«Η μητέρα μας περιέγραψε δυο επεισόδια με τρομώδεις κινήσεις σπασμών, κάναμε εγκεφαλογράφημα και άλλες νευρολογικές εξετάσεις και όταν όλες καλές. Από νευρολογικής πλευράς ήταν όλα καλά και θα έπαιρνε εξιτήριο από εμένα εκείνη την ημέρα» είπε ο μάρτυρας στην κατάθεσή του και σημείωσε: «Δεν υπήρχε κάτι παθολογικό και συζητώντας με όλους τους συναδέλφους παιδιάτρους δεν δικαιολογούνταν το γεγονός της ανακοπής. Δεν υπήρχε κάποια ένδειξη για να φτάσει το παιδί σε ανακοπή». Μάλιστα ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής για τον αν γνωρίζει για κάποιο άλλο παρόμοιο περιστατικό, είπε: «Δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου για ανακοπή άλλου παιδιού σε αυτή την ηλικία».
Με την έναρξη της κατάθεσή τους ο κ. Κατερέλος δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από τα μέλη της έδρας και κατόπιν από τους συνηγόρους.
Πρόεδρος: Θυμάστε τα λόγια της μητέρας; Τι ακριβώς σας είπε για το παιδί;
Μάρτυρας: Ακριβώς όχι, εγώ θυμάμαι ότι είπε για δυο ασαφή επεισόδια στον ύπνο.
Πρόεδρος: Εσείς μιλήσατε με το παιδί;
Μάρτυρας: Ναι, το παιδί μου είπε ότι έβλεπε ένα όνειρο, εφιάλτη νομίζω. Ήταν συνεργάσιμη. Ξύπνησε λόγω του ονείρου. Θυμόνταν ότι έτρεμε.
Πρόεδρος: Σας είπε το παιδί αν είχε κάποιο πόνο;
Μάρτυρας: Όχι δεν μου είπε για πόνο.
Πρόεδρος: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός επιληπτικού επεισοδίου; Είναι συγκεκριμένα;
Μάρτυρας: Ο ασθενής δεν απαντάει σε ερεθίσματα, μπορεί να έχει και απώλεια ούρων, να έχει κάπου προσήλωση του βλέμματος…. Αυτό διαρκούν 2 – 3 λεπτά και σε ένα μισάωρο ο ασθενής θα αρχίσει να επανέρχεται. Κάποια επεισόδια μπορεί να είναι λιποθυμικά….
Πρόεδρος: Σπασμούς μπορεί να προκαλέσει μόνο η επιληπτική κρίση;
Μάρτυρας: Από πολλές αιτίες μπορεί να προκληθούν….
Πρόεδρος: Μπορεί να έχεις μια καλή νευρολογική εικόνα και να έχεις ανακοπή;
Μάρτυρας: Είναι ανεξάρτητα αυτά τα δυο.
Πρόεδρος: Υπάρχει σύνδεση ιατρική για αυτά τα δυο;
Μάρτυρας: Σύνδεση υπάρχει για ένα άνθρωπο με πιο βαριά επιληψία που δεν ελέγχεται με τα φάρμακα και εκεί υπάρχει αιφνίδιος θάνατος.
Πρόεδρος: Η μητέρα σας ρώτησε όταν εξετάσατε το παιδί τι συμβαίνει ;
Μάρτυρας: Ήταν ψύχραιμη. Με ρώτησε τι εξετάσεις θα κάνουμε, που πάει το μυαλό μου. Είχε μια ανησυχία για το τι μπορεί να συμβαίνει. Την άλλη μέρα κάναμε το εγκεφαλογράφημα ύπνου ήταν και αυτό φυσιολογικό. Δεν είδα κάποια ιδιαίτερη συμπεριφορά.
Εισαγγελέας: Θα μπορούσε στην ηλικία που ήταν η Τζωρτζίνα να έχει υποστεί πυρετικούς σπασμούς;
Μάρτυρας: Από 6 μηνών μέχρι 5 ετών έχουμε πυρετικούς σπασμούς μετά εξαλείφονται λόγω της ωρίμανσης του νευρολογικού συστήματος. Δεν δικαιολογείται ένα παιδί 8 ετών να παρουσιάσει πυρετικούς σπασμούς.
Πολιτική Αγωγή: Έχετε ξανακούσει εσείς για ανακοπή σε άλλο παιδί αυτής της ηλικίας;
Μάρτυρας: Όχι.
Υπεράσπιση: Έχετε τα πάντα άψογα, νευρολογικές εξετάσεις και όλα. Έχετε μάθει αν μέχρι τις 8 του μήνα που έπαθε το παιδί το μεγάλο επεισόδιο αν υπήρξαν κάποια καρδιολογικά ευρήματα;
Μάρτυρας: Όχι.
Υπεράσπιση: Στη σύσκεψη αυτή των γιατρών μετά από 15 ημέρες από το επεισόδιο συμμετείχατε και εσείς;
Μάρτυρας: Δεν το θυμάμαι τώρα αυτό. Αυτό το περιστατικό το είχαμε συζητήσει πολλές φορές, τώρα δε θυμάμαι για την συγκεκριμένη ημέρα.
Υπεράσπιση: Μπορεί η μείωση του οξυγόνου να προκαλέσει ανακοπή; Δεν έχει άμεση σχέση με την λειτουργία της καρδιάς;
Μάρτυρας: Έχει αλλά τι επιπτώσεις δεν γνωρίζω…
Υπεράσπιση: Ενώ η τροπονίνη είναι φυσιολογική από 10 – 15 μονάδες αν σε ένα επεισόδιο πάει 8.000 αυτό είναι φυσιολογικό;
Μάρτυρας: Θα αυξηθεί μετά από ένα τέτοιο επεισόδιο αλλά τόσο πολύ δεν το ξέρω.
Υπεράσπιση: Ακούσατε ποτέ έστω και ένα γιατρό μετά το περιστατικό να μιλάει για δηλητηρίαση του παιδιού;
Μάρτυρας: Όχι.
Υπεράσπιση: Είδατε κάποιο επιθετικό ύφος στην κατηγορουμένη;
Μάρτυρας: Όχι.
Ρούλα Πισπιρίγκου: «Αντίκρισα ένα παιδί νεκρό» – Νέες αποκαλύψεις από την παιδίατρο του Καραμανδάνειου
Στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών τις δραματικές ώρες που η Τζωρτζίνα έπαθε την ανακοπή που οδήγησε στην παραπληγία, τον Απρίλιο του 2021 αναφέρθηκε, καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η ειδικευόμενη παιδίατρος του Καραμανδάνειου, Ελένη Στογιαννίδου.
«Αντίκρισα ένα παιδί νεκρό» ανέφερε η μάρτυρας η οποία κατέθεσε πως από τις εξετάσεις που είχαν γίνει στο παιδί «δεν βρέθηκε κάτι παθολογικό» ενώ περιέγραψε τον αγώνα που έδωσαν οι γιατροί, για περίπου 50 λεπτά, ώστε να την επαναφέρουν στη ζωή.
Η μάρτυρας μίλησε για τις επισκέψεις των γιατρών στο δωμάτιο της άτυχης Τζωρτζίνας τις ημέρες της νοσηλείας της σημειώνοντας πως λίγο πριν την ανακοπή το παιδί είχε φάει σουβλάκια τα οποία είχε παραγγείλει η μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου.
Η κ. Στογιαννίδου αναφέρθηκε στη στιγμή που εκείνο το απόγευμα η κατηγορούμενη χτύπησε την πόρτα στο γραφείο των γιατρών, με «απλό χτύπημα», λέγοντας πως το οξύμετρο του παιδιού χτυπούσε.
Ρούλα Πισπιρίγκου
- Μάρτυρας: Είπε «ελάτε στο δωμάτιο γιατί χτυπάει το οξύμετρο»… Ήταν ψύχραιμη.
- Πρόεδρος: Δεν είπε για ποιο λόγο χτυπάει;
- Μάρτυρας: Όχι
- Πρόεδρος: Τι κάνατε;
- Μάρτυρας: Εγώ επειδή δεν έδωσε την αίσθηση του επείγοντος Ολοκλήρωσα το φάκελο που έγραφα και πήγα στο δωμάτιο. Ήταν ήδη εκεί δυο νοσηλεύτριες… Άκουσα φωνές και σίγουρα το οξύμετρο που χτυπούσε
- Πρόεδρος: Τι είδατε ; Περιγράφετε ένα παιδί νεκρό …
- Μάρτυρας: Είχε συμπτώματα ανακοπής …
- Πρόεδρος: Το οξύμετρο που ήταν;
- Μάρτυρας: Δεν το θυμάμαι αυτό μέσα στον πανικό .Κάλεσα τον αναισθησιολόγο … Πρώτα ήρθε η ομάδα του
και έπειτα εκείνος… Κάναμε την ΚΑΡΠΑ μαλάξεις εναλλάξ γύρω στα 50 λεπτά. Το παιδί διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στην εντατική.
- Εισαγγελέας: Η κατηγορούμενη μόνο για το οξύμετρο σας είπε; Δεν αντιλήφθηκε ότι είχε πάθει κάτι το παιδί;
- Μάρτυρας: Δεν είπε κάτι
- Αλέξης Κούγιας: Κοιμόταν το παιδί…
Η γιατρός απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε πως η κλινική εικόνα της Τζωρτζίνας σε καμία περίπτωση δεν τους έκανε «να προβλέψουν αυτή την εξέλιξη» ενώ επανέλαβε πως η μικρή είχε εξεταστεί , όπως ενημερώθηκαν, λίγες ημέρες νωρίτερα από καρδιολόγο.
Όταν η μάρτυρας κλήθηκε να περιγράψει την εικόνα της Ρούλας Πισπιρίγκου την ώρα του επεισοδίου κατέθεσε πως εκείνη περίμενε έξω από το δωμάτιο και στη συνέχεια έπεσε στην αγκαλιά της γιατρού…
Αναφερόμενη δε στη συζήτηση που είχε με την κατηγορούμενη η οποία λίγες ώρες πριν την ανακοπή είχε αντιδράσει όταν την ενημέρωσαν ότι το παιδί θα πάρει εξιτήριο χαρακτήρισε τον τόνο της «επιθετικό» , όταν τους ρώταγε «θα δώσετε εξιτήριο σε αυτό το παιδί;» . Ωστόσο, όπως είπε , τη δικαιολόγησε γιατί «είχε χάσει δυο παιδιά».
- Πρόεδρος: Γιατί σας έκανε εντύπωση;
- Μάρτυρας: Μου έκανε εντύπωση ο επιθετικός τόνος της
- Πρόεδρος: Δεν είναι σύνηθες;
- Μάρτυρας: Κάποιες συμπεριφορές σου μένουν… Έτσι το εξέλαβα εγώ δεν ήταν κάτι αδικαιολόγητο… Πολλοί γονείς αντιδρούν …
Η μάρτυρας δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων από την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου η οποία εστίασε σε συνάντηση των γιατρών 15 ημέρες μετά το επεισόδιο. «Όλοι λέγαμε ότι ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε» ανέφερε η μάρτυρας με τον Αλέξη Κούγια να την καλεί να μιλήσει αναλυτικά για τις εξετάσεις που έκανε ή δεν έκανε το παιδί σημειώνοντας: «Δεν σας απέδωσε κανείς ευθύνες αυτό θα γίνει σε άλλο στάδιο».
- Αλέξης Κούγιας: Για ποιο λόγο δεν αναφέρατε τίποτα για τα 13 επεισόδια που είχε ενώ νοσηλευόταν το παιδί και έχουν καταγράφει στο ιστορικό; Είναι λάθος ότι όλα ήταν φυσιολογικά
- Μάρτυρας: Εγώ μιλάω για την κλινική εξέταση που έκανα η ίδια και τις εργαστηριακές εξετάσεις.
Ο Αλέξης Κούγιας εξέφρασε τη θέση πως δεν έγιναν επαρκείς καρδιολογικές εξετάσεις με την γιατρό να επαναλαμβάνει πως είχε δοθεί οδηγία από την καρδιολόγο για εξέταση χόλντερ σε δεύτερο χρόνο.
«Αν το παιδί δεν πέθαινε εξαιτίας της μητέρας του καταλαβαίνετε θα είχαμε ιατρικές ευθύνες. Αν ήταν εκεί ο κ. Δασκαλάκης θα είχαμε εκείνον κατηγορούμενο» σχολίασε ο συνήγορος και έθεσε σειρά ερωτήσεων σχετικά με τον τρόπο και το χρόνο που έδρασαν οι γιατροί.
Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη.
Ειδήσεις σήμερα
Τέμπη-Μητσοτάκης: Επιστολή πρωθυπουργού στον Ντογιάκο – Ζητά την επίσπευση των ερευνών
Συντάξεις Απριλίου 2023: Τα πάνω κάτω στις ημερομηνίες πληρωμών – Πότε θα δουν λεφτά οι συνταξιούχοι