Το ξύπνημα του Εγκέλαδου προκάλεσε αναστάτωση σε πολλούς κατοίκους, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα και ζημιές, με τους σεισμολόγους να εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την εξέλιξη του φαινομένου.
Χθες το απόγευμα οι ντόπιοι και οι επισκέπτες στην περιοχή αισθάνθηκαν ακόμη έναν ισχυρό σεισμό εντάσεως 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ανδραβίδας με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.
«Σεισμός 4,7 πριν λίγο στην Ανδραβίδα εκεί που είχαμε 4,9. Μεσολάβησαν πολλοί μικρότερων μεγεθών. Ισως βρισκόμαστε σε μετασεισμική ακολουθία», έγραψε αμέσως μετά ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Το επίκεντρο του σεισμού που σημειώθηκε το Σάββατο στις 20:34, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ανδραβίδας και είχε εστιακό βάθος 14 χιλιόμετρα.
Οπως ανέφεραν μαρτυρίες, ο σεισμός είχε διάρκεια, κράτησε για αρκετά δευτερόλεπτα και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νότιο τμήμα του Νομού Ηλείας, ενώ οι κάτοικοι στην περιοχή του Πύργου είχαν την αίσθηση μιας πολύ μεγαλύτερης δόνησης από το μέγεθος που ανακοινώθηκε. Αισθητός έγινε επίσης στη Ζάκυνθο και την Αχαΐα, ενώ βάσει μαρτυριών στο Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) «κουνήθηκαν» και στη Μεσσηνία, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Κεφαλλονιά και τη Λευκάδα.
Εως και χθες το φαινόμενο εξελίσσονταν ομαλά, με δεκάδες μετασεισμούς να καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή.
Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Κω
«Δεν ανησυχούμε. Τα κτίρια σε Ηλεία και Ζάκυνθο αντέχουν μεγαλύτερους σεισμούς, είναι πιο καινούργια και σύμφωνα με τις αντισεισμικές προδιαγραφές, μετά τις καταστροφές τη δεκαετία του ’90», ανέφερε (ΣΚΑΪ) o καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας.
Ο κ. Λέκκας εξήγησε οτι πρόκειται για μία περιοχή με υψηλή σεισμικότητα, ίσως από τις πιο μεγάλες στην Ελλάδα, την οποία οι επιστήμονες παρακολουθούν συνεχώς στενά. Από χθες το βράδυ μάλιστα έχουν γίνει 58 μετασεισμοί, μικρότερου μεγέθους από τον αρχικό, και ο καθηγητής εμφανίστηκε καθησυχαστικός.
«Κατά πάσα πιθανότητα ο προχθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός», σημείωσε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών.
Απο την πλευρά του, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Ακης Τσελέντης, σε διαδικτυακή του ανάρτηση επεσήμανε ότι είναι αρκετά νωρίς για να γίνει εκτίμηση ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.
«Στις 20:34 καταγράψαμε μια σεισμική δόνηση 4,9 ρίχτερ 10 χλμ. ΝΔ. της Ανδραβίδας με μικρό εστιακό βάθος 10 χλμ. Θα ακολουθήσουν σίγουρα πάρα πολλοί μικρότεροι (μετα)σεισμοί που θα γίνονται πολύ αισθητοί. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε με σιγουριά 100% ότι ήταν ο κύριος σεισμός, αν και αυτό είναι το πλέον πιθανό. Λαμβάνετε τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης», έγραψε χαρακτηριστικά, λίγο μετά τη σεισμική δόνηση.