Το φαινόμενο, όπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, «ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου και μέχρι και σήμερα υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα εντάθηκε από το Σάββατο και συνεχίζεται με πολύ έντονο ρυθμό. Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν και τα μεγέθη των σεισμών καθώς το Σάββατο το πρωί είχαμε 3,6 ρίχτερ, πήγε στο 3,9 μετά στο 4,1 και έφτασε ακόμα και στο 4,7. Επιπλέον, έχουμε και μία μετατόπιση των επικέντρων προς τα βορειοανατολικά που σημαίνει πρακτικά ότι το μήκος του ρήγματος που έχει ενεργοποιηθεί, έχει μεγαλώσει».
Συγκεκριμένα, από τις 24 Ιανουαρίου έως και χθες είχαν γίνει περισσότεροι από 380 σεισμοί. Μάλιστα, άνω του μεγέθους των 3 ρίχτερ είναι οι 85, ενώ τα τελευταία 24ώρα έχουν γίνει και 10 σεισμοί με μεγέθη άνω των 4 ρίχτερ, με τον μεγαλύτερο στο μέγεθος των 4,7.
Παρότι το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο κ. Παπαδόπουλος διευκρινίζει πως τα χαρακτηριστικά των σεισμών αυτών, «είναι καθαρά τεκτονικά και όχι ηφαιστειακά – τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Ετσι, δεν έχει αυξηθεί ο ηφαιστειακός κίνδυνος» εξηγεί και προσθέτει πως «σημαντικό είναι να σημειώσουμε ότι όλη αυτή η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται σε υποθαλάσσιο περιβάλλον και σε αρκετά σημαντικές αποστάσεις από τα νησιά».
Ερωτηθείς για τη σεισμική δραστηριότητα που είχε καταγραφεί το 2011 – 2012 και αν υπάρχει συσχετισμός με την τωρινή κατάσταση, επισήμανε ότι «δεν ήταν παρόμοια τα χαρακτηριστικά, γιατί τότε υπήρξε έντονη σεισμική δραστηριότητα αλλά ταυτόχρονα είχαμε ενδείξεις και για ηφαιστειακή δραστηριοποίηση στο εσωτερικό, χωρίς έκρηξη. Προς το παρόν δεν έχουμε ενδείξεις ηφαιστειακής δραστηριότητας στο εσωτερικό, άρα δεν είναι η ίδια δραστηριότητα, με τότε» ξεκαθάρισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Στο νησί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ
Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, βρίσκεται από το μεσημέρι της Κυριακής στο νησί της Σαντορίνης, πραγματοποιώντας αυτοψία στην περιοχή.
Ο καθηγητής, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι η περιοχή μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι και 5,5 ρίχτερ», διαχωρίζοντάς την έτσι κατηγορηματικά από τον μεγάλο σεισμό της Ιερισσού, 7,1 Ρίχτερ το 1932. «Στην ακραία του περίπτωση η σεισμική ακολουθία που παρατηρείται στη περιοχή μπορεί να δώσει μέχρι και 5 με 5,5 ρίχτερ, μια δόνηση που δεν μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις στο νησί της Σαντορίνης», δήλωσε ο κ. Λέκκας.
«|Συστήνεται οι πολίτες να μη διαμένουν σε παλαιά κτίρια, σε περίπτωση ισχυρής δόνησης να μην πλησιάζουν τις ακτές, να μην πανικοβάλλονται και να υπακούουν στις Αρχές», είπε.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ
Συνολάκης: Δεν αποκλείεται μικρή έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης - «Πάνω από 500 δονήσεις τις τελευταίες ημέρες»
Οι δεκάδες σεισμικές δονήσεις μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού με τη μεγαλύτερη να έχει μέγεθος 4,7 ρίχτερ ανάγκασαν σε εκ νέου έκτακτη συνεδρίαση τη Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, προκειμένου να επανεκτιμήσουν την σεισμική δραστηριότητα.
Τα μέτρα που αρχικά πρότειναν οι επιστήμονες το Σάββατο ήταν οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους, να αποφεύγουν την πρόσβαση και την παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού Λιμένα Φηρών και σήμερα να μείνουν κλειστά τα σχολεία.
Χθες, ωστόσο, ζητήθηκε μεταξύ άλλων να προχωρήσουν και στο άδειασμα των πισινών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σαντορίνη έχει σπεύσει, ήδη, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, χειριστές drones αλλά και εναέριοι διασώστες.
Αναλυτικότερα, τα νέα μέτρα προβλέπουν οι πολίτες:
– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων
– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια
– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
– να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα
– να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης
Επίσης, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ιο και Αμοργό.
Να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση και της δεύτερης συνεδρίασης, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των επιτροπών ότι η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση, η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48ωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού και ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του υπουργού, Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ο σεισμός του 1956
Μετά το μπαράζ των σεισμών στις Κυκλάδες οι κάτοικοι των νησιών εμφανίζονται ταραγμένοι και φοβισμένοι για ενδεχόμενο ισχυρό χτύπημα. Οι Αρχές βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή, ενώ σε κάποιους ξυπνούν μνήμες από το 1956 και τον σεισμό των 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που άφησε πίσω του 53 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες, προκάλεσε τσουνάμι και καταχωρίστηκε ως ο μεγαλύτερος σεισμός στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα.
Ο σεισμός σημειώθηκε συγκεκριμένα τα ξημερώματα στις 9 Ιουλίου 1956, στις 5:11. Ο σεισμός έπληξε κατά βάση τη Σαντορίνη, όπου καταμετρήθηκαν 53 νεκροί και καταγράφηκαν οι σοβαρότερες ζημιές. Το 35% των σπιτιών κατέρρευσε και το 45% παρουσίασε μεγάλες ή μικρές ζημιές. Ολοσχερώς καταστράφηκαν σχεδόν όλα τα δημόσια κτίρια. Εκτός από τη Σαντορίνη, σοβαρές βλάβες υπέστησαν τα νησιά Αμοργός, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ιος, Πάρος, Νάξος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος και Λειψοί. Συνολικά, καταστράφηκαν 529 σπίτια, 1.482 έπαθαν σοβαρές βλάβες και 1.750 ελαφρές. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 100.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ
«Οι πολίτες να ακολουθούν τις συμβουλές των ειδικών»
Είναι προληπτικά -ανέφερε χθες, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας- τα μέτρα που ελήφθησαν για τη Σαντορίνη, έπειτα από την έντονη σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται τα τελευταία 24ωρα, μετά το πέρας της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες.
«Ενημερώθηκαν όλοι οι παριστάμενοι από την επιστημονική ομάδα. Εξετάζονται όλα τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας. Τα μέτρα είναι προληπτικά, συνεδριάζει συνεχώς η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου και υπάρχει εγρήγορση. Οι πολίτες να ακολουθούν τις συμβουλές των ειδικών. Θερμή παράκληση προς όλους: να δώσουμε βήμα στους επιστήμονες, στους ειδικούς που γνωρίζουν όλα τα γεγονότα», τόνισε ο υπουργός.
Εκτός από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δημήτρης Χούπης, ο Θανάσης Γκανάς του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης. Μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Σαντορίνη συμμετείχαν επίσης ο Ευθύμης Λέκκας και ο Κώστας Παπαζάχος.