«Ήταν όλα φυσιολογικά» ανέφερε η μάρτυρας ανακαλώντας στη μνήμη της την 29η Μαρτίου 2021 όταν για πρώτη φορά είδε το παιδί και το εξέτασε «με λεπτομέρεια» μετά από σχετική παραπομπή του παιδιάτρου, χωρίς κλινική ένδειξη, αλλά γιατί είχε χάσει τα δυο αδελφάκια της.
Η μάρτυρας εξήγησε πως δεν γίνεται προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος στα παιδιά σημειώνοντας πως «υπάρχει πολύ σπάνια ομάδα καρδιολογικών παθήσεων καρδιάς». Μάλιστα η γιατρός συμπλήρωσε πως σε επικοινωνία της με το Ωνάσειο που είναι αρμόδιο για τον έλεγχο την ενημέρωσαν πως «ο γονιδιακός έλεγχος της Τζωρτζίνας ήταν αρνητικός».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η μάρτυρας σημείωσε πως ο χρόνος εμφάνισης των μεταβολικών νοσημάτων «εξαρτάται από τη νόσο». Το δικαστήριο υπέδειξε στη μάρτυρα τα καρδιογραφήματα της Τζωρτζίνας τα οποία διαπίστωσε πως «είναι όλα φυσιολογικά».
Πρόεδρος: κάποιος υποψία, κάποια ένδειξη;
Μάρτυρας: καμία
Πρόεδρος: θα επαναλαμβάνατε το καρδιογράφημα
Μάρτυρας: όχι γιατί η κλινική εικόνα δεν ταίριαζε
Η μάρτυρας αναφέρθηκε αναλυτικά στους λόγους που οδηγούν σε ανακοπή έναν άνθρωπο σημειώνοντας πως υπάρχει και ο αιφνίδιος θάνατος. «Συνήθως βρίσκουμε τον ασθενή νεκρό στο κρεβάτι χωρίς κάποια αντίδραση» ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως ενδεχομένως να «δούμε προθανάτιο ρόγχος»
Πρόεδρος: Υπάρχει αντίδραση στο σώμα;
Μάρτυρας: Τίποτα δε βλέπουμε. Απλώς σταματάει.
Πρόεδρος: Υπάρχει περίπτωση να δούμε να σηκώνεται ή να τινάζεται ας πούμε;
Μάρτυρας: Υπάρχει περίπτωση να δούμε προθανάτιο ρόγχο.
«Το παιδί ήταν καρδιολογικά φυσιολογικό πρέπει να στραφούμε σε άλλα αίτια» εκτίμησε η γιατρός η οποία ανέφερε πως ακόμη και σήμερα θεωρεί πως δεν είχε λόγο να εξετάσει και πάλι την 8χρονη.
Η γιατρός επιβεβαίωσε τις αναφορές των συναδέλφων της στο Καραμανδάνειο πως επικοινώνησαν μαζί της για να εξετάσει το παιδί, κάτι που αμφισβητεί η υπεράσπιση. Αρχικά, όπως είπε, έκλεισαν ραντεβού αλλά στη συνέχεια θυμήθηκε πως είχε εξετάσει πρόσφατα το παιδί και δεν έκρινε πως υπήρχε λόγος επανεξέτασης. Στη συνέχεια διευκρίνησε πως αναζήτησε στο αρχείο της τι ενέργειες είχε κάνει , αν υπήρχε κάποια παράληψη.
«Ο θάνατος ενός παιδιού αποτελεί σπάνιο γεγονός και θέλουμε να είμαστε σίγουροι. Άνθρωποι είμαστε και κάνουμε λάθη. Δεν φαντάζεστε την ανακούφιση όταν είδα πως όλα ήταν φυσιολογικά» .
Η μάρτυρας κλήθηκε να εξηγήσει τα συμπτώματα που περιέγραψε η Ρούλα Πισπιρίγκου ότι είχε διαπιστώσει στο παιδί. «Συνήθως πρόκειται για μυοσκελετικά και ψυχογενή προβλήματα. Τα παιδιά δεν έχουν τίποτα παθολογικό από 0 έως 0,5% παθολογία» είπε και συμπλήρωσε αναφερόμενη στη Τζωρτζίνα ότι «το παιδί ήταν χαμηλού Καρδιολογικού κινδύνου και η πιθανότητα ήταν ελάχιστη».
«Δεν είχαμε κλινικά ευρήματα έγινε εν αιθρία. Αν είχε βαριά λοίμωξη θα είχε πυρετό. Με βάση τη δική μου ιατρική λογική δεν μπορώ να εξηγήσω το αίτιο της ανακοπής» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόεδρος: η καρδιά δεν φαίνεται να είχε καρδιολογικό πρόβλημα ούτε πριν ούτε μετά την ανακοπή ;
Μάρτυρας: όταν την εξέτασα μετά την ανακοπή στη ΜΕΘ στο Ρίο εξεπλάγην γιατί μετά από τέτοια παρατεταμένη ανακοπή η καρδιά δεν είχε τίποτα, λίγο υγρό.
Πρόεδρος: σε τι συμπέρασμα καταλήγετε ;
Μάρτυρας: η ανακοπή δεν έχει σχέση με καρδιακό νόσημα .
«Συνήθως θα παιδιά αυτά έχουν πολλά προβλήματα μετά από αυτό. Η ανακοπή δεν της πείραξε την καρδιά! Δείχνει ότι παρά την παρατεταμένη ανακοπή η καρδιά δεν υπέστη βλάβη. Σε καρδιά που είχε πρόβλημα θα άφηνε σίγουρα προβλήματα. Βαριές ανεπάρκεια βαλβίδων, ίσως θρόμβους στην καρδιά και σίγουρα ανάγκη για υποστηρικτικά φάρμακα» ανέφερε.
Πρόεδρος: Ότι προσπαθούσαν 50 λεπτά να επαναφέρουν σημαίνει κάτι για το πόσο χρόνο πριν είχε μείνει χωρίς να λειτουργήσει η καρδιά;
Μάρτυρας: Όχι. Αυτό δεν έχει καμία σημασία. Πάντως ότι μετά δεν είχε ευρήματα σημαίνει ότι έγινε σωστά η ανάνηψη και βέβαια ότι το παιδί δεν ήταν καρδιοπαθές.
«Όταν ένα παιδί παθαίνει ανακοπή αλλάζει χρώμα είμαι μπλε-μωβ. Όσο νωρίτερα φωνάξουν σε βοήθεια τόσο περισσότερο εγκέφαλο σώζουμε» εξήγησε η μάρτυρας και συμπλήρωσε «ΚΑΡΠΑ κάνουμε για 20 λεπτά. Αν δεν έχει επανέλθει το κάνουμε για ψυχολογικούς λόγους γιατί θα έχει υποστεί σίγουρα ο εγκέφαλος υποξία. Ακόμα κι αν ξεκινήσαμε από το πρώτο δευτερόλεπτο την ΚΑΡΠΑ μετά τα είκοσι λεπτά ο εγκέφαλος έχει πρόβλημα. Στην ιατρική εκτός από το ζην υπάρχει και το ευ ζην. Προσωπικά νομίζω ότι να επαναφέρεις ένα παιδί και να γνωρίζεις ότι θα είναι τετραπληγικό, δεν το βρίσκω ηθικό».
Η γιατρός θα συνεχίσει την κατάθεση της σε αλλά συνεδρίαση του δικαστηρίου όποτε και θα εξεταστεί από την υπεράσπιση της κατηγορούμενης η οποία απουσίαζε από την σημερινή ακροαματική διαδικασία.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Τα τελικά ποσά για τα αναδρομικά των αποστράτων από μερίσματα [πίνακες]
Ρωσία: Η στιγμή που το άγαλμα εκρήγνυται στα χέρια του Ρώσου μπλόγκερ και τον σκοτώνει [βίντεο]