Οι ανταποκριτές του EΡΤNews στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μας δίνουν την εικόνα που επικρατεί σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Βρετανία.
Γαλλία: Μια γυναικοκτονία ανά 3 μέρες
Στη Γαλλία, οι απειλές και μηνύσεις για ενδοοικογενειακή βία αντιμετωπίζονται ως προτεραιότητα για την αστυνομία και δικαστικές αρχές. Όμως οι ενδοοικογενειακές τραγωδίες δεν μειώνονται σημαντικά. Κάθε χρόνο, μια γυναικοκτονία διαδραματίζεται ανά 3 μέρες, κατα μέσο όρο, στη Γαλλία. Συμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η χώρα απαριθμούσε 94 γυναικοκτονίες το 2023 εναντι 118 το 2022.
Γερμανία: Κάθε μέρα γίνεται μια απόπειρα – Αντιμετωπίζεται ως ανθρωποκτονία
Στη Γερμανία των 80 εκατομμυρίων κατοίκων, μία γυναίκα πεθαίνει κάθε τρεις ημέρες, από το χέρι του συντρόφου ή του πρώην συντρόφου της. Και κάθε μέρα γίνεται μια απόπειρα γυναικοκτονίας. Ο γερμανικός ποινικός κώδικας δεν προβλέπει ξεχωριστό αδίκημα γυναικοκτονίας. Την αντιμετωπίζει ως ανθρωποκτονία από πρόθεση και πρόκληση σωματικής βλάβης με συνέπεια το θάνατο.
Η στατιστική δείχνει ότι γυναίκες θύματα συντρόφων τους κυμαίνονται από 135 το 2015 μέχρι 113 το 2021. Αλλά επειδή δεν ορίζεται αδίκημα βίας με βάση το φύλο, είναι δύσκολη η συστηματική παρακολούθηση. Και τα επίσημα στοιχεία είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου.
Σοκ: Έβαλε φωτιά σε μπαρ επειδή τσακώθηκε με το προσωπικό - 11 νεκροί από την τραγωδία στο Βιετνάμ
Ισπανία: Νόμος για τη σεξιστική βία – Αυξάνει τις ποινές όταν το θύμα είναι γυναίκα
Στην Ισπανία, ισχύει εδώ και είκοσι χρόνια, ο νόμος για την σεξιστική βία, ο οποίος αυξάνει την ποινή όταν σε μία ανθρωποκτονία το θύμα είναι γυναίκα.
Κι αυτό γιατί θεωρείται ότι αποτελεί μορφή βίας που στρέφεται εναντίον των γυναικών αποκλειστικά γιατί είναι γυναίκες. Ο νόμος θεωρείται πρωτοποριακός και είναι διαφορετικός από τον νόμο για την ενδοοικογενειακή βία. Τα θύματα προστατεύονται με την εθνική γραμμή που δεν αφήνει ίχνη, με δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια κέντρα κακοποιημένων γυναικών, με ψυχολογική και νομική υποστήριξη, στέγη, τροφή, ακόμα και εργασία αλλά κυρίως εχεμύθεια. Από το 2003 που γίνεται καταγραφή στοιχείων, οι γυναικοκτονίες στην Ισπανία φθάνουν τις 1.247.
Ιταλία: Μάστιγα οι γυναικοκτονίες – Μία κάθε τεσσερις ημέρες
Στην Ιταλία, με μέσω όρο περίπου 1 δολοφονία κάθε 4 ημέρες, οι γυναικοκτονίες αποτελούν κυριολεκτική μάστιγα, κάθε φορά με μεγάλο προβληματισμό της κοινής γνώμης. Με πρόσφατο παράδειγμα τη δολοφονία της 22χρονης Τζούλια Τσεκετίν από τον συνομήλικο πρώην σύντροφό της το περασμένο Νοέμβριο, τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους. Για το 2023, το Ιταλικό ΥΠΕΣ κατέγραψε 113 γυναικοκτονίες από πρόθεση, ενώ φέτος, το πρώτο δίμηνο του 2024, καταγράφηκαν 20 γυναικοκτονίες, εκ των οποίων οι 18 στην οικογενειακή/συναισθηματική σφαίρα, και από αυτές οι 8 βρήκαν το θάνατο από χέρια του συντρόφου/πρώην συντρόφου τους.
Βέλγιο: Ένα βήμα πριν από τον πρώτο νόμο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών η ΕΕ
Ένα βήμα πριν από τον πρώτο νόμο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας βρίσκεται η ΕΕ μετά την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θα ποινικοποιούνται τόσο ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων όσο και ο αναγκαστικός γάμος. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται η κοινή χρήση προσωπικών φωτογραφιών χωρίς συναίνεση αλλά και η υποκίνηση μίσους και βίας μέσω διαδικτύου. Διαφωνία υπήρξε για τον βιασμό. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχουν ειδικά κέντρα όπως κέντρα βιασμού, αλλά και εθνική γραμμή στην οποία τα θύματα θα απευθύνονται.
Βρετανία: Μία γυναίκα σκοτώνεται από άνδρα κάθε τρεις ημέρες
Στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά μέσο όρο μία γυναίκα σκοτώνεται από έναν άνδρα κάθε τρεις ημέρες. Ωστόσο δεν υπάρχει ορισμός της γυναικοκτονίας στο ποινικό δίκαιο. Μία συλλογή υπογραφών το 2021 για τη ποινικοποίηση της γυναικοκτονίας απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι δεν ήταν σαφές τι ζητά από την Βουλή καθώς η δολοφονία αποτελεί ήδη αδίκημα. Ο αριθμός των γυναικών που σκοτώνονται από άνδρες κυμαίνεται μεταξύ 124 και 168 ετησίως. Κατά μέσο όρο, το 62% αυτών των γυναικών έχουν σκοτωθεί από έναν νυν ή πρώην σύντροφο.