«Η εικόνα που θα έχουμε από τους πρωτοβάθμιους ελέγχους δεν θα χωρίζεται σε σχολεία κατάλληλα ή ακατάλληλα αλλά σε 10 επίπεδα τα οποία θα δείχνουν τις προτεραιότητες σε ΟΑΣΠ, υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και κράτος. Αρχίζουμε από την τελευταία κατηγορία και βλέπουμε τι θέλει το κάθε σχολείο, αν μπορεί να επισκευαστεί, αν τα χρήματα είναι πάρα πολλά κ.λπ. Αυτή η εικόνα θα υποδείξει και τις προτεραιότητες που θα βάλουμε ως χώρα για τα σχολεία. Για παράδειγμα, στον Τύρναβο που έγινε ο σεισμός το 2020, ήταν ένα παλιό σχολείο που ήθελε 700.000 ευρώ για να επισκευαστεί. Οταν ρωτήσαμε πόσους μαθητές έχει, μας είπαν πως το χωριό έχει 30 μαθητές, οι οποίοι θα μπορούσαν να στεγαστούν σε δύο άλλες αίθουσες που θα κόστιζαν 40.000 ευρώ», τονίζει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο σεισμός στην Τουρκία επέσπευσε τις ήδη προχωρημένες διαβουλεύσεις για τους πρωτοβάθμιους προσεισμικούς ελέγχους. Αυτό που έχει αποφασιστεί είναι να γίνουν δύο δράσεις. Η πρώτη δράση που τρέχει είναι η δομική τρωτότητα των σχολείων, δηλαδή το να είναι στατικά επαρκή και να μη διατρέχουν κίνδυνο από σεισμούς ή άλλα φυσικά φαινόμενα. Οι έλεγχοι θα γίνουν υποχρεωτικά για όλα τα δημόσια σχολεία της χώρας και τα δεδομένα που θα προκύπτουν θα μεταφέρονται ψηφιακά στο κέντρο δεδομένων που υπάρχει στον ΟΑΣΠ. Τι γίνεται όμως αν υπάρξει λάθος; Οπως εξήγησε ο καθηγητής, αν κάποιος μηχανικός καταγράψει κάτι μη ορθό, θα το βγάζει αμέσως στο σύστημα και θα καλείται να πραγματοποιεί τον έλεγχο από την αρχή.
Η συγκεκριμένη δράση υποστηρίζεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα στοιχίσει 35 εκατ. ευρώ, και συμμετέχουν ο ΟΑΣΠ, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, η ΚΕΔΕ και το ΤΕΕ.
ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Σεισμός: Εκπαίδευση μαθητών, καθηγητών
Μπορεί το πρώτο και ίσως το κυριότερο βήμα να είναι τα ασφαλή κτίρια, ωστόσο εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει η εκπαίδευση τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη σεισμική δόνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη σε 40 σχολεία της Θεσσαλίας «τρέχει» πιλοτικό πρόγραμμα μέσω του οποίου καθηγητές και μαθητές εκπαιδεύονται για τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να ανταποκρίνονται στα φυσικά φαινόμενα.
«Η δεύτερη δράση αφορά στην ασφάλεια των σχολείων σε όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή στη μη δομική τρωτότητα, η οποία έχει να κάνει με τον έλεγχο μες στο σχολείο, όπως το να μην υπάρχουν δίοδοι ασφαλείας, να μην ανοίγουν πόρτες, να σπάσουν τζάμια, να πέσουν πίνακες κ.λπ. Ετσι, η δράση αφορά στην εκπαίδευση καθηγητών και μαθητών αλλά και την προετοιμασία σχεδίων ετοιμότητας. Εχει ξεκινήσει πιλοτικά σε 40 σχολεία στη Θεσσαλία και στη συνέχεια θα γίνει σε όλα τα σχολεία της χώρας. Ανάλογα με το πού βρίσκονται τα σχολεία θα εκπαιδεύονται για φωτιές, σεισμούς, τσουνάμι, κατολισθήσεις. Στη Σαντορίνη για παράδειγμα θα πάμε να τους εκπαιδεύσουμε για τον ηφαιστειακό κίνδυνο στο σεισμό, σε δασικές περιοχές για πυρκαγιές, σε ορεινές για κατολισθήσεις», εξηγεί ο κ. Λέκκας στον «Ε.Τ.», συμπληρώνοντας ότι από τον Σεπτέμβριο θα γίνει πρόταση για όλα τα σχολεία της χώρας.
ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Σεισμός: Η πλειονότητα των κτιρίων είναι πριν από το 2000
Μετά τα σχολεία, θα ελεγχθούν και 2.500 νοσοκομεία τα οποία κατασκευάστηκαν πριν το 1985. Μέχρι σήμερα, έχει γίνει έλεγχος σε όλες τις σχολικές μονάδες που κατασκευάστηκαν πριν το 1953, σε σεισμικές περιοχές ζώνης 3 όπως στην Κεφαλλονιά, τη Ζάκυνθο, τη Λευκάδα, την Αιτωλοακαρνανία κ.ά., καθώς και σε σχολεία που κατασκευάστηκαν πριν το 1985 σε Σάμο, Λέσβο και Χίο.
Αντίθετα, 4.200 σχολικές μονάδες οι οποίες αντιστοιχούν σε 9.000 κτίρια και έχουν κατασκευαστεί το διάστημα 1960-1985 δεν έχουν ελεγχθεί. Τι δείχνουν όμως αναλυτικά τα στοιχεία κατασκευών; Το 28% των σχολείων έχει κατασκευαστεί πριν το 1959, το 33% μεταξύ 1955-1984, το 19% μεταξύ 1985-1994, το 12% μεταξύ 1995-2000, το 6% μετά το 2000, ενώ όσον αφορά στο 2% είναι άγνωστο πότε ανεγέρθηκε.
Οσον αφορά στα νοσηλευτήρια, το 20% κατασκευάστηκε πριν το 1959, το 47% μεταξύ 1959-1984, το 21% μεταξύ 1985-1994, το 6% μεταξύ 1995-2000, το 5% μετά το 2000, ενώ όσον αφορά στο 1% είναι άγνωστο πότε κατασκευάστηκε.
Ειδήσεις σήμερα
Κως: Συνελήφθη αλλοδαπός για την υπόθεση εξαφάνισης της 27χρονης Πολωνής
Πάτρα: Μητέρα εντοπίστηκε νεκρή στο σπίτι – Ήταν για ώρες με το 4χρονο παιδί της