Γράφουν οι Παναγιώτης Σπυρόπουλος, Γιώργος Πρωτοψάλτης
Από τα συνολικά 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα πυρόσβεσης, σε περίπτωση που υπάρχουν τρία ταυτόχρονα μεγάλα μέτωπα, θα είναι διαθέσιμα στο καθένα 3,3 εναέρια μέσα για κατάσβεση. Για να αυξηθούν κατά 48% τα μισθωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα, θα δαπανηθούν φέτος περισσότερα από 80 εκατομμύρια ευρώ, όμως «τα εναέρια μέσα δεν σβήνουν τη φωτιά, τις φωτιές τις σβήνουν οι επίγειες δυνάμεις», σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά την παρουσίαση του σχεδιασμού της αντιπυρικής περιόδου o υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς.
Την ίδια ώρα οι κομβικές επίγειες δυνάμεις έχουν πλέον μέσο όρο ηλικίας τα 48 έτη και αναμένεται να χάσουν μέσα στα επόμενα 7 χρόνια 5.000 πυροσβέστες, χωρίς να έχει γίνει κάποια από τις 3.000 προσλήψεις, που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου. «Το προσωπικό δεν επαρκεί», τονίζουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής οι πυροσβέστες, εκπέμποντας κραυγή αγωνίας.
Επένδυση–«ρεκόρ»
«Σε περίπτωση που υπάρχουν τρία ταυτόχρονα μεγάλα μέτωπα, όπως συνέβη πέρυσι, θα είναι διαθέσιμα στο καθένα 3,3 εναέρια μέσα για κατάσβεση». Με τον παραπάνω πρόχειρο υπολογισμό, επιχείρησε να καταδείξει τις αδυναμίες του εναέριου στόλου πυρόσβεσης ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς. Διευκρίνισε ότι από το σύνολο των σχεδόν 90 αεροσκαφών και ελικοπτέρων μόνο το 1/3 επιχειρεί σε περίπτωση πυρκαγιών, το άλλο 1/3 βρίσκεται σε φάση επιστροφής ή εφοδιασμού, ενώ 1/3 είναι πάντοτε στο έδαφος. «Τα εναέρια μέσα συνήθως δεν σβήνουν τη φωτιά, αλλά είναι πολύτιμα για την πρώτη ανταπόκριση», ανέφερε ο υφυπουργός, εξηγώντας την ανάγκη για αύξηση των μισθωμένων εναέριων μέσων πυρόσβεσης, που φέτος έγιναν 46 από 31 το 2021. Συνολικά θα κοστίσουν 80 εκατομμύρια ευρώ, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε τόσο τις τιμές των καυσίμων όσο και τη ζήτηση αεροσκαφών που δεν προέρχονται από τη Ρωσία.
Ευρωπαίοι πυροσβέστες
«Το 2021, οι πυροσβέστες βρίσκονταν για 40 μέρες σε επιφυλακή. Δεν είναι παιδάκια. Ο μέσος όρος είναι 48 έτη. Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική είναι το γερασμένο προσωπικό», τονίζει ο Δημήτρης Σταθόπουλος, προσθέτοντας ότι «μέσα στην επόμενη 7ετία θα βγουν στη σύνταξη 5.000 πυροσβέστες. Πώς θα καλυφθούν όλα αυτά τα κενά; Είναι δεδομένο ότι πρέπει να γίνουν 3.500-4.000 προσλήψεις, σταδιακά έστω και όχι άμεσα». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής σημειώνει πως «υπάρχουν δυνάμεις πυροσβεστών σε αεροδρόμια για πυρασφάλεια, σε πυροσβεστικούς σταθμούς αυτοκινητοδρόμων, ενώ άλλοι έχουν συνταξιοδοτηθεί. Ο μέσος όρος ηλικίας ανεβαίνει, δεν μπορούν να αντικατασταθούν χωρίς προσλήψεις οι μεγάλες σειρές του 1996-2000».
Οι χώρες
Τα κενά θα κληθούν να καλύψουν για ακόμα μια χρονιά, όπως συνέβη και το 2021, Ευρωπαίοι πυροσβέστες, που όμως αυτή τη φορά θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, για να συνδράμουν όπου υπάρχει ανάγκη. Στο πιλοτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, θα συμμετέχουν 6 χώρες, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρουμανία, η Φινλανδία και η Νορβηγία. Οι συνολικά 250 πυροσβέστες θα εγκατασταθούν σε Αθήνα, Τρίπολη και Λάρισα, με τις 4 από τις 6 χώρες μάλιστα να μεταφέρουν και τα δικά τους μέσα πυρόσβεσης. Πολύτιμη θα είναι και η συνδρομή των 4.000 εθελοντών, που θα είναι διπλάσιοι σε σύγκριση με πέρυσι.
«Τη φωτιά τη σβήνουν οι επίγειες δυνάμεις. Αν δεν πατήσει η μπότα του πυροσβέστη, η φωτιά δεν σβήνει. Εχουμε τόση μείωση στο προσωπικό, που δεν επαρκεί», αναφέρει χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτρης Σταθόπουλος. Οπως επισημαίνει, η δημιουργία του σώματος των 500 δασοκομάντος που θα ριχτούν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στα μέσα Ιουνίου «είναι ένα θετικό βήμα καθώς θα βοηθήσουν πάρα πολύ στην αντιπυρική, όμως υπάρχουν και άλλα βήματα που είναι δεδομένο ότι πρέπει να γίνουν».
«Ferrari» και «σαπάκια»
Για ακόμα μια χρονιά, οι πυροσβέστες θα αναγκαστούν να επιχειρήσουν στα πύρινα μέτωπα με γερασμένο στόλο. οχημάτων. Το 15% των οχημάτων είναι άνω των 30 ετών, ένα 20% είναι μεταξύ 20 και 30 ετών, το 50% είναι 12-20 ετών και μόλις το 15% είναι κάτω των 10 ετών. Οι ανάγκες ανανέωσης είχαν γίνει ιδιαίτερα αισθητές κατά το περσινό καλοκαίρι, καθώς δίπλα στα γερασμένα οχήματα του Σώματος επιχειρούσαν σε πολλές περιπτώσεις υπερσύγχρονα οχήματα των Ευρωπαίων πυροσβεστών που είχαν κληθεί για να συνδράμουν στις megafires. «Το θετικό είναι ότι γίνονται κάποιες παραλαβές ελαστικών για τα οχήματα, κάτι που ήταν απαραίτητο», επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής Κώστας Τσίγκας, προσθέτοντας ότι «έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον για δωρεές από ιδιώτες μετά τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές και θα καλυφθούν από εκεί αρκετές ανάγκες, όπως για παράδειγμα ο εξοπλισμός των ΕΜΟΔΕ».
Πρόληψη
«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια, ιδιαίτερα στο κομμάτι της πρόληψης. Υπάρχει μια επαφή φυσικής και πολιτικής ηγεσίας. Εχει επεκταθεί η συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία, έχουν αυξηθεί τα πεζοπόρα τμήματα, υπάρχει διασπορά δυνάμεων, θα δραστηριοποιηθεί το ΜΕΤΠΕ, θα βγουν πάλι οι μηχανές της ομάδας Θησέας που θα έχουν πρόσβαση σε σημεία που δεν φτάνουν τα αυτοκίνητα», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής Κώστας Τσίγκας, περιγράφοντας παράλληλα τη σημαντική συμβολή των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων, που θα προστεθούν στο Σώμα στις 10 Ιουνίου. «Είναι καλό γιατί ήταν ήδη εποχικοί πυροσβέστες και δεν χρειάστηκαν επιπλέον χρόνο εκπαίδευσης για να επανδρώσουν τη νέα μονάδα», επισημαίνει ο Κώστας Τσίγκας, τονίζοντας ότι υπάρχει μέριμνα για να εφοδιαστούν έγκαιρα με τον προβλεπόμενο εξοπλισμό για πρώτη απόκριση σε πυρκαγιά και κατάσβεση.
Μάρτιος και Απρίλιος με 100 φωτιές τη μέρα
Οπως προειδοποιούν οι πυροσβέστες, σημαντική για το κομμάτι της πρόληψης θα είναι η ενεργοποίηση του πολίτη. «Είχαμε 100 φωτιές την ημέρα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αυτά δεν γίνονται πουθενά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Σταθόπουλος. Υπό τον φόβο επικίνδυνων και ανεύθυνων συμπεριφορών, αστυνομικοί αναμένεται να επιστρατευτούν κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο για «περιφρούρηση» σε δασικές εκτάσεις, με στόχο να αποτρέψουν… barbeque και αυθόρμητα rave party. «Τσουχτερά» αναμένεται να είναι τα πρόστιμα και για τους πολίτες που δεν θα έχουν ολοκληρώσει τις απαραίτητες εργασίες αποψίλωσης σε χώρους ευθύνης τους, καθώς θα καλούνται να πληρώσουν 500 ευρώ ανά στρέμμα.
Ταυτόχρονα οι πυροσβέστες απευθύνουν έκκληση για υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ σε δασικές εκτάσεις. «Το έχουμε αντιμετωπίσει 1.000 φορές να ξεκινά έτσι μια πυρκαγιά», σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, φέρνοντας το παράδειγμα της Βαρυμπόμπης. Για πρώτη φορά, με νομοθετική ρύθμιση, θα επιταχυνθούν οι απαραίτητοι καθαρισμοί από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, που θα μπορούν να δρομολογούν τις εργασίες σε απόσταση περίπου 20 μέτρων γύρω από πυλώνες μέσης τάσης, απομακρύνοντας τα επικίνδυνα «προσανάμματα», χωρίς να υπάρχουν γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Ειδήσεις σήμερα
Αποκλειστικό-Γλυκά Νερά: Σοκάρει η ψυχιατρική έκθεση για τον δολοφόνο της Καρολάιν