«Ανέφερα το συμβάν»
«Την ώρα που ξέσπασε η φωτιά ήμουν στην καμπίνα. Πήρα τηλέφωνο αμέσως όλες τις αρμόδιες Αρχές, ανέφερα το συμβάν, ωστόσο δεν γνωρίζω τίποτα σχετικά με το ποιος το προκάλεσε, δεν έχω εμπλακεί σε τίποτα», φέρεται να υποστηρίζει μιλώντας στο περιβάλλον του ο πλοίαρχος της θαλαμηγού. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχα περιστατικά, οι νομικές ευθύνες βαραίνουν τον πλοίαρχο και όχι τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος, όπως συνέβη στην προκειμένη περίπτωση. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, απαγορεύεται απολύτως η ρίψη πυροτεχνημάτων, ακόμα και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.
Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σκάφος, δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη πυρίτιδας, ενώ τα φωτιστικά σήματα (πυροτεχνήματα) της θαλαμηγού φαίνεται να είναι άθικτα, κάτι που όμως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπήρχαν επιπλέον βεγγαλικά. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν μετά το αγκυροβόλιο της θαλαμηγού στη μαρίνα της Βουλιαγμένης και δεν αποκλείεται στο χρόνο που μεσολάβησε να χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία.
Η λίστα προτιμήσεων
Οι δεκαεπτά ευκατάστατοι μισθωτές της θαλαμηγού από το Καζακστάν, επικαλούμενοι ότι βρίσκονται για ολιγοήμερες διακοπές και ότι είχαν βγάλει εισιτήρια επιστροφής, έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ελλάδα, χωρίς να τους ασκηθεί κάποια δίωξη και πιθανότατα χωρίς να γίνει έλεγχος στα κινητά τους τηλέφωνα. Οπως τονίζουν εργαζόμενοι στο χώρο, στις μισθώσεις τέτοιων σκαφών οι υποψήφιοι συνηθίζουν να υποβάλλουν στην εταιρεία έγγραφο με τις… ιδιαίτερες ψυχαγωγικές προτιμήσεις τους, στο οποίο δεν αποκλείεται να αναγραφόταν και η χρήση των πυροτεχνημάτων. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι Αρχές έχουν εντοπίσει τον αποκαλούμενο «Κατάλογο Προτιμήσεων».
Άνω Λιόσια: Συνελήφθη 27χρονος που προέβη σε άσκοπους πυροβολισμούς
«Κατάφεραν να κάψουν 300 στρέμματα. Χρειαστήκαμε 6 εναέρια μέσα και δύο ομάδες δασοκομάντος για να την αντιμετωπίσουμε, δυνάμεις που έλειψαν από άλλα μέτωπα», ανέφερε μιλώντας στο OPEN ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, προσθέτοντας: «Μετά την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα προβλέπεται ποινή 10 έως 20 χρόνια κάθειρξη για όσους βάλουν φωτιά και χαθεί μια ζωή ή προκληθεί οικολογική καταστροφή».
Σε Λούτσα και Πάρνηθα
Το περιστατικό της Υδρας, όμως, δεν ήταν το μόνο, στο οποίο καταγράφηκε επικίνδυνη χρήση πυροτεχνημάτων, εν μέσω «κόκκινου» συναγερμού για πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς. Ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μαρκοπούλου βεβαίωσαν πρόστιμο 3.000 ευρώ σε ασυνείδητο πολίτη, που εκτόξευσε βεγγαλικά στην παραλία του Αγίου Νικολάου στη Λούτσα, δίπλα από το δάσος. Την ίδια ώρα, βίντεο – ντοκουμέντο, που έφερε στη δημοσιότητα ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA, καταγράφει πυροτεχνήματα στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας, τόσο το βράδυ της Παρασκευής όσο και το Σάββατο, μέρες όπου η Αττική βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού, λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς. Τις απαγορεύσεις φέρεται να αγνόησαν, διοργανωτές δεξιώσεων στη Βαρυμπόμπη.
Τριήμερο… φωτιά
Μέσα σε μόλις τρία 24ωρα, από το Σάββατο μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας, 141 αγροτοδασικές πυρκαγιές απασχόλησαν τις δυνάμεις πυρόσβεσης σε διαφορετικές περιοχές. Το «μπαράζ» ενάρξεων καταγράφηκε παρά το γεγονός ότι επικρατούσαν ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες και υπήρχε χαμηλός ή μέσος κίνδυνος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σύμφωνα με το χάρτη της Πολιτικής Προστασίας. Σε μια από αυτές, στην Αρχαία Πύδνα Πιερίας, η φωτιά που ξεκίνησε σε ένα αυτοκίνητο γρήγορα επεκτάθηκε σε δέντρα και απείλησε το παραλιακό μέτωπο, πριν τελικά οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις προλάβουν τα χειρότερα.