Στα ναυπηγεία αναμένεται να απασχοληθούν 600 εργαζόμενοι, τους πρώτους 6 μήνες λειτουργίας τους υπό το νέο καθεστώς. Εως το τέλος του τρίτου έτους λειτουργίας, ο συνολικός αριθμός εργαζομένων εκτιμάται πως θα υπερβεί τις 2.000 (1.000 στην εμπορική και 1.000 στην αμυντική εταιρία).
Η επανεκκίνηση των ναυπηγείων υπολογίζεται ότι, κατά τα επόμενα 25 έτη, θα ενισχύσει περαιτέρω την ελληνική οικονομία, διοχετεύοντας σε εγχώριους προμηθευτές και στην ευρύτερη ελληνική βιομηχανία κεφάλαια ύψους 1,6 – 1,8 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, όσον αφορά στο ν/σ επιδιώκει την παροχή εξουσιοδότησης στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την ενιαία συμμετοχή του Δημοσίου ως πιστωτή στην επιχειρούμενη εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.
Η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ξεκινάει σήμερα το μεσημέρι, ενώ η ψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται κατά την έναρξη των εργασιών της, στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Τι προβλέπει
Το σχέδιο εξυγίανσης εκπονείται σε συνεργασία με την εταιρία ONEX, του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία, Πάνου Ξενοκώστα, με τη χρηματοδότηση της αμερικανικής DFC (επενδυτικός βραχίονας της κυβέρνησης των ΗΠΑ).
Στο πλαίσιο του σχεδίου προβλέπεται η δημιουργία δύο νέων εταιριών (εμπορική και αμυντική), οι οποίες θα αναλάβουν το μεταβιβαζόμενο ενεργητικό και παθητικό της «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας Ανώνυμος Εταιρεία (ΝΒΕΕ)». Στις εταιρίες θα μεταφερθούν οφειλές ύψους 211,89 εκατ. ευρώ, από τα 419,28 εκατ. ευρώ, που είναι το σύνολο των οφειλών των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ο ΕΦΚΑ θα λάβει 5,76 εκατ. ευρώ, το ελληνικό Δημόσιο 1,89 εκατ. ευρώ, το Πολεμικό Ναυτικό το σύνολο των απαιτήσεών του, δηλαδή 142,34 εκατ. ευρώ και τα λοιπά ασφαλιστικά ιδρύματα 327.024 ευρώ. Στους εργαζομένους θα καταβληθούν οι οφειλές, ύψους 27 εκατ. ευρώ και αποζημιώσεις ύψους 13,40 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, βάσει του σχεδίου εξυγίανσης, θα πραγματοποιηθεί άμεση επένδυση, ύψους 100 εκατ. δολαρίων, για να επισκευασθούν οι δεξαμενές, να γίνει περιβαλλοντική αποκατάσταση και όποια άλλη εργασία απαιτείται για να επαναλειτουργήσουν τα ναυπηγεία.
Οφέλη
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τη νομοθετική πρωτοβουλία διασφαλίζεται η άμεση και ενιαία συμμετοχή του Δημοσίου στη διαδικασία εξυγίανσης του δεύτερου μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την προσέλκυση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων, την καταβολή των οφειλόμενων αποδοχών και αποζημιώσεων στους εργαζομένους -οι θέσεις εργασίας των οποίων διασφαλίζονται απόλυτα- και την επανεκκίνηση της λειτουργίας των ναυπηγείων σε βιώσιμη βάση. Από το ΥΠΑΝ σημειώνεται πως τα οφέλη αναμένονται σημαντικά και σε πολλά επίπεδα:
* Για το Δημόσιο από την ανάκτηση υφιστάμενων απαιτήσεων από το φορέα των ναυπηγείων έως την εξασφάλιση νέων φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών, που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της επαναλειτουργίας τους.
* Για την Εθνική Αμυνα από την εξυπηρέτηση ναυπηγικών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού.
* Για την ελληνική οικονομία από την αναγέννηση μιας ακόμη σημαντικής μονάδας της ναυπηγικής βιομηχανίας, που πρόκειται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες ναυπήγησης και συντήρησης πλοίων, όχι μόνο από τη χώρα μας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας επιπλέον 1.400 νέες θέσεις εργασίας (πέραν των νυν εργαζομένων) και αξιοποιώντας παραγωγικά τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία και τα υφιστάμενα μέσα των ναυπηγείων.
* Για την περιοχή της Δυτικής Αττικής από τη διατήρηση των υφιστάμενων και τη δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας και την εν γένει οικονομική δραστηριότητα των ναυπηγείων, που πρόκειται να έχει σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα στην περιοχή.
Ειδήσεις σήμερα
Θεσσαλονίκη: Σοκάρει η ομολογία του μητροκτόνου – Τη σκότωσε στο ξύλο για λίγο νερό [βίντεο]