Η Δήμητρα Κατσορίδου άνοιξε τον κύκλο των καταθέσεων. Επί 6 ώρες βρισκόταν στη θάλασσα. Διασώθηκε από ένα αλιευτικό στις 11 το βράδυ.
«Βγήκα με το αυτοκίνητο γύρω στις 18:30 και είδα δύο δέντρα να φλέγονται. Αποφάσισα να πάω στην θάλασσα. Από τις 7 παρά το γνώριζαν στο λιμενικό ότι βρισκόντουσαν άνθρωποι στη θάλασσα. Γύρω μου υπήρχαν 700 με 1.000 άνθρωποι στην θάλασσα. Ήταν όλοι αυτοί που από τα παλιά ήξεραν ότι αν συνέβαινε κάτι, έπρεπε να πάμε στη θάλασσα. Από τις 7 παρά 20 έως τις 10:30 το βράδυ που είδα το αλιευτικό που μας έσωσε, δεν υπήρχε κανένα σκάφος του Λιμενικού. Υπήρχε σκοτάδι και φόβος. Όταν πλέον το καΐκι μάς πήγε στη Ραφήνα, ήρθε μια λιμενικός και μου ζήτησε να της πω “καθαρά” το όνομά μου. Της είπα “εσάς η προσπάθειά σας εξαντλείται να με διαγράψετε από τον κατάλογο των αγνοουμένων”. Λίγες μέρες μετά, που τηλεφώνησα στο λιμεναρχείο για να μου πουν τα στοιχεία του αλιευτικού που μας έσωσε, ο λιμενάρχης μού είπε: ” Καλημέρα σας! Ελπίζω να θεωρείτε ότι συνεισφέραμε στη διάσωσή σας”. Του απάντησα: “Τίνι τρόπω συνεισφέρατε;”.., Μου είπε πως “δεν μπορούσαμε να έρθουμε, διότι θα θερίζαμε κεφάλια”. Τον ρώτησα “εννοείτε ότι ήταν μεγάλα τα καράβια;” και μου απάντησε θετικά. Τον ρώτησα “ενημερώσατε τον Πειραιά να σας συντρέξει με πιο μικρά σκάφη;”, μου απάντησε “ναι”».
Σειρά πήρε η χήρα του Παύλου Τσάρμπου, ο οποίος βρέθηκε απανθρακωμένος μέσα στο αυτοκίνητό του.
«Το ίδιο μας το κράτος μάς κήρυξε τον πόλεμο… Τρέχαμε πανικόβλητοι. Εκτός από τους ανθρώπους μας που χάσαμε, τόσοι εγκαυματίες ταλαιπωρούνται ακόμα. Με πεταμένες σάρκες κολυμπούσαν επί ώρες. Πάλευαν στα κύματα με καμένες τις σάρκες τους. Πού ζούμε; Είμαστε μέσα στην πρωτεύουσα της χώρας μας. Έλεος», ανέφερε η χήρα του εκλιπόντος.
Ο γιος και η κόρη του Παύλου Τσάρμπου ζήτησαν από το δικαστήριο να μάθουν ποιος ευθύνεται για τον άδικο χαμό του πατέρα τους.
«Δεν είχε καμία ενημέρωση ο αδελφός μου. Αυτοβούλως προσπάθησε να σωθεί και να σώσει τα παιδιά του», είπε η αδελφή του Γρηγόρη Φύτρου, ο οποίος κάηκε μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά του.
«Η οδός διαφυγής έγινε θανάσιμη παγίδα για τον αδελφό μου και τα παιδιά του. Η ανιψιά μου βρέθηκε στο κενό. Στο κτήμα Φράγκου ο αδελφός μου, ο γιος του και τόσοι άλλοι άνθρωποι… Η τραγική ειρωνεία είναι πως τα υλικά αγαθά, το σπίτι, όλα, έμειναν ανέπαφα… Οι ψυχές χάθηκαν».
Φωτιά στο Μάτι: Έξι χρόνια μετά κανείς δεν ξεχνά την εθνική τραγωδία
Στις 18:30, στο Μνημείο των Θυμάτων στο Νέο Βουτζά, τελέστηκε τρισάγιο, με το Προσκλητήριο των 104 νεκρών.
«Όποιος επιθυμεί μπορεί να αποθέσει ένα λουλούδι στη μνήμη τους» ανέφεραν στην ανακοίνωση. Ακολούθησε, η πορεία όλων, από το Μνημείο, στον δρόμο της φωτιάς, μέχρι το Ν.Α.Ο.ΜΑ. στο Μάτι. Στις 20:00, διεξήχθη η κύρια εκδήλωση και το τρισάγιο στον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο στο Μάτι (Ν.Α.Ο.ΜΑ.).
Στην ομιλία της, συγγενής θύματος συγκλόνισε με όσα είπε: «Έχουμε καταλάβει πόσο βασανιστικά κάηκαν οι νεκροί μας; Έχουμε ρωτήσει τους εγκαυματίες μας ευθέως τι βίωσαν; Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι μόνες ζωντανές αποδείξεις του τι βίωσαν και οι νεκροί μας, του τι είδαν μπροστά τους. Όχι δεν έχουμε ρωτήσει για να μην χαλάσει το ανακουφιστικό αφήγημα του μυαλού μας, ότι δεν πρόλαβαν να καταλάβουν τίποτα, κατάλαβαν τα πάντα και ήταν μόνοι. Και δυστυχώς για κάποιους επέζησαν ορισμένοι για να μπορούν να διηγηθούν τι συνέβη. Αυτής της αλήθειας θέλουμε να γίνουμε κοινωνοί. Και να την μάθει μαζί μας κάθε Έλληνας κάθε Ευρωπαίος. Ο πόνος μας, περνώντας τα χρόνια, θεριεύει αλλά γίνεται πιο βουβός».
Στις 21:00, περπατώντας από το Ν.Α.Ο.ΜΑ προς τη μαρτυρική Αργυρά Ακτή, αφέθηκαν 104 πλωτά φαναράκια και λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων και άσπρα μπαλόνια για την Εβίτα και τα 11 παιδιά, που δεν πρόλαβαν να μεγαλώσουν. Στην Αργυρά Ακτή, στην ένωση των δύο Δήμων, Μαραθώνος και Ραφήνας-Πικερμίου, θα λάβει, επίσης, χώρα και το δρώμενο που ξεκίνησε από την κόρη ενός θύματος.
«Να τα ταξιδέψει στη μνήμη των ανθρώπων που πνίγηκαν, στη μνήμη των ανθρώπων που περίμεναν στο νερό με καμένες τις σάρκες τους για μια βοήθεια που ήρθε πολύ αργά, των ανθρώπων που ξεψύχησαν δίπλα στο νερό, των ανθρώπων που δεν έφτασαν ποτέ στο νερό, των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν και δεν είχαν νερό».
Τραγωδία στο Μάτι: 6 χρόνια μετά η δικαίωση «θάφτηκε» στις στάχτες – Σοκάρει η καταγγελία επιζήσασας [βίντεο]
Η κυρία Κατερίνα Μαλλά, επιζήσασα, μίλησε στο OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος για τα όσα έγιναν, όσα ακολούθησαν ενώ κάνει μια σοβαρή καταγγελία για προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Σώματος που είχε κάνει λάθος χειρισμό με σορό και παρέμεινε στη θέση του.
Σύμφωνα με την ίδια, το πρόσωπο αυτό απομακρύνθηκε όταν έκανε λάθος και στην διερεύνηση της υπόθεσης με την φωτιά στην Ύδρα.
Μάτι: «Πολεμάμε 6 χρόνια για την αλήθεια»
Αρχικά, η κυρία Μαλλά αναφέρεται στον δικαστικό αγώνα και τα όσα έγιναν μετά την τραγωδία. Όπως λέει «στήθηκε ένας πόλεμος προπαγάνδας για τις αιτίες και το πλαίσιο που θέλανε να κινηθούν φάνηκε και από τους εκβιασμούς στον πραγματογνώμονα. Ο πολιτικός στόχος ήταν οι αιτίες να είναι ο άνεμος, οι αναρχική δόμηση. Και πολεμάμε 6 χρόνια για την αλήθεια και ακόμα υπάρχει η επικράτηση της άποψης πως ‘’ενδεχομένως ίσως και εσείς (φταίγατε)’’».
«Είμαστε πρωταγωνιστές, χωρίς να θέλουμε σε ένα παιχνίδι. Τουλάχιστον να είναι δικαίωση στο να παίρνουμε μάθημα. Γιατί, για πολύ μεγάλο διάστημα η πολιτεία δεν ήθελε να αναγνωρίσει τα λάθη της, δεν ήθελε καν να το μελετήσει. Δεν θεωρώ πως το Μάτι έγινε case study, εξ ανάγκης γίνανε κάποιες αλλαγές. Ούτε θεωρώ πως αναγνώρισε αυτό που λέμε εμείς, να αναστηθεί η ατομική ευθύνη των στελεχών του επιτελικού κράτους» επισημαίνει.
Μάτι: Σοκάρει η καταγγελία για προϊστάμενο της Πυροσβεστικής
Μάλιστα, η κυρία Μαλλά αναφέρει πως οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι τις τελευταίες μέρες με μια είδηση και ζητούν να γίνει δημοσιογραφική έρευνα για ένας στέλεχος του Πυροσβεστικού Σώματος που φέρεται να έδωσε λάθος σορό σε συγγενή και προσπάθησε να το καλύψει και παρέμεινε στη θέση του, πριν απομακρυνθεί για τους χειρισμούς στην Ύδρα.
Όπως λέει: «Ποιος είναι ο προϊστάμενος του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής που μπήκε στο ‘’ψυγείο’’ λόγω των χειρισμών της Ύδρας και αν είναι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος στη δικιά μας την περίπτωση ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση των σορών. Είχε δώσει λάθος σορό σε συγγενή και πήρε τηλέφωνο και ζήτησε από τους συγγενείς, για να μην το μάθει ο εισαγγελέας, να πάρει κανά δυο πυροσβέστες μαζί και να πάει να ξεθάψει βράδυ τον άνθρωπο και να θάψουν τον σωστό. Και αυτός ο άνθρωπος μετά από δύο φορές σε εισαγγελείς, μια το 2018 από τους ίδιους τους συγγενείς και μια μέσα στο δικαστήριο, αυτός ο άνθρωπος, είναι όντως ο προϊστάμενος του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής; Και ήταν και στα Τέμπη; Αυτό το ξέραμε και πριν αλλά στο δικαστήριο μάθαμε όλη την ιστορία. Κατανομάστηκε στο δικαστήριο».
«Είναι δύσκολο το κομμάτι της κάθαρσης»
«Το παιχνίδι δεν τελειώνει, είναι δύσκολο το κομμάτι της κάθαρσης. Όταν λέμε πως μεταφέρουμε κάποιον σε θέση ‘’ψυγείου’’ και τον πας στην ακαδημία να εκπαιδεύσει φοιτητές της Πυροσβεστικής, είναι ψυγείο; Αυτό είναι το μήνυμα που περνάμε; Εμάς όλη αυτή η ιστορία μας έχει αφήσει κατάπληκτους» υποστήριξε η κα Μαλλά.
«Δεν άκουσα ούτε μια σειρήνα – Ο κόσμος αφέθηκε μόνος του»
Για το πώς βίωσε την τραγωδία, η επιζήσασα αναφέρει: «Εγώ 5:20 ήμουν σε μια ταράτσα και είδα τον καπνό από την Πεντέλη. Γνωρίζοντας πως από την προηγούμενη μέρα πως θα έχει άνεμο δυτικό, ήμουν σίγουρη πως η φωτιά θα κατέβει στη θάλασσα. Δεν έφυγα, γύρισα στο Μάτι, έβαλα τα παιδιά και έκαναν κάποιες δουλειές στο σπίτι και με αυτόν τον τρόπο το σώσαμε. Το θέμα είναι πως επειδή είχα κλειδώσει πως θα γίνει καταστροφή, είχα ανοιχτά τα αφτιά και τα μάτια μου και μπορώ να σας βεβαιώσω πως δεν ακούστηκε ποτέ μια σειρήνα. Ο κόσμος αφέθηκε μόνος του. Αφέθηκε να ζήσει ή να πεθάνει, να ρίξει την ζαριά του χωρίς να υπάρχει η συμβολή κανενός. Και όποια συμβολή έγινε, ήταν εγκληματική».
«Εκείνες τις μέρες όλοι είχαμε χάσει. Το Μάτι στηρίχτηκε από τα παιδιά. Πάρα πολύ γρήγορα φτιάχτηκε το hot spot, μοιράζανε τρόφιμα, κάνανε τα συσσίτια. Αυτό μας έδωσε δύναμη και σταθήκαμε όρθιοι», τόνισε.
Ειδήσεις σήμερα
Συναγερμός στο Μοναστηράκι: Άτομο έπεσε στις ράγες του ΗΣΑΠ – Ακινητοποιήθηκαν οι συρμοί