Το βασικό συστατικό της είναι ο ταραμάς που φτιάχνεται από αυγά ψαριού και καταναλώνεται συνήθως την περίοδο της Σαρακοστής. Πρόκειται ουσιαστικά για μία αλοιφή που είτε απλώνεται πάνω στη λαγάνα είτε την καταναλώνετε και μόνη της. Προσοχή! Είναι ιδιαιτέρως… παχυντική!
Υλικά συνταγής για παραδοσιακή ταραμοσαλάτα
Ξερό ψωμί, περίπου 300 γραμμάρια (μισή φρατζόλα και λίγο παραπάνω)
Ένα κρεμμύδι μικρό, το μισό
Μισό λεμόνι, κατά προτίμηση
Ένα ποτηράκι του κρασιού ηλιέλαιο
Μία γεμάτη κουταλιά της σούπας ταραμά λευκό
Εκτέλεση συνταγής, πώς φτιάχνουμε ταραμοσαλάτα
Φουσκώνουμε το ξερό ψωμί
Στη συνέχεια το στίβουμε
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ.
Αλέθουμε ως το σημείο που επιθυμούμε. Αν επιθυμούμε το μείγμα μας να είναι λείο επιμένουμε μέχρι αυτού του σημείου, διαφορετικά σταματάμε νωρίτερα.
Ακολούθως, επεμβαίνουμε διορθωτικά στο μείγμα μας.
Αν το μείγμα είναι πολύ αλμυρό, προσθέτουμε ψωμί.
Αν είναι πολύ πηχτό, αραιώνουμε με λίγο επιπλέον λάδι.
Αν το θέλουμε περισσότερο ξινό, προσθέτουμε λεμόνι.