στο πέρασμα των δεκαετιών ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τοπόσημα της πόλης, σημείο συνάντησης, αλλά τόπος ψυχαγωγίας. Την εποχή της ακμής του έφτασε να απασχολεί μέχρι και 1.000 υπαλλήλους, ενώ οι πελάτες που το επισκέπτονταν για τα ψώνια τους είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε 120.000 διαφορετικά προϊόντα και άφηναν στα 70 ταμεία του περίπου ένα δισεκατομμύριο δραχμές τον χρόνο. Το πρώτο mall της Αθήνας έβαλε φρένο στο «παζάρι» καθιερώνοντας προσφορές και εκπτώσεις, ενώ διαφημιζόταν στα media της εποχής. Αλλωστε, ο ιδρυτής του, Γιάννης Γεωργακάς, με καταγωγή από τον Αυλώνα Τριφυλίας, είχε ξεκινήσει να κάνει προσφορές ακόμα και στα στιλό, στην πρώτη του επιχείρηση, που ήταν ένα περίπτερο στα Χαυτεία με την ονομασία «Μινιόν». Πρωτοπόρος για την εποχή του, αντέγραψε τα πολυκαταστήματα του εξωτερικού, με έμφαση στις εισαγωγές και πέτυχε να φτάνουν οι ουρές στην επιχείρησή του ακόμα και τα 100 μέτρα. Αθηναίοι και επισκέπτες ήθελαν να περάσουν χρόνο στο κτίριο που θεωρούσαν μια λαμπερή πόλη μέσα στην πόλη, ειδικά στις γιορτές που ο στολισμός λειτουργούσε ως πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους. Η αυλαία για το πιο παλιό success story της επιχειρηματικής Αθήνας έπεσε βίαια τον Δεκέμβριο του 1980 λίγο πριν από τα Χριστούγεννα που θα ζούσε ακόμα μία περίοδο δόξας. Το πολυκατάστημα έγινε στόχος εμπρηστικής επίθεσης και μέσα σε λίγες ώρες κάηκε από άκρη σ’ άκρη. Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει τότε η πρωτοεμφανιζόμενη «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης 1980», σημαίνοντας το τέλος εποχής για τον πιο αγαπημένο προορισμό της πόλης.
Στον έλεγχο του κράτους
Οι εργαζόμενοι μετά τον εμπρησμό προσπάθησαν να βοηθήσουν, ώστε η καμένη επιχείρηση να αναστηθεί, καθώς ο ιδιοκτήτης είχε καλλιεργήσει το σχεδόν οικογενειακό κλίμα μεταξύ τους. Είχε καθιερώσει μπόνους για όσους τηρούσαν την ώρα προσέλευσης ή έκοβαν το κάπνισμα, οργάνωνε εκδρομές για το προσωπικό και έκανε ακόμα και προξενιά για τους υπαλλήλους του. Παρότι, όμως, κατάφεραν να ξαναστήσουν την επιχείρηση, η εποχή της ακμής είχε τελειώσει, αφού το οικονομικό πλήγμα ήταν μη αναστρέψιμο. Το 1983 το «Μινιόν» πέρασε στον έλεγχο του κράτους, καθώς εντάχθηκε στο πρόγραμμα εξυγίανσης των προβληματικών επιχειρήσεων.
Στο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των εταιριών αυτών, που ξεκίνησε το 1991, ο ιδιοκτήτης, Γιάννης Γεωργακάς, κατάφερε να το ξαναπάρει στα χέρια του, μαζί με δύο ακόμα επιχειρηματίες. Ούτε αυτή η προσπάθεια ανάκαμψης του εμπορικού κέντρου, ωστόσο, ευοδώθηκε. Ο επιχειρηματίας ήταν πλέον σε μεγάλη ηλικία και αναγκάστηκε να αποχωρήσει με «το παιδί του» όπως αποκαλούσε το πολυκατάστημα, να πτωχεύει το 1998 και να κλείσει οριστικά. Τα εντυπωσιακά φώτα που κρέμονται από την οροφή στην είσοδο του νέου «Μινιόν» φωτίζουν πια την ιστορία και το εμβληματικό ακίνητο ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια δεύτερη ζωή…