Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σημάνει συναγερμό για ξέσπασμα μεταδοτικών ασθενειών και απαιτεί προσοχή και επαγρύπνηση. Οι χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες βρίσκονται και αυτές σε αυξημένο κίνδυνο για νοσήματα, κατά βάση στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), τα Ηνωμένα Εθνη, η Unicef και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσαν για την αξιολόγηση του κινδύνου και τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε σημεία διέλευσης προσφύγων αλλά και στα κέντρα φιλοξενίας των χωρών της Ε.Ε.
Στο εγχειρίδιο αυτό περιλαμβάνονται αναλυτικές οδηγίες για διαφορετικού επιπέδου κίνηση και διαμονή προσφύγων. Η πρώτη κατηγορία είναι τόποι άφιξης και εξόδου, τα σημεία διέλευσης, τα σημεία συγκέντρωσης (σταθμοί λεωφορείων/ τρένων), συνοριακές διελεύσεις και κέντρα υποδοχής με διάστημα διαμονής 0 έως 12 ωρών.
Τοποθεσίες υποδοχής και χώροι διέλευσης από μία έως 10 ημέρες αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία υγειονομικής φροντίδας, όπως και τα συλλογικά κέντρα φιλοξενίας με διαμονή μεγαλύτερη από δέκα ημέρες, όπως ορίζονται από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις.
Στην τελευταία περίπτωση, της μακροχρόνιας διαμονής σε κέντρα φιλοξενίας, οι οικογένειες πρέπει να μένουν μαζί και ξεχωριστά από άλλους πρόσφυγες, σύμφωνα με όσα ορίζει ο οδηγός και το φαγητό πρέπει να παρασκευάζεται από τις οικογένειες μεμονωμένα. Μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της ψύξης είναι απαραίτητο να λαμβάνονται, ενώ μεταξύ άλλων είναι αναγκαίο να υπάρχουν προσβάσιμα κιτ με υγειονομικό υλικό και 24ωρη υπηρεσία ασθενοφόρων.
Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει σύντομη τεχνική καθοδήγηση για τις χώρες υποδοχής με συγκεκριμένα ζητήματα δημόσιας Υγείας: πρότυπα διαμονής, παροχή νερού, τουαλέτες, πλυντήριο, ντους, μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων και διαχείριση στερεών αποβλήτων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, χθες (6/6) στην Ελλάδα εισήλθαν 331 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 69 ανήλικοι.
Αναλυτικά:
Λούνα παρκ στη Χαλκιδική: «Αν είχα ενημερωθεί θα το σφράγιζα εκείνη τη στιγμή» είπε η Δήμαρχος Κασσάνδρας
Από τον Προμαχώνα: 83
Από Ευζώνους: 43
Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 87
Στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” αφίχθησαν 59, στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” 20 και στα λοιπά αεροδρόμια 39.
Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 35.069 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 8.742 ανήλικοι.
Ειδήσεις σήμερα
Επίδομα ρεύματος Power Pass: Δέκα ερωτήσεις – απαντήσεις για τους δικαιούχους και την διαδικασία
Tρόμος στην πτήση Αθήνα- Θεσσαλονίκη: Η διπλή προσπάθεια προσγείωσης και το «ευχαριστώ» στον πιλότο