Το ΙΒ παρέχεται από μικρό αριθμό ιδιωτικών σχολείων στην Ελλάδα, αν και διεθνώς υλοποιείται σε 6.000 σχολεία σε 150 χώρες.
«Ενα πρόγραμμα που δεν έχει παπαγαλία, σε διδάσκει πάρα πολλά πράγματα σε μια ηλικία που ακόμα διαμορφώνεται ο χαρακτήρας σου και καλλιεργεί την κριτική σκέψη», περιγράφει τη δική της εμπειρία στον «Ε.Τ.» της Κυριακής απόφοιτη του ΙΒ, η οποία πλέον διδάσκει το πρόγραμμα σε σχολείο της Ελλάδας. Η Ε.Ν. εξηγεί πώς τη δεκαετία του 2000 πήρε τη μεγάλη απόφαση να διαλέξει ένα «άγνωστο» πρόγραμμα, το οποίο αποκλειστικά θα την οδηγούσε σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.
«Σου ανοίγει πόρτες μόνο για το εξωτερικό και όχι για την Ελλάδα. Με τρόμαζε τότε το άγνωστο, όμως δεν μπορούσα να δω τον εαυτό μου να δίνει πανελλαδικές εξετάσεις. Δεν θα άλλαζα την επιλογή μου, γιατί το εν λόγω δίπλωμα σε προετοιμάζει γι’ αυτά που θα αντιμετωπίσεις στο εξωτερικό», εξηγεί.
Τα πλεονεκτήματα του ΙΒ
«Το ΙΒ είναι ένα πολύ δημοφιλές δίπλωμα στο εξωτερικό. Ενα πανεπιστήμιο του εξωτερικού σίγουρα θα βάλει σε προτεραιότητα τους υποψηφίους που το κατέχουν. Οχι, βέβαια, ότι δεν θα υπολογίσει και το απολυτήριο Λυκείου με υψηλό βαθμό. Το όφελος είναι, κυρίως, για τους μαθητές που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Από την ηλικία των 16 ετών μελετούν όλα τα μαθήματα στα αγγλικά, μαθαίνουν να γράφουν εργασίες 4.000 λέξεων, να δουλεύουν με βιβλιογραφία και πηγές. Πρακτικές που δεν είναι οικείες στον Ελληνα μαθητή, ο οποίος βρίσκεται κάποια στιγμή σε ένα πανεπιστήμιο της Αγγλίας για παράδειγμα, ανακαλύπτοντας ότι δεν έχει προετοιμαστεί γι’ αυτό το νέο εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο θα φοιτήσει», εξηγεί η Ε.Ν.
Η ίδια, ως καθηγήτρια του προγράμματος, περιγράφει μια εκπαιδευτική μεθοδολογία που πόρρω απέχει από αυτά που γνωρίζει ο Ελληνας μαθητής: «Το πρόγραμμα δεν διδάσκει ξεχωριστά τα επιστημονικά αντικείμενα αλλά μέσα από ενότητες. Οι μαθητές έχουν να επιλέξουν μεταξύ αντικειμένων όπως η κοινωνική ανθρωπολογία, τα οικονομικά, το περιβαλλοντικό σύστημα, πέραν των βασικών ενοτήτων που αφορούν τα μαθηματικά και τις γλώσσες. Γράφουν εργασίες 4.000 λέξεων ήδη από τη Β’ Λυκείου (ΙΒ1), ενώ στις υποχρεώσεις του είναι να αναπτύξουν δραστηριότητες, όπως αθλητισμό, εθελοντισμό, ζωγραφική, καθώς κάποια πανεπιστήμια, όπως τα αμερικανικά και τα ολλανδικά, δίνουν βαρύτητα σε δραστηριότητες που περιγράφουν την προσωπικότητα των υποψηφίων».
Σέλι: Γιατί έμπειροι διασώστες κρατούν επιφυλάξεις για την εκδοχή του νεαρού χιονοδρόμου;
Διαφορές υπάρχουν και στην αξιολόγηση των μαθητών, με τις τελικές εξετάσεις να μετράνε μόλις κατά 75%, ενώ το υπόλοιπο 25% αφορά εργασίες. Οι εκπαιδευτικοί έχουν ένα εγχειρίδιο, όμως τους προσφέρεται και η απόλυτη ελευθερία να διαμορφώσουν το μάθημά τους με δικές τους πηγές, καθώς στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων. Αλλωστε, τα θέματα στις τελικές εξετάσεις είναι κοινά για όλα τα παιδιά σε όλες τις χώρες.
Υλοποιείται μια «υπόσχεση» έπειτα από 30 έτη
Πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωσε, ενώ βρισκόταν ακόμα στη Γενεύη, ότι θα φέρει το ΙΒ στην Ελλάδα, ύστερα από 30 χρόνια που εκκρεμούσε αυτή η «υπόσχεση» από την Πολιτεία, με πιλοτική εφαρμογή σε πέντε πρότυπα σχολεία από τον Σεπτέμβριο του 2026. Στόχος είναι αυτό να επεκταθεί και στα 21 συνολικά πρότυπα σχολεία.
Η παροχή του προγράμματος θα είναι δωρεάν και θα δοθεί για πρώτη φορά η δυνατότητα σε μαθητές δημόσιου σχολείου να έχουν πρόσβαση σε ένα διεθνές δίπλωμα.
Στο εξωτερικό, όπως στις ΗΠΑ και τις σκανδιναβικές χώρες, το ΙΒ παρέχεται, κυρίως, σε δημόσια σχολεία, ενώ σε πολλές χώρες της Ευρώπης τα ιδιωτικά σχολεία πρωταγωνιστούν στην παροχή της εν λόγω υπηρεσίας.
Στην Ελλάδα, αν και η υπόσχεση για εφαρμογή του στο δημόσιο σχολείο μετράει 30 χρόνια, κανένας πρώην υπουργός δεν κατάφερε να το εφαρμόσει. Τα ιδιωτικά σχολεία, από την άλλη, ξεκίνησαν εδώ και πολλά χρόνια την υλοποίησή του, ενισχύοντας το διεθνές προφίλ τους, ενώ κάποια πιστοποιήθηκαν και στις τρεις βαθμίδες του, με εξειδικευμένο πρόγραμμα πιστοποιημένο από τον μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό International Baccalaureate Organization (IBO), το οποίο ξεκινάει από το Νηπιαγωγείο.