Για «ψευδαίσθηση ησυχίας» έκανε λόγο ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ, καθηγητής Κώστας Παπαζάχος, αναφερόμενος στη μετασεισμική ακολουθία στα Ψαχνά Ευβοίας. Μιλώντας στον «Ε.Τ.», τόνισε ότι είναι «τραγικά σπάνιο» σεισμός τέτοιου μεγέθους να έχει μετασεισμούς μόνο 3,5 ρίχτερ και εκτίμησε ότι πρέπει να παρέλθει χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων για να μελετηθεί το φαινόμενο και να βγουν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το αν ο προχθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος.
«Ψευδαίσθηση ησυχίας»
«Με τη συμπλήρωση 24 ωρών από την ισχυρή δόνηση, παρατηρούμε μία… ησυχία. Ή καλύτερα μία ψευδαίσθηση ησυχίας. Είναι τραγικά σπάνιο να έχει ένας τέτοιος σεισμός μόνο μετασεισμούς 3,5 ρίχτερ. Θα πρέπει να είναι πολύ ‘πληγωμένο’ το ρήγμα και να πληρούνται και άλλες προϋποθέσεις για να κάνει μόνο τόσο μικρούς μετασεισμούς. Λογικά, η μετασεισμική ακολουθία αναμένεται να είναι πιο ‘πλούσια’ και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν μετασεισμό 4,5 ρίχτερ, τις επόμενες δύο εβδομάδες. Αυτός είναι και ο χρονικός ορίζοντας που θα μας επιτρέψει να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το αν ο προχθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος ή όχι», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για μία πιθανή διασύνδεση των σεισμών στη Νότια Εύβοια και τα Ψαχνά, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υπαρκτή, τονίζοντας ότι πιθανότατα οι δονήσεις της Νότιας Εύβοιας βοήθησαν στην εκδήλωση του προχθεσινού σεισμού στα Ψαχνά.
Σεισμός: Τα έξι βασικά συμπεράσματα μετά τα 4,9 ρίχτερ
Καθησυχαστικός για το σεισμό στην Εύβοια εμφανίστηκε και ο Ακης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού αναφέρει τα έξι βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν μέχρι στιγμής, με σημαντικότερο εξ αυτών ότι η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό είναι πολύ μικρή.
1.Η έως τώρα εξέλιξη της (μετα)σεισμικής ακολουθίας είναι απόλυτα φυσιολογική
2.Με βάση τα χαρακτηριστικά της μετασεισμικής ακολουθίας η πιθανότητα να ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός είναι πολύ μικρή. Βέβαια στη Σεισμολογία και τη φύση δεν υπάρχουν πιθανότητες 100%!
3.Είναι σίγουρο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν (και πρέπει) μετασεισμοί της τάξης του 4 οι οποίοι θα γίνουν αρκετά αισθητοί.
4.Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση με το σεισμό της Νότιας Εύβοιας.
5.Δεν παρατηρήσαμε καμία μετανάστευση επικέντρων (άρα και ενεργοποίηση) κάποιου μεγάλου γειτονικού ρήγματος.
6.Οι κάτοικοι πρέπει να ακολουθούν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης
Σεισμός στην Εύβοια: Καθησυχαστικό μεν, αλλά… το πόρισμα
Το πόρισμα για το σεισμό στα Ψαχνά Ευβοίας είναι μεν καθησυχαστικό, αλλά υπάρχουν ζώνες της περιοχής που μπορούν να δώσουν μεγαλύτερα μεγέθη. Αυτά τα δεδομένα εμπεριέχονται στο πόρισμα της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου του ΟΑΣΠ, η οποία συνεδρίασε αμέσως μετά το σεισμό των 4,9 ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης.
Στο πόρισμα αναφέρεται ότι η περιοχή των Ψαχνών, με βάση το ιστορικό της, χαρακτηρίζεται από μέση σεισμικότητα. Επισημαίνεται επίσης ότι, παρόλο που η πιθανότητα να εκδηλωθεί σεισμός μεγαλύτερου μεγέθους είναι σχετικά μικρή, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ρηξιγενής ζώνη Α-Δ που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή έχει ικανό σεισμικό δυναμικό για μεγαλύτερα μεγέθη. Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων, η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται κυρίως προς τα δυτικά του επίκεντρου του σεισμού μεγέθους 4,9 ρίχτερ και ακολουθεί τη ρηξιγενή ζώνη Α-Δ. Η διάσταση της σεισμικής ακολουθίας είναι 3-4 χλμ. και είναι συμβατή με το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού της ακολουθίας.
Εως τώρα έχουν καταγραφεί 100 μετασεισμοί μέχρι 3,5 ρίχτερ, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για μία κανονική σεισμική ακολουθία, η διάσταση της οποίας δεν δίνει ενδείξεις μεγαλύτερου σεισμού. Υπάρχει η πιθανότητα ενός ισχυρού μετασεισμού, που μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 4-4,3 ρίχτερ.
Ζημιές
Τα αρμόδια κλιμάκια μηχανολόγων-μηχανικών έχουν καταγράψει πάνω από 70 οικίες που έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμες και συστήνεται στους πολίτες να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή είναι κατασκευές υψηλής τρωτότητας, ενώ προτείνεται να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό.
Από την ανάλυση των δεδομένων είναι φανερό ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Παράλληλα, η Επιτροπή συνέστηνε στις υπηρεσίες να εφαρμόσουν ό,τι ορίζεται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Αμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών με την κωδική ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2», λαμβάνοντας υπόψη και τις οδηγίες του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθώς και του ΟΑΣΠ.