Για αρχή, το πρόγραμμα αφορά εκατό ηλικιωμένους που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και αντιμετωπίζουν βαριά προβλήματα υγείας. Στην κατοικία τους θα εγκατασταθεί εξοπλισμός που είναι το βραχιόλι το οποίο και θα φορέσουν, καθώς και ένα ηχείο, ενώ θα πρέπει να λειτουργεί γραμμή Internet ή κάρτα δεδομένων που χρησιμοποιεί το κινητό, tablet κ.λπ.
Το «έξυπνο» βραχιόλι θα καταγράφει τις κινήσεις τους και θα δημιουργεί το σύνηθες προφίλ τους, δηλαδή το σύνολο των δραστηριοτήτων τους σε καθημερινή βάση. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί κάποια παράξενη δραστηριότητα απευθείας θα ενημερώνεται το κέντρο ελέγχου. Αυτό με τη σειρά του θα ενημερώνει τους υπευθύνους (Υπηρεσία βοήθεια στο σπίτι, συγγενείς). Το ίδιο συμβαίνει αν πατηθεί και το κουμπί πανικού. Τέτοια δυνατότητα θα υπάρχει για τους 50 ωφελούμενους, αφού στα μισά από τα 100 βραχιολάκια που θα προμηθευτούν θα υπάρχει και η δυνατότητα ανίχνευσης πτώσης.
Το σύστημα «Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι» αποτελεί το 5o υποέργο του Ταμείου Ανάκαμψης για το οποίο επιδοτείται ο Δήμος Ρόδου και όπως αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο» η αναπληρώτρια προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας, Χριστίνα Καραγιάννη «πρόκειται για ένα εξαιρετικό πρόγραμμα. Η επιθυμία της δημοτικής αρχής ήταν να ξεκινήσει πρώτο αυτό το πρόγραμμα γιατί υπάρχει μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, ένα νοιάξιμο για αυτούς τους ανθρώπους».
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
Θεσσαλονίκη: Κρεμάστηκαν πίσω από λεωφορείο, ενώ αυτό βρισκόταν εν κινήσει
Οι της τρίτης ηλικίας, εξηγεί η κ. Καραγιάννη «θα λάβουν ένα έξυπνο βραχιόλι. Τι ακριβώς κάνει αυτό; Μαθαίνει τους βιορυθμούς σου, οπότε και θα καταλαβαίνει σε τι κατάσταση θα βρίσκεται ο ηλικιωμένος. Σε περίπτωση, για παράδειγμα, μιας απότομης πτώσης το βραχιόλι θα το αντιλαμβάνεται και τότε θα χτυπάει “συναγερμός”.
Στο σπίτι του κάθε ατόμου θα εγκατασταθεί και ένα μικρό ηχείο. Με το που συμβεί μια πτώση τότε το ηχείο θα ανοίξει και ειδικοί μιας 24 Γραμμής θα του μιλήσουν. Εάν ο ηλικιωμένος ανταποκριθεί και πει ότι έγινε κατά λάθος καλώς, αν όχι τότε θα ενημερώσουν τους συγγενείς, τους οποίους έχει δηλώσει ο ίδιος. Μπορεί να είναι και κάποιος γείτονας ή εθελοντής. Εάν δεν υπάρχει κάποιο πρόσωπο, τότε απευθείας η Εισαγγελία θα δώσει εντολή να μεταβεί ασθενοφόρο στο σπίτι του ηλικιωμένου».
Αυτό είναι στην ουσία το πρώτο κομμάτι ως προς τη λειτουργία του βραχιολιού. «Το δεύτερο είναι ότι σε περίπτωση που ο ηλικιωμένος αισθανθεί ψυχολογικά άσχημα και θέλει να μιλήσει με κάποιον, έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στο ηχείο του και κατευθείαν να λάβει υποστήριξη από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς».
Ειδήσεις σήμερα
Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Να απαντήσει ο κ. Κασσελάκης πως έγινα μέλος του iSyriza
Ψυχοκόρες: Το παιδί της Φρόσως δεν είναι του Νάτση – Τον δηλητηριάζουν και τον πετάνε στο πηγάδι
Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκε 36χρονος για κατοχή παιδικής πορνογραφίας
Ένοχος για σεξουαλική επίθεση ο «παππούς» του Squid Game
Τραγωδία στην Τουρκία: Ναυάγιο με 16 νεκρούς, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά
Survivor έκτακτο: Ραγδαία εξέλιξη με το μέλλον του Φάνη Μπολέτση στο παιχνίδι!