«Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε κιόλας και έχει μια αξία να το πούμε ένα πακέτο δωρεάν εξετάσεων», ανέφερε (ANT1) ο κ. Πλεύρης. Εξήγησε ότι από την 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν τα ηλεκτρονικά ραντεβού και παράλληλα με την έναρξη των επισκέψεων θα υπάρχει κι ένα πακέτο δωρεάν εξετάσεων ώστε η πρώτη επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό να συνδυαστεί και με δωρεάν εξετάσεις, για να ξεκινήσει να διαμορφώνεται ο κάθε ατομικός ιατρικός φάκελος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας εξασφάλισε κάποια παραπάνω χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα «ρίχνει» στον θεσμό του προσωπικού γιατρού.
Χωρίς συμμετοχή
«Η σημασία του προσωπικού γιατρού και να το πούμε, είναι η εξής. Για πρώτη φορά δίνεται μια δυνατότητα όλος ο πληθυσμός, ο υγιής πληθυσμός, όχι αναγκαστικά οι άνθρωποι που είναι ασθενείς, από νωρίς να μπουν σε μια διαδικασία να έχουν έναν γιατρό, να κάνουν δωρεάν συνολικά χωρίς συμμετοχή, καμία συμμετοχή, προληπτικές εξετάσεις και να σχηματιστεί ένας φάκελος ώστε ο άνθρωπος από τα 20, από τα 25, από τα 30 να ξέρει την κατάσταση της υγείας του, ώστε να διατηρηθεί υγιής», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, και πρόσθεσε ότι σε άλλες χώρες απαιτείται ο προσωπικός γιατρός για να μπορείς να επισκέπτεσαι και άλλους γιατρούς. Στην Ελλάδα θα μπορεί ο κάθε πολίτης να πάει παντού, αλλά είναι υποχρεωμένος να κάνει την εγγραφή του.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας έχουν εγγραφεί 3.130.000 πολίτες.
Επιπλέον, στο σύστημα υπάρχουν 3.200 γιατροί. «Εχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας, γιατί αν σκεφτείτε ότι ήταν μέσα στον Αύγουστο και 10 μέρες Σεπτεμβρίου, η συμμετοχή του κόσμου είναι πάρα πολύ μεγάλη», είπε ο κ. Πλεύρης.
Στην Αττική
Μικρότερο ενδιαφέρον από την πλευρά των γιατρών καταγράφεται στην Αττική, καθώς η δύναμη αυτή τη στιγμή είναι αρκετή για να εγγράψει το 55% του πληθυσμού. Στην υπόλοιπη Ελλάδα καλύπτεται πάνω από το 75% του πληθυσμού. «Εχουμε πει ότι ο θεσμός θα έχει πλήρη εφαρμογή 1/1/2023, οπότε λογικά αυτό το τρίμηνο, τετράμηνο συνεχώς θα κάνουμε βελτιώσεις. Τώρα πια έχουμε ήδη ετοιμάσει τις ειδικότητες καρδιολόγων και πνευμονολόγων που είναι κατεξοχήν ειδικότητες που έχουν χρόνιους πάσχοντες και μας το έχουν ζητήσει οι Σύλλογοι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας.
Στο μεταξύ η κίνηση στα φαρμακεία για εγγραφές είναι αυξημένη εδώ και περίπου μία εβδομάδα που δόθηκε η δυνατότητα εγγραφής μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων. «Η κίνηση στα φαρμακεία μας έχει αυξηθεί. Κυρίως έρχονται ηλικιωμένοι που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ή δεν έχουν κάποιον δικό τους άνθρωπο να τους βοηθήσει, αλλά και μεσήλικες. Τις πρώτες ημέρες καταγράφηκαν κάποια προβλήματα στη λειτουργία της πλατφόρμας στην οποία εισέρχονται οι φαρμακοποιοί μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά σταδιακά ξεπεράστηκαν», δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.